trawa

Autor Wątek: Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.  (Przeczytany 4112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szafa@poznań

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« dnia: Grudzień 19, 2005, 05:44:40 pm »
Wg uscislen big hita dostaje heros gdy hit trafi w srodek podstawki monstara (plus minus rozkiar podstawki charaktera). A w direwolfie znalazlem cytat z chroniclesów 2004...
Cytuj
Q. When a template weapon hits dead on a rider of a large monster
(or chariot) does the 'big hit' for being directly under the hole
of the template affect them both, or just the character?

A. In this case, a hit anywhere on the base of a chariot or
monster (including hitting the rider) should be randomised to
determine where the 'big' hit actually hits.
S. Warhammer Chronicles 2004 page 114


Mam zajawke czy nasze uscislenia zuplenie inaczej o tym mówią?

JJ

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2005, 05:57:05 pm »
Mam słabe oczy. Gdzie to jest?


a) Deklarując strzał z katapulty/armaty/itp. najlepiej jest, w celu uniknięcia nieporozumień, wybrać za cel zawsze środek jednego wrogiego modelu.
b) Strzelając do stegadona z armaty, traktujemy skinki na górze jako oddział szeroki na 2 skinki o 3 szeregach (trafiając od frontu z armaty w skinki możemy zabić najwyżej 3 skinki).
c) Bohater będący członkiem jednego oddziału może otrzymać proximity od innych pobliskich oddziałów.
d) Bohater może korzystać z zasady Look out sir, jeśli znajduje się w oddziale, którego modele są tej samej lub większej wielkości, co on sam. Kategorie rozmiaru ułożone według rosnącej wielkości:
• mały (small): wyszczególnione w zasadach specjalnych (rat swarms);
• wielkości człowieka: modele na podstawkach 20mmx20mm
i 25mmx25mm;
• kawaleria: modele na podstawkach 25mmx50mm;
• duże: 40mm x 40mm lub 50mm x 50mm ale nie „Large Targets” (trole, tomb scorpion, itp);
• wielkie: modele opisane jako „Large Targets”.
e) Nie można strzelać do modelu znajdującego się w oddziale, jeśli otaczające go modele są tej samej lub większej wielkości (patrz punkt wyżej).
f) Zasada „proximity” funkcjonuje tak, jak w Rulebooku/Chronicles 2004 - bohater w pobliżu sojuszniczego oddziału musi być najbliższym legalnym celem, by można było do niego strzelać.
g) Aby korzystać z ochrony lasu przeciw strzałom, Cała jednostka musi znajdować się w lesie (lub jej wszystkie modele muszą być zasłonięte przez las, w którym się znajduje przynajmniej jeden z nich, przed oddziałem strzelającym).
h) Aby moc zadeklarować strzał z maszyn bojowych wymagających line of sight, cel musi być widoczny przez punkt celujący maszyny (koniec lufy, skrzyżowanie osi lub inny punkt zadeklarowany na początku bitwy) i przez co najmniej jednego obsługanta. Jeśli punk celujący maszyny nie został na początku bitwy zadeklarowany, przyjmuje się, iż jest to środek przodu podstawki, lub, jeśli maszyna nie ma podstawki, koniec jej lufy.
i) Trafienia w oddział z bohaterem (mniej niż pięć modeli) dzielone są w następujący sposób: każdy model w oddziale dostaje równą porcję trafień, zaś trafienia "niepodzielne" losujemy. Ignoruje się tym samym przykład w podręczniku i postępuje zgodnie ze zwykłym tekstem zasad na ten temat.

szafa@poznań

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2005, 06:03:37 pm »
"I dobre oczy patrząc w złe miejsce, nic nie dostrzegą"

Cytuj
9) Podstawki.

a) Podstawki pod maszyny nie są wymagane, jednak przy strzelaniu z broni typu katapulta przyjmuje się, że zajmują obszar nie mniejszy niż podstawka 40x40 mm. Zaleca się umieszczanie maszyn na takich właśnie podstawkach.
b) Przyjmuje się, że jeździec na potworze zawsze znajduje się na przecięciu przekątnych podstawki potwora i zajmuje obszar o powierzchni typowej podstawki swojej rasy, niezależnie od swego rzeczywistego położenia.
c) Wszystkie modele latające za wyjątkiem dużych celów powinny być wystawiane
na podstawkach 40x40 mm. Wyjątkiem są harpie w DE (20x20mm) i furie w Chaosie (25x25 mm).
[/b]

JJ

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2005, 06:28:34 pm »
Cytat: "szafa@poznań"
"I dobre oczy patrząc w złe miejsce, nic nie dostrzegą"

Cytuj

b) Przyjmuje się, że jeździec na potworze zawsze znajduje się na przecięciu przekątnych podstawki potwora i zajmuje obszar o powierzchni typowej podstawki swojej rasy, niezależnie od swego rzeczywistego położenia.
.
[/b]


I ty się mnie zapytujesz jak to się ma do strzelania z katapulty?
Dla mnie nijak - spytaj się kogoś z LS czemu ten zapis ma służyć. Ja nie wiem dlaczego miałby mieć związek ze strzelaniem z katapulty.
Kwestia big hita z katapulty jest rozwiązana jak strzelania z armaty - losujesz na 4+ i już.

szafa@poznań

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 19, 2005, 06:40:54 pm »
no wiec wlasnie - czemu ma on sluzyc?

Bo na niejednym masterze (mi akurat nie - ale wielu osobom obok) zdarzala sie sytuacja taka wlasnie i zawsze wyjasniali to uscisleniami - ze jak trafi na rodek to jest heros, jak obrzeza to monster...

W takim razie pytanie do LS - na co nam to uscislenie?

Jankiel

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2005, 07:31:53 pm »
Zapomniano je wykreślić. I tyle. Powstało jeszcze chyba w 2002 roku.

Offline GoluS

Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2005, 07:40:44 pm »
Cytat: "Trocki"
Zapomniano je wykreślić. I tyle. Powstało jeszcze chyba w 2002 roku.
Dokladnie tak, bo przez rok katapulty strzelaly lepiej :).
alo

Offline esgaroth

Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2005, 08:40:33 pm »
losuje się na 4+? a nie przypadkiem na 5+ w jeźdzca tak jak misajle?
url=http://www.draconis.aplus.pl/draconis/]Draconis - Wejherowski Klub Gier Bitewnych[/url]

Jankiel

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2005, 09:51:38 pm »
To chyba literówka. Oczywiście, że na 5+ w przypadku monsterów, na 6+ w przypadku rydwanów.

JJ

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 19, 2005, 10:37:56 pm »
Cytat: "Trocki"
To chyba literówka. Oczywiście, że na 5+ w przypadku monsterów, na 6+ w przypadku rydwanów.


Na 4+ w przypadku rydwanów, heh dobre, JJ do galerii głipot... Posting i komp mi nawalają - mam po trzy okna nałożone i piszę w ciemno, Tzn, przycisk wyślij widzę...
TEMP zjadł mi cały dtsk "C" któś wie jak go w Windows 98 pzerzucić? Bo zapomniałem .... Fromat c:? :oops:

szafa@poznań

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 20, 2005, 07:40:34 am »
no dobra, a jak smok dostaje z klopy, big hit jest na podstawce, ale cała nie jest zajęta...dostaja obaj?

Jankiel

  • Gość
Big hit z katapulty na charkatera na monsterze.
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 20, 2005, 07:56:00 am »
A czemu? Klopa zadaje jednego hita rozdzielanego według normalnych zasad. Jeżeli cała podstawka jest pod wzornikiem to i tak dalej jest jeden hit. Trafienie dziurą albo brzegiem wzornika determinuje jedynie siłę, nic więcej.