Autor Wątek: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?  (Przeczytany 39780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 01, 2005, 10:28:19 pm »
Cytat: "DarthDziq"
Najczęściej numery E w mleczarstwie to barwniki naturalne (B-Karoten, barwniki annato), uzywane do barwienia serow lub masla w zimie, sa calkowicie nieszkodliwe

Ubocznych skutków spożywania E160b (annato) nikt jeszcze nie sklasyfikował, co nie oznacza automatycznie, że jest on całkowicie nieszkodliwy.

Cytat: "DarthDziq"

 jezeli chodzi o peklowanie miesa nie mozna uzywac azotanow poniewaz powodują interakcje z bialkami komorek, nowe twory=nowotwory.

O tym chętnie poczytałbym coś więcej. Masz na ten temat literature może?

Cytat: "DarthDziq"

 Jeżeli ktoś porównuje jogurt Danone np truskawkowy z Bakoma Premium o koszcie 2,75 zl to widzi jaka jest jakość. Uważam osobiście Bakomę za produkt wysokiej klasy. (to nie jest reklama).

Danone jest strasznie kiepskim jogurtem...ale ludziom smakuje taki "zapychacz".


Cytat: "alevius"
Cytat: "Dinki"

To już wina rolnika, która ma to gdzieś. Ważne żeby plony byłu duże i tanie. Czy ma w sobie kilka procent syfu to już inna sprawa.


Niestety Dinki mylisz się. Za to jaki jest produkt ostateczny ,odpowiada ostatnia osoba w łańcuszku produkcji. Rolnik może proponować co chce, ale od producenta zależy, czy to coś trafi do produkcji. Jeśli to coś jest zasyfione, to winę ponosi producent - to on nas, konsumentów, truje  :evil:  Biada takim producentom, a jest ich wielu!!!

Pozdro


Producent bierze to co potrzebuje. Bierze tani produkt albo taki, który spełnie pewne normy. Jest to odzwierciedlone później w cenie.

A rolnik może do woli faszerować zbiory nawozami (  mało szkodliwe dla ludzi) i pestycydami, których wykrywalnośc jest dość droga i pracochłonna więc mozliwość sprawdzenia co wędruje do producenta jest mocno ograniczona.

 W początkowej fazie produkcji powinno się jak największą wagę przyłożyć do "czystośći" surowca a nie w jej ostatniej, czyli u producenta produktu końcowego.


Cytat: "Przykuta"
Test

Jak często macie biegunkę po spożywaniu mięcha z supermarketów?


Nigdy jeszcze :) Może dlatego, że tylko kilka razy w życiu kupiłem mięcho w hipermarkecie. Przeważnie lubie widzieć z każdej strony i powąchać to co kupie za chwilę.

Offline 8jakis

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 06, 2005, 02:21:17 pm »
jedzenie jest niezdrowe
zdrowej żywności nie ma
jest tylko żywność modyfikowana genetycznie. W końcu świnia to zmodyfikowany genetycznie dzik, a kapusta to zmodyfikowane genetycznie coś tam.
 skąd wiadomo, że świat istnieje?

Offline oliwka24

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 17, 2019, 03:25:15 pm »
Żywność modyfikowana genetycznie nie jest, aż tak groźna, jak ta z dużą zawartością dodatków syntetycznych (E.. itp). Im więcej chemii tym gorzej. Nawet nie chodzi o to czy jest certyfikowana czy nie, ale czy ma dużo nienaturalnych dodatków i substytutów. Oczywiście żywność certyfikowana też może być niezdrowa, bo oszuści i nierzetelne kontrole też się zdarzają.


Generalna rada, patrzyć na składy produktów, a dzięki temu można w dużym stopniu wyeliminować niezdrową żywność.

Offline Motur

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 15, 2019, 09:24:34 am »
Jest zdrowa żywność. Ale w ogródku i zagrodzie, a nie na półce w sklepie. Mniej cukru i syropu glu-fru i zaraz jest lepiej. A co do modyfikacji genetycznych - lubicie truskawki? - truskawki są produktem inżynierii genetycznej, w naturze nie było takich owoców. A banany niezmodyfikowane są innego kolor, są mniejsze, mają twardy miąższ i dużo małych twardych nasion.

Offline biesoid

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 17, 2022, 03:04:44 pm »
Dzisiejsza żywność zdecydowanie nie jest zdrowa w dużej swojej mierze.
Dlaczego nie jest zdrowa?
1) Przesycenie węglowodanami, a przede wszystkim różnymi odmianami cukru.
2) Niska ilość witamin i wartości odżywczych w stosunku do pustych kalorii - więcej o tym tutaj np. https://otomedi.pl/
3) Konserwanty - to jest daramat (E i cała tabliczka Mejdelejewa XD)
4) itd. itp naprawdę trzeba to tłumaczyć?


Offline Nanna

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 28, 2022, 10:12:03 pm »
Jestem zdania, że niepotrzebnie tak się naskakuje na zmiany genetyczne, bo tak jak objaśniono wcześniej, nawet obecne truskawki to właśnie produkt wynikający z odpowiedniej selekcji (ciekawe jest to jak kiedyś wyglądały arbuzy, a jak wyglądają teraz). Dodatkowo jeśli chodzi o kwestię nawozów i pestycydów u rolników, to racja że różnie z tym bywa, ale najgorsza jest chemia dodawana później, żeby odpowiednio zakonserwować żywność. Ona bywa okropna, między innymi przez swoje działanie na mikroflorę w jelitach człowieka. Najlepiej to właśnie hodować na własną rękę różne warzywa oraz owoce, choćby na działce, wtedy wiadomo co dodano do konkretnych przetworów, owoców czy warzyw. Poza tym warto zorientować się, które produkty mają najwięcej wartości odżywczych, pomocne mogą się tu okazać strony takie jak https://fajnegotowanie.pl/produkty/. Z łatwością zorientujecie się, które konkretnie owoce oraz warzywa warto jeść i hodować.

Offline FopoooNTE

Odp: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 02, 2022, 10:23:17 am »
Jeśli chodzi o zdrowie, to Matcha z https://planteon.pl/herbata/herbata-zielona/herbata-zielona-matcha-proszek to genialna herbata, która staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. To świetny sposób na poprawę zdrowia i zwiększenie poziomu energii, a także doskonały sposób na relaks i odstresowanie. Matcha jest wytwarzana z prażonych liści zielonej herbaty, a herbata jest zwykle parzyć w zimnej wodzie przez około dwie minuty. Proces ten skutkuje bogatą, ciemną zieloną herbatą, która jest bogata w przeciwutleniacze i zawiera wysoki poziom kofeiny.Matcha jest uważana za szczególnie korzystną dla osób z problemami zdrowia psychicznego, ponieważ może pomóc w poprawie koncentracji i skupienia. Wykazano również, że pomaga zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój.