Autor Wątek: Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.  (Przeczytany 7045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:00:33 pm »
Zakladam, ze dobrze zrozumialem o ci Ci Szafa chodzi. W takim razie kolejna wersja uscsislenia juz bez tych bledow:

Szarże na pojedynczy model on foot lub oddziały skirmish wykonujemy w następujący sposób – model najbliższy do oddziału szarżującego jest obracany do niego frontem, a reszta formuje szeregi. Dozwolony jest standardowo jeden wheel podczas szarzy. Uwaga: przez najbliższy model rozumiemy najbliższy możliwy do zaszarżowania model.

Teraz juz wszystko ok? ;)
alo

Offline szafa

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:13:01 pm »
Uwaga - rysunek!

Legenda:
Zielone to smok.
Czerwone to skirmish.
Zolte, niebieskie i rozowe to klocki, domki, obeliski.

Wg podrecznika skirmisherow sie nie da zaszarzowac, poniewaz nie mam jak dostawic sie do najblizszego modelu.
Nie moge sie rowniez dostawic do modelu do ktorego mam najmniej ruchu (w przypadku lataczy czy pojedynczych modeli jak gigant  to jest ten sam model).
Model najblizszy i mozliwy do zaszarzowania...
No wlasnie taka szarza to, jak mawia JJ, aberracja.

Tak samo aberracja wydaje mi sie szarzowanie w pojedynczy model ktory by stal w miejscu tego skirmisha.

Szukalem kilku rozwiazan, ale zawsze wychodzily z tego strasznie dlugie definicje.

Aha, jeszcze jedno Marku:
Rozbij na dwa podpunktu sposob dostawiania sie (albo go w calosci wywal bo chyba kazdy wie jak sie dostawic), poniewaz nie jest to wykonywanie szarzy tylko dostawianie zaszarzowanych.
url=http://pl.youtube.com/watch?v=Kdc0x5dX1N4][/url]

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:24:37 pm »
Szarże na pojedynczy model on foot lub oddziały skirmish wykonujemy w następujący sposób – szarżujemy (podsuwamy szarżę) na najbliższy możliwy do zaszarżowania model. Dozwolony jest standardowo jeden wheel podczas szarzy.

Skirmish rzadzi sie swoimi prawami (nie ma stref) wiec taka szarza jest wg zasad dozwolona. Nie ma co sie tym przejmowac i wymyslac dlugie regulki. Strzelanie przez szczelinki tez jest mocne, ale zgodne z zasadami.
alo

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:36:27 pm »
Cytat: "szafa"
nie mam jak dostawic sie do najblizszego modelu.

Do tego tylko sie przyczepie. Tego w podreczniku nie ma! Jest tlyko napisane, ze jest przystawiany do najblizszego modelu. Czyli mozna to interpretowac dwojako:

Jesli szarza jest mozliwa oczywiscie, czyli zasieg i widok to albo
1. przesuwa sie laleczki (;p) tak, by dostawic sie do tego najblizszego skirmishera nie zwazajac na wheela itd
2. albo Closest interpretuje sie jako najblizszy mozliwy do zaszarzowania.

Tego, co jest w rulebooku nie mozna zinterpretowac tak jak to zrobil Szafa84. Jest to ewidentne nagiecie zasad. Tak, jak to jest zapisane w uscisleniach jest dobrze, wybrana zostala najsensowniejsza interpretacja nieklarownego zapisu i tyle - taka role powinny spelniac uscislenia. [a nie zmiana zasad].
alo

Offline Kielon

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 22, 2005, 09:08:30 pm »
Cytat: "GoluS"
Cytat: "szafa"
nie mam jak dostawic sie do najblizszego modelu.

Do tego tylko sie przyczepie. Tego w podreczniku nie ma! Jest tlyko napisane, ze jest przystawiany do najblizszego modelu. Czyli mozna to interpretowac dwojako:

Jesli szarza jest mozliwa oczywiscie, czyli zasieg i widok to albo
1. przesuwa sie laleczki (;p) tak, by dostawic sie do tego najblizszego skirmishera nie zwazajac na wheela itd
2. albo Closest interpretuje sie jako najblizszy mozliwy do zaszarzowania.

Tego, co jest w rulebooku nie mozna zinterpretowac tak jak to zrobil Szafa84. Jest to ewidentne nagiecie zasad. Tak, jak to jest zapisane w uscisleniach jest dobrze, wybrana zostala najsensowniejsza interpretacja nieklarownego zapisu i tyle - taka role powinny spelniac uscislenia. [a nie zmiana zasad].


Czyli Marku Twojim zdaniem w tym wypadku Smok powinien przelecieć nad skirmisherami i dostawić się do nich, tak ze z ewentualnego overruna mógłby wpaść w tył klocka? :o
Wogóle nie zbyt kapuje o co wam chodzi z tymi zmianami i przedewszystkim co jest źle? Ja nie narzekam! ;)
img]http://www.earthshaker.homepages.pl/tropikban2.jpg[/img]

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 22, 2005, 09:45:03 pm »
Cytat: "<Mariusz>"
Czyli Marku Twojim zdaniem w tym wypadku Smok powinien przelecieć nad skirmisherami i dostawić się do nich, tak ze z ewentualnego overruna mógłby wpaść w tył klocka? :o

Tak. Zgodnie z zasadami.
alo

Offline szafa

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 22, 2005, 09:51:18 pm »
Zgodnie z uscisleniem.
Nie zgodnie z podrecznikiem.
Najblizszy model jest niemozliwy do zaszarzowania - czyli nie moze zaszarzowac.
url=http://pl.youtube.com/watch?v=Kdc0x5dX1N4][/url]

JJ

  • Gość
Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 22, 2005, 09:56:29 pm »
Cytat: "GoluS"
Cytat: "<Mariusz>"
Czyli Marku Twojim zdaniem w tym wypadku Smok powinien przelecieć nad skirmisherami i dostawić się do nich, tak ze z ewentualnego overruna mógłby wpaść w tył klocka? :o

Tak. Zgodnie z zasadami.


Hmm. A jeśli tam zamiast skirmiszu jest maszyna?


I drugie pytanie - chce Ci sie dla tych 20 partii tak użerać? Tyle zdążysz rozegrać tym nowym uściśleniem...

A swoją droga jak łatwo pomysły Szafy wychwycić - ja od razu wiedziałem, że sojusze to on, Maciek go jako autora szarż na skirmisz namierzył...  :roll:

Offline szafa

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 22, 2005, 10:03:53 pm »
Sojusze?

Chodzi Ci o to ze za friendly units uwazam te co walcza po jednej stronie stolu?
Nie trzeba dlugo nad tym kombinowac.
Tylko Opisy czarow undeadzkich tu kaszania, reszty bede bronil.
url=http://pl.youtube.com/watch?v=Kdc0x5dX1N4][/url]

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 22, 2005, 11:56:25 pm »
Cytat: "szafa"
Zgodnie z uscisleniem.
Nie zgodnie z podrecznikiem.
Najblizszy model jest niemozliwy do zaszarzowania - czyli nie moze zaszarzowac.
Nic takiego w podreczniku nie ma :).
alo

Offline szafa

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 23, 2005, 12:08:31 am »
Cytuj
If the skirmishers are charged, the enemy unit is brought into base contact with the closest skirmisher and then the enemy unit is halted.

Gdzie zhaltujesz tego smoka?
url=http://pl.youtube.com/watch?v=Kdc0x5dX1N4][/url]

JJ

  • Gość
Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 23, 2005, 09:00:55 am »
Cytat: "szafa"
Cytuj
If the skirmishers are charged, the enemy unit is brought into base contact with the closest skirmisher and then the enemy unit is halted.

Gdzie zhaltujesz tego smoka?


Krzyśku, sam wiesz dobrze, że sztuczka z "niewidzialnym skirmiszerem" to syf najgorszego autoramentu - gorszy nawet od smoka w dupie.

Mnie tam powoli zaczyna mało obchodzic to jakiś chory PG będzie z tym cytatem wyprawiał - ale gdym chciał sie z tymi kretynami przestac użerać za każdym razem - też bym tak to uściślił - nalbliższy = najbliższy mozliwy do zaszarżowania. No i potem robił bym za Szafę szarżowaną przez Donkiszotów szarż taktycznych ;) ...  :roll:

Olejmy to. Powody podawałem.
No, a, że tak przy okazji szarże taktycze przypadkiem zostały wylane razem z kąpielą...
A to pech... :badgrin:

Chociaż... Jak gram lizakami czy WE, to rączka sama sie do przekierowywania szarż wyciąga... :oops:

Offline Kielon

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 23, 2005, 10:51:38 am »
Cytat: "JaceK Jedynak"
I drugie pytanie - chce Ci sie dla tych 20 partii tak użerać? Tyle zdążysz rozegrać tym nowym uściśleniem...


Jacku, nie znasz możliwości Legionowskich graczy! :p
Nie 20, a 40! Nie partii a Turneijów! :p  ;)
img]http://www.earthshaker.homepages.pl/tropikban2.jpg[/img]

Offline GoluS

Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 23, 2005, 10:52:34 pm »
Cytat: "szafa"
Cytuj
If the skirmishers are charged, the enemy unit is brought into base contact with the closest skirmisher and then the enemy unit is halted.

Gdzie zhaltujesz tego smoka?

A czy to ma jakies znaczenie? Zhaltuje tam gdzie moge by sie stykac ze skirmisherami, czyli z tylu.

Closest skirmisher nalezy rozumiec tak jak jest teraz w uscisleniach.

Rozumienie zasady: Jesli przeciwnik szarzuje na skirmisherow, to jest dostawiany do najblizszego skirmishera w sposob: nie mozna sie dostawic do skirmisha, jesli nie mozna dostawic sie do najblizszego skirmishera jest totalnym nagiecie zasady. Z tej zasady nie wynika to, co wy sugerujecie. Ja, jak uslyszalem ta interpretacje, to sie smialem :). Zreszta, chyba wszyscy sie zgodza, ze zapis jaki jest w uscislenaich jest dobry i proponuje ta kwestie juz zostawic.

Zlikwidujmy tylko te wheele - niezgodne z zasadami i tyle.

Kolejny argument przeciwko zakazowi wheeli:
1. Skirmisherzy szarzujac na skirmish nie musza jechac po prostej, bo nie maja jak.
2. Czy zatem jeden skirmisher musi jechac po prostej? Jesli tak to czemu ma miec gorzej niz wiecej skirmisherow?
3. Czy jesli nie musi jechac po prostej, to czy smok tez nie musi jechac po prostej? W koncu rusza sie dokladnie tak samo jak jeden skirmisher.

Rozsadnego rozwiazania nie ma tutaj. Zlikwidujmy to gowno, nawet dla jednego turnieju. Zreszta co bedzie po 20 partiach? Nowa edycja juz?:o kiedy? ja nic nie wiem :(.
alo

JJ

  • Gość
Szarze na skirmish - strefa wolnego slowa.
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 23, 2005, 11:03:51 pm »
Cytat: "GoluS"
[
Kolejny argument przeciwko zakazowi wheeli:
1. Skirmisherzy szarzujac na skirmish nie musza jechac po prostej, bo nie maja jak.


NIe rozumiem.