Autor Wątek: Ostatni model oddziału  (Przeczytany 1329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gogol

Ostatni model oddziału
« dnia: Grudzień 22, 2005, 07:09:19 pm »
Czasem się zdarza że z oddziału zostaje tylko 1 model (chodzi mi głównie o piechote) i teraz czy ten model :

1) widzi 360 ?? (IMHO nie)
2)może marszować jak jest wróg w 8"(IMHO nie)
3)wywołuje panike jeśli jest wystrzelany ??(IMHO nie)
4)podczas szarży łiluje czy piwotuje ?? (IMHO nie mam pojęcia)
5) inne wasze pomysły co do 1 modeli :)
ttp://www.infokladki24.iq.pl/print.php?type=A&item_id=12

Moje wiersze

Offline GoluS

Re: Ostatni model oddziału
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:16:00 pm »
Cytat: "Gogol"
Czasem się zdarza że z oddziału zostaje tylko 1 model (chodzi mi głównie o piechote) i teraz czy ten model :

1) widzi 360 ?? (IMHO nie)
2)może marszować jak jest wróg w 8"(IMHO nie)
3)wywołuje panike jeśli jest wystrzelany ??(IMHO nie)
4)podczas szarży łiluje czy piwotuje ?? (IMHO nie mam pojęcia)
5) inne wasze pomysły co do 1 modeli :)
1 model ma zasady single modela czyli
1 - tak
2 - tak
3 - nie
4 - pivotuje

annual 2002, gdzies na koncu jest w tabelce.
alo

Offline Zox

Ostatni model oddziału
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:23:43 pm »
Mógłbym się sprzeczać co do 3), IMO jest test paniki za oddział zniszczony przez shooting a to jest pozostała część oddziału (dajmy na przykład są 2 ogry te które strzelają, jeden dostanie 3 woundy z ostrzału, to ten drugi staje się wolną jednostką? 8) ).
quote="Bartez"]był bardzo wulgarny, pisał w podpisie moje zdanie "A ja mam na vavku Mangekyou Sharingana" który miał Itachi"; pawłow także powinien dostac choćby ostrzeżenie za tego "penisa" na avku[/quote]

JJ

  • Gość
Ostatni model oddziału
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2005, 07:32:59 pm »
Cytat: "Zox"
Mógłbym się sprzeczać co do 3), IMO jest test paniki za oddział zniszczony przez shooting a to jest pozostała część oddziału (dajmy na przykład są 2 ogry te które strzelają, jeden dostanie 3 woundy z ostrzału, to ten drugi staje się wolną jednostką? 8) ).


Nie możesz się sprzeczać z sensem;

Q. If a friendly single model with less than 5 wounds on its original
profile is destroyed by missile fire or magic, does it cause a panic
test for friendly units within 4"?  Do single models with less than
5 wounds on their original profile cause panic tests in any
situations?

A. In the Warhammer Chronicles Errata section, the wording on
page 81 of the Rulebook was changed to exclude single models with
less than 5 wounds on their original profile from causing Panic tests
when destroyed by missile fire or magic.  Such models also do not
cause panic tests if they are destroyed in close combat.  Note however
that such models DO cause panic tests in friendly units within 6" if
they break from close combat and if they are fleeing and have higher
unit strength than friendly units within 4" at the start of a turn.
S. Warhammer Chronicles 2004 page 125 / Rulebook pages 80, 81

*****
I dla pełnego obrazu...


Q. If a unit has only one model left in the turn that it is destroyed in
combat, does a friendly unit nearby have to make a Panic test (ie, does
the last model remaining in the unit count as being a single model)?

A. This is determined at the start of each phase - if it's a single
model at that point, then its destruction won't cause panic.
S. Warhammer Chronicles 2004 page 113

Offline SkaVen6

Re: Ostatni model oddziału
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2005, 01:50:42 pm »
Cytat: "GoluS"
Cytat: "Gogol"
Czasem się zdarza że z oddziału zostaje tylko 1 model (chodzi mi głównie o piechote) i teraz czy ten model :

1) widzi 360 ?? (IMHO nie)
2)może marszować jak jest wróg w 8"(IMHO nie)
3)wywołuje panike jeśli jest wystrzelany ??(IMHO nie)
4)podczas szarży łiluje czy piwotuje ?? (IMHO nie mam pojęcia)
5) inne wasze pomysły co do 1 modeli :)
1 model ma zasady single modela czyli
1 - tak
2 - tak
3 - nie
4 - pivotuje

annual 2002, gdzies na koncu jest w tabelce.



A o tym nie wiedziałem, tzn o 3 punkcie wiedziałem ale te inne nie.............nie mam annuala, jest to tam na bank? Bo sędziowie zawsze mi mówili że on nie ejst skirmishem więc nie może widzieć 360 itd.
eek & Destroy

JJ

  • Gość
Re: Ostatni model oddziału
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2005, 02:14:23 pm »
Cytat: "SkaVen6"
[

A o tym nie wiedziałem, tzn o 3 punkcie wiedziałem ale te inne nie.............nie mam annuala, jest to tam na bank? Bo sędziowie zawsze mi mówili że on nie ejst skirmishem więc nie może widzieć 360 itd.


Jakieś nieporozumienie...
Single model on foot -= treat as skirmisher :!:

 

anything