Autor Wątek: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?  (Przeczytany 12133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 01, 2005, 10:28:19 pm »
Cytat: "DarthDziq"
Najczęściej numery E w mleczarstwie to barwniki naturalne (B-Karoten, barwniki annato), uzywane do barwienia serow lub masla w zimie, sa calkowicie nieszkodliwe

Ubocznych skutków spożywania E160b (annato) nikt jeszcze nie sklasyfikował, co nie oznacza automatycznie, że jest on całkowicie nieszkodliwy.

Cytat: "DarthDziq"

 jezeli chodzi o peklowanie miesa nie mozna uzywac azotanow poniewaz powodują interakcje z bialkami komorek, nowe twory=nowotwory.

O tym chętnie poczytałbym coś więcej. Masz na ten temat literature może?

Cytat: "DarthDziq"

 Jeżeli ktoś porównuje jogurt Danone np truskawkowy z Bakoma Premium o koszcie 2,75 zl to widzi jaka jest jakość. Uważam osobiście Bakomę za produkt wysokiej klasy. (to nie jest reklama).

Danone jest strasznie kiepskim jogurtem...ale ludziom smakuje taki "zapychacz".


Cytat: "alevius"
Cytat: "Dinki"

To już wina rolnika, która ma to gdzieś. Ważne żeby plony byłu duże i tanie. Czy ma w sobie kilka procent syfu to już inna sprawa.


Niestety Dinki mylisz się. Za to jaki jest produkt ostateczny ,odpowiada ostatnia osoba w łańcuszku produkcji. Rolnik może proponować co chce, ale od producenta zależy, czy to coś trafi do produkcji. Jeśli to coś jest zasyfione, to winę ponosi producent - to on nas, konsumentów, truje  :evil:  Biada takim producentom, a jest ich wielu!!!

Pozdro


Producent bierze to co potrzebuje. Bierze tani produkt albo taki, który spełnie pewne normy. Jest to odzwierciedlone później w cenie.

A rolnik może do woli faszerować zbiory nawozami (  mało szkodliwe dla ludzi) i pestycydami, których wykrywalnośc jest dość droga i pracochłonna więc mozliwość sprawdzenia co wędruje do producenta jest mocno ograniczona.

 W początkowej fazie produkcji powinno się jak największą wagę przyłożyć do "czystośći" surowca a nie w jej ostatniej, czyli u producenta produktu końcowego.


Cytat: "Przykuta"
Test

Jak często macie biegunkę po spożywaniu mięcha z supermarketów?


Nigdy jeszcze :) Może dlatego, że tylko kilka razy w życiu kupiłem mięcho w hipermarkecie. Przeważnie lubie widzieć z każdej strony i powąchać to co kupie za chwilę.

Offline 8jakis

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 06, 2005, 02:21:17 pm »
jedzenie jest niezdrowe
zdrowej żywności nie ma
jest tylko żywność modyfikowana genetycznie. W końcu świnia to zmodyfikowany genetycznie dzik, a kapusta to zmodyfikowane genetycznie coś tam.
 skąd wiadomo, że świat istnieje?

Offline oliwka24

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 17, 2019, 03:25:15 pm »
Żywność modyfikowana genetycznie nie jest, aż tak groźna, jak ta z dużą zawartością dodatków syntetycznych (E.. itp). Im więcej chemii tym gorzej. Nawet nie chodzi o to czy jest certyfikowana czy nie, ale czy ma dużo nienaturalnych dodatków i substytutów. Oczywiście żywność certyfikowana też może być niezdrowa, bo oszuści i nierzetelne kontrole też się zdarzają.


Generalna rada, patrzyć na składy produktów, a dzięki temu można w dużym stopniu wyeliminować niezdrową żywność.

Offline Motur

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 15, 2019, 09:24:34 am »
Jest zdrowa żywność. Ale w ogródku i zagrodzie, a nie na półce w sklepie. Mniej cukru i syropu glu-fru i zaraz jest lepiej. A co do modyfikacji genetycznych - lubicie truskawki? - truskawki są produktem inżynierii genetycznej, w naturze nie było takich owoców. A banany niezmodyfikowane są innego kolor, są mniejsze, mają twardy miąższ i dużo małych twardych nasion.