trawa

Autor Wątek: Panika od zagonienia po breaku  (Przeczytany 3390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swingu

Panika od zagonienia po breaku
« dnia: Grudzień 15, 2005, 12:59:15 pm »
Jest czy nie ma?
Bo moje dzielne szczury z BSB uwaliły panikę od złamanych na więcej niż 6 cali od nich plague monków... potem nie byliśmy z Tomashem pewni, czy w ogóle powinno sie rzucać.

Dla wyjaśnienia:

 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
 :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:
 :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:
 :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:  :badgrin:



 :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :shock:  :shock:  :shock: :shock:
 :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :shock:  :shock:  :shock: :shock:
 :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :shock:  :shock:  :shock: :shock:


 :evil:  - źli tomb guardzi
 :badgrin: - moi plague monksi
 :shock: - oddział z BSB
 :arrow: - wypełniacz, zignorować.

Między :badgrin: a  :shock: w momencie breaka jest więcej niż 6" Ale :badgrin: uciekając wbiegli w 4 cale od  :shock: .

Czy  :shock: musiał zdawać panikę? Jeśli tak, to w ilu calach?
Długo żyłem w przekonaniu, że od złapanego po breaku oddziału też jest panika, ale Direwolf i rulebook nic takiego nie sugerują zbyt dokładnie.

(nic się nie stało  w sumie, bo i tak się zebrałem oddziałem z BSB. Warto jednak wiedzieć na przyszłość).
 know you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realise that what you heard is not what I meant.

JJ

  • Gość
Re: Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2005, 01:12:04 pm »
Cytat: "Swingu"

Długo żyłem w przekonaniu, że od złapanego po breaku oddziału też jest panika, ale Direwolf i rulebook nic takiego nie sugerują zbyt dokładnie.



Nie wiem czy Direwolf, ale Rulebook NA PEWNO "coś sugeruje". :evil:

Sprawdź zasady paniki. :!:


Podpowiem... Jaki był US oddziałów? :idea:  ;)

Offline Swingu

Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2005, 01:14:07 pm »
Nie podpowiadaj. Nam wyszło, że albo jest na 6 cali (destroyed in close combat - Tomash hciał rozumieć, że phase), albo, że nie ma w ogóle.

A mi coś mówiło, że 4".

I co teraz?
 know you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realise that what you heard is not what I meant.

JJ

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2005, 01:20:14 pm »
Cytat: "Swingu"
Nie podpowiadaj. Nam wyszło, że albo jest na 6 cali (destroyed in close combat - Tomash hciał rozumieć, że phase), albo, że nie ma w ogóle.

A mi coś mówiło, że 4".

I co teraz?




Strona 80 4) ;)



Na poważnie:

Czy mógłbys wjeszcze raz zadac pytanie?
Może się nie rozumiemy?
Panika na break - 6 cali
Panika za uciekający \ zagoniony oddział 4 cale + większy US.

Jaki był stan faktyczny?
Pytanie niejasne.



Chyba juz rozumiem.

Większość "gra jak GAV" i "zagania w miejscu" - jeśli wygrywający starcie rzuci więcej niz uciekający.

Teoretycznie, "zgodnie z literą RB" powinno sie najpierw uciec na powiedzmy  4 cale, potem zagonić - czyli złapac w zasięgu paniki dla oddziału z BSB jeśli US zagonionego był większy.

Teraz OK?




Cytat: "mageith"
Page 75

Cytat: "David"
2 units in combat. One unit flees but not far enough so is run down. Now normally when a unit flees it has to follow the rules of keeping 4" away from enemy, not moving through enemy and then friendly troops. Hopefully you know what Im referring too.

So the issue that came up was I was under the impression that if a unit breaks from combat but rolls too low to get away the unit that is pursuing goes straight from the point of combat.


That was the 5e rule and will probably be the 7e rule (per Gav) but is not now the 6e rule.  You can find the description of the rule on page 75 under PURSUIT. The first words are key: "Once fleeing troops have been moved."   The pursuer then moves toward where the fleeing troops have been moved to.

It appears that your friend was mostly correct.

Mage Ith


http://warhammer.org.uk/PhP/posting.php?mode=quote&p=153840

Offline Matt

Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2005, 02:33:37 pm »
Cytat: "JaceK Jedynak"
Teoretycznie, "zgodnie z literą RB" powinno sie najpierw uciec na powiedzmy  4 cale, potem zagonić - czyli złapac w zasięgu paniki dla oddziału z BSB jeśli US zagonionego był większy.

Teraz OK?
 

eee "powinno"?
to na turniejach obowiązuje wersja niezgodna z RB? :shock:
EJ GO W MIGDAŁ
ŻEBY KRZYK DAŁ!!!!

JJ

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2005, 02:44:49 pm »
Cytat: "Matt"
Cytat: "JaceK Jedynak"
Teoretycznie, "zgodnie z literą RB" powinno sie najpierw uciec na powiedzmy  4 cale, potem zagonić - czyli złapac w zasięgu paniki dla oddziału z BSB jeśli US zagonionego był większy.

Teraz OK?
 

eee "powinno"?
to na turniejach obowiązuje wersja niezgodna z RB? :shock:


Nie. No skądże. Wszyscy wiemy jak być powinno.
Ja tylko Ci mówię jak ludzie grają. Ja w tym nie widze nic złego. Proste, logiczne, Gav tak uważa, niedługo tak będzie "oficjalnie".

Natomiast jeśli jest jakiś spór - RB.  :!:

Anonymous

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2005, 02:47:44 pm »
Nie ma paniki za zagoniony oddzial po poscigu wynikajacego z combatu. Zrodlo: brak zrodla :).

Poprostu czegos takiego nie ma.
Marek

Offline GoluS

Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2005, 02:49:12 pm »
Cytat: "Anonymous"
Nie ma paniki za zagoniony oddzial po poscigu wynikajacym z combatu. Zrodlo: brak zrodla :).

Poprostu czegos takiego nie ma.
Marek
Qrde, znowu sie nie zalogowalem... Czemu na tym forum moge pisac, jak nie jestem zalogowany? To denerwujace  :lol:  :p
alo

JJ

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2005, 03:00:12 pm »
Cytat: "Anonymous"
Nie ma paniki za zagoniony oddzial po poscigu wynikajacego z combatu. Zrodlo: brak zrodla :).

Poprostu czegos takiego nie ma.
Marek


No nie ma. :!:

Ale ja i tak nie wiem o co chodziło Swingowi.  :roll:

Jak napisze to odpowiem.


He - he - dopiero teraz przeczytałem tytuł tematu...... :oops:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

JJ

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2005, 03:07:42 pm »
Cytat: "GoluS"

]Qrde, znowu sie nie zalogowalem... Czemu na tym forum moge pisac, jak nie jestem zalogowany? To denerwujace  :lol:  :p


Nie wim...
Nikt inny nie ma takich kłopotów...

Offline Matt

Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2005, 03:32:09 pm »
Cytat: "GoluS"
Qrde, znowu sie nie zalogowalem... Czemu na tym forum moge pisac, jak nie jestem zalogowany? To denerwujace  :lol:  :p

loguj się przez skrzynkę wiadomości - też tak mam.
EJ GO W MIGDAŁ
ŻEBY KRZYK DAŁ!!!!

JJ

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2005, 04:02:43 pm »
Cytat: "Matt"
Cytat: "GoluS"
Qrde, znowu sie nie zalogowalem... Czemu na tym forum moge pisac, jak nie jestem zalogowany? To denerwujace  :lol:  :p

loguj się przez skrzynkę wiadomości - też tak mam.




Zrozumiałem...
Z opóźnieniem.. :oops: . Zgłaszam problem do Administracji... Zostanie rozwiązany... :D

JJ

Offline Swingu

Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2005, 08:40:13 pm »
No i wszystko jasne.

I kto tu nie umie czytać?
;)

A szkoda, stół bym wyczyścił, a tak się jeden klocek Tomb Guardów z Icon Bearerem ostał  :evil: Tomash jest podłym powergamerem  :evil:




A tak na serio, to człowiek się uczy całe życie  :lol: Dzięki, Tomku za miłą grę, jeśli to czytasz i nie przejmuj sie ta pierdułką :)
 know you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realise that what you heard is not what I meant.

szafa@poznań

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2005, 10:39:47 pm »
oj łebki - o to samo dzisiaj pytal mnie ziemko - panika od zagonienia tylko po rekacji flee jest, po breaku nie ma. Punkt dla młodzieży legionowskiej ;)

Ziemko

  • Gość
Panika od zagonienia po breaku
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2005, 08:56:42 am »
Nie ma , nie ma ... Kuircze pamietam jak ktos mi tego wala kiedys wkrecal... Ehhhh te brzydkie przyzwyczajenie wkrecone przez oszustow  :roll: