trawa

Autor Wątek: Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?  (Przeczytany 39777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarthDziq

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« dnia: Lipiec 31, 2005, 12:12:25 pm »
Ja osobiście uważam że na rynku żywności większość produktów z wyjątkami są niezdrowe.  :evil:
lways On Razorback 2.0

Osloskop.net only in my heart

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 31, 2005, 10:46:56 pm »
Dlaczego tak uważasz?:)

Offline Baldwin

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2005, 12:41:25 am »
darth, może byś tak napisał coś więcej w poście inicjującym temat?
Bo tak nawet nie ma do czego się ustosunkować.

Offline DarthDziq

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2005, 04:48:06 am »
Mam pytanie, ile jest kg miesa na kg kielbasy, jakie rodzaje żywności zawierają konserwanty. I czy to wychodzi na zdrowie czy nie?
lways On Razorback 2.0

Osloskop.net only in my heart

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2005, 11:13:24 am »
Wyjaśnij nam dlaczego tak uważasz a nie zadajesz pytania :)

A z kiełbasą to nauralne, że nie jest w 100% z mięsa, świadczy o tym cena, skiwierczenie na patelni (dużo wody w przypadku wędlin lub tłuszczu) i jej walory smakowe. Nie ma się co dziwić :)

Offline DarthDziq

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 01, 2005, 11:21:18 am »
Weź pod uwagę że w 75% żywności rynkowej znajdziesz numery E. Część z nich to dodatki stabilizujące np skrobia. A statystycznie tanie wędliny na 1 kg zawierają ok 200 g mięsa, reszta to woda i fosforany :(. Poza tym peklowanie, czyli nadawanie mięsu tej różowej barwy jest szkodliwe bo związki te są rakotwórcze (nitrozohemoglobina). Nawet w niektórych wypadkach są duże pozostałości nawozów sztucznych w warzywach co jest szkodliwe. A z tym idzie skażenie wody. Jedyne produkty wolne od dodatków sztucznych to są wyrobyprzemysłu mleczarskiego
lways On Razorback 2.0

Osloskop.net only in my heart

Offline Sukul Ankhadu

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 01, 2005, 12:05:58 pm »
Dzisiejsza zywnosc nie jest zdrowa, dzisiejsza zywnosc jest rakotworcza, dzisiejsza zywnosc jest w wiekszosci sztuczna. Tylko zywnosc wyprodukowana w naturalny sposob jest zdrowa i bezpieczna.
Zgadzam sie z darthem, bo chociaz nie umie/nie chce wyjasnic dlaczego tak uwaza, to ja go rozumiem w 100% ;)

Offline DarthDziq

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 01, 2005, 12:36:15 pm »
Odpowiedź jest prosta. zajmuję się technologią produkcji żywności z aspektem mleczarskim, dlatego lepiej nie mowic w swoim fachu o kruczkach aby było tanie i <censored> :). Ale wiadomo że to co tanie nie zawsze zdrowe. póki przepisów nie pozmieniają to nie będzie zdrowej żywności
lways On Razorback 2.0

Osloskop.net only in my heart

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 01, 2005, 04:13:03 pm »
Cytat: "DarthDziq"
Weź pod uwagę że w 75% żywności rynkowej znajdziesz numery E. Część z nich to dodatki stabilizujące np skrobia.


Ale większośc z nich nie jest szkodliwa . Dodawane w małych ilościach nie powodują znacznych skutków ubocznych. Jedank kiedy napój kosztuje 50 gr za 1.5 l i na etykiecie ma wszystkie dostępne E to wzbudza to moją niechęć i zaczynam lękać się o swoje zdrowie. Unikam także jedzenie czegoś co w moim ciele nie powinno być np: E171 czyli dwutlenku tytanu albo kwasufosforowego.

Cytat: "DarthDziq"

 A statystycznie tanie wędliny na 1 kg zawierają ok 200 g mięsa, reszta to woda i fosforany :(.


O tym słyszałem, podobno są niespisane normy ilości wtłoczonej wody do wędlin :)

Cytat: "DarthDziq"

 Poza tym peklowanie, czyli nadawanie mięsu tej różowej barwy jest szkodliwe bo związki te są rakotwórcze (nitrozohemoglobina).

O tym nie słyszałęm, masz może jakieś bliższe informacje na ten temat?

Cytat: "DarthDziq"

Nawet w niektórych wypadkach są duże pozostałości nawozów sztucznych w warzywach co jest szkodliwe.

To już wina rolnika, która ma to gdzieś. Ważne żeby plony byłu duże i tanie. Czy ma w sobie kilka procent syfu to już inna sprawa.

Cytat: "DarthDziq"

 A z tym idzie skażenie wody. Jedyne produkty wolne od dodatków sztucznych to są wyrobyprzemysłu mleczarskiego

To jakas reklama? :D

A co z np: E300-4, E325-7, E334-7? Bo takie chyba dodaje się do wyrobów mleczarskich.

Cytat: "DarthDziq"
Odpowiedź jest prosta. zajmuję się technologią produkcji żywności z aspektem mleczarskim, dlatego lepiej nie mowic w swoim fachu o kruczkach aby było tanie i <censored> :). Ale wiadomo że to co tanie nie zawsze zdrowe. póki przepisów nie pozmieniają to nie będzie zdrowej żywności


No powiedz nam jak to robicie :) Nie daj się prosić:)

Offline Sajuuk'

  • Szafarz bracki
  • *****
  • Wiadomości: 3 018
  • Total likes: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • z'; DROP TABLE profile; --
    • sireliah.com
Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 01, 2005, 04:28:10 pm »
Dzisiejsza żywność nie jest zdrowa?  :D IMO to, co teraz jemy jest nieporównywalnie lepsze niż np. to, co ludzie jedli w dziesiątym wieku n.e. Jakość żywności uległa znacznemu polepszeniu za sprawą wprowadzenia lodówek i środków przedłużających trwałość jedzenia. Konserwanty, bo o nich tutaj mowa, może nie wpływają na dłuższą metę dobrze na organizm, ale nie pozwalają żywności zbyt szybko się zepsuć. Dzięki temu produkcja tych produktów nie musi być aż tak wysoka, żeby wyrównać straty wynikające z utraty świeżosci przez jedzenie. A nikt nie chciał by jeść jedzenia, które po dwóch dniach staje się zielone? ;)

Cytuj
Mam pytanie, ile jest kg miesa na kg kielbasy, jakie rodzaje żywności zawierają konserwanty. I czy to wychodzi na zdrowie czy nie?


Btw, słyszałem, że kiełbasa jest często bogata w witaminę C. Dlaczego? Ponoć dodaje się ją by kiełbasa nie psuła się za szybko. Nie wiem ile w tym prawdy. ;)
"Był to chłopak tak piękny, że nie musiał się nawet myć" - T. Konwicki, "Dziura w niebie"

Offline Dinki

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 01, 2005, 05:23:14 pm »
Cytat: "Sajuuk'Khar"

Btw, słyszałem, że kiełbasa jest często bogata w witaminę C. Dlaczego? Ponoć dodaje się ją by kiełbasa nie psuła się za szybko. Nie wiem ile w tym prawdy. ;)


jako przeciwutleniacz.

Offline DarthDziq

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 01, 2005, 05:41:46 pm »
Najczęściej numery E w mleczarstwie to barwniki naturalne (B-Karoten, barwniki annato), uzywane do barwienia serow lub masla w zimie, sa calkowicie nieszkodliwe, jezeli chodzi o peklowanie miesa nie mozna uzywac azotanow poniewaz powodują interakcje z bialkami komorek, nowe twory=nowotwory. Swojego czasu jako konserwanta do serow uzywano saletry potasowej (azotanu), ktory powodowal brak wzdec czyli wad smakowo-zapachowych ale jakosc mleka poprawila sie o tyle ze ten bullshit wyrzucono do kosza, takze pod E ukrywa sie podpuszczka i kwasy (np cytrynowy). Poza tym nie normuje się wędlin pod zawartość wody tylko białka i tłuszczu (wielka rola białka roślinnego bo tanie i fosforowane, a tłuszcz wiadomo), ładnie zmielone i skutrowane (Szynka konserwowa LUX np z Sokołowa plus konserwanty - Azotan Potasu, benzoesan sodu). Dzisiejsza zdrowa żywność. Aspektem projektowania procesow jest przedlozenie przetworzenie surowca na ekonomikę tzn ile kosztuje wyprodukowanie 1 jednostki lub kg produktu na cenę surowca. Jeżeli ktoś porównuje jogurt Danone np truskawkowy z Bakoma Premium o koszcie 2,75 zl to widzi jaka jest jakość. Uważam osobiście Bakomę za produkt wysokiej klasy. (to nie jest reklama). My to robimy tak. Szukamy nowych pomysłów aby produkty miały coś nowego, innowacyjnego, po niskich kosztach dla konsumentów, o wysokiej jakości (tak tak to jest możliwe), ale ekonomia jest ekonomią, więc trzeba szukać obniżek nie w surowcu ale w ilości (wiadomo im więcej tym taniej), szybkości i dobrej ocenie, przecież tak jak wy nie chce kupować kota w worku. Bo za szybko zmieniło się podejście do żywności bezpiecznej, a powinno już dobre 10 lat temu kiedy staraliśmy się o wejście do Unii. HACCP o którym trochę nawinę powinien być wprowadzany nie w sekwencji " ja eksportuję do Unii" ale już na rynku krajowym. Wszyscy czekali z tym do ostatniej chwili i kupa pieniędzy poszła się walić. HACCP jest międzynardowym kodeksem postępowania przy produkcji i obrocie żywnością, a także w gastronomii (obowiązek wprowadzenia w 10 lat od wejścia do Unii Europejskiej). To jest ewidentnie zapisane w dyrektywach Unii od czasu ich wprowadzenia. Ciekawe jak na to restauracje zareagują bo większość narazie się tym nie przejmuje, ponieważ kary za zatrucia pokarmowe wydawane przez Sanepidy są dosyć niskie
lways On Razorback 2.0

Osloskop.net only in my heart

Offline alevius

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 01, 2005, 05:52:48 pm »
Dziq`u, zgadzam się z Tobą !!!  Jeśli postawimy obok siebie danona i bakomę, to jednak wybiorę bakomę. Z resztą wg badań prowadzonych u nas na uczelni wynika, iż danone odbiega składem od tego, co ma napisane na opakowaniu. Aż dziw bierzę, że i w mleku można nakombinować  ;)
..gdy się śmiejesz, cały świat śmieje się razem z tobą. Gdy płaczesz, płaczesz sam...

Offline alevius

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2005, 05:57:19 pm »
Cytat: "Dinki"
Cytat: "DarthDziq"

Nawet w niektórych wypadkach są duże pozostałości nawozów sztucznych w warzywach co jest szkodliwe.

To już wina rolnika, która ma to gdzieś. Ważne żeby plony byłu duże i tanie. Czy ma w sobie kilka procent syfu to już inna sprawa.


Niestety Dinki mylisz się. Za to jaki jest produkt ostateczny ,odpowiada ostatnia osoba w łańcuszku produkcji. Rolnik może proponować co chce, ale od producenta zależy, czy to coś trafi do produkcji. Jeśli to coś jest zasyfione, to winę ponosi producent - to on nas, konsumentów, truje  :evil:  Biada takim producentom, a jest ich wielu!!!

Pozdro
..gdy się śmiejesz, cały świat śmieje się razem z tobą. Gdy płaczesz, płaczesz sam...

Offline Gollum

Dzisiejsza żywność.Czy aby napewno jest zdrowa i bezpieczna?
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 01, 2005, 08:06:41 pm »
O jakości żywności świadczą choćby psy. Moja mama testuje jakość wędlin, dając najpierw psu. Jeśli zje, to znaczy że można to jeść. Jeśli nie – trzeba o tym zapomnieć. Tuym sposobem wyeliminowała z jadłospisu nie tylko parówki (zresztą już Bismarck mawiał, iż lepiej by było, by lud nie domyślał się, jak się robni parówki i politykę).  
Ale widzę, że w tym temacie wypowiadają się fachowcy. Prosimy o więcej pikantnych szczegółów!