W innym temacie w tym dziale przedstawiłem kilka moich nieśmiałych uwag dotyczących samego forum Nowej Gildii. Tutaj chciałbym powiedzieć, co bym zmienił, co odjął, co dodał - słowem - co bym zrobił, aby strona Nowej Gildii (która przecież jest po stokroć ważniejsza, a forum jest "dodatkiem do niej") była jeszcze lepsza i piękniejsza.
Tym razem także pozwoliłem sobie wypunktować moje myśli:

1. Dizajn.
Rzecz pierwsza (bo pierwsza rzuca się w oczy po wejściu na stronę) i najważniejsza. Tak dobra strona mogła wyglądać jeszcze kilka lat temu, teraz jednak sprawia wrażenie... hm, amatorszczyzny i niedopracowania. Pomijam tu fakt, że ten wygląd wszystkim się już przejadł. Jedynym możliwym rozwiązaniem tego problemu, jakie widzę, jest zbudowanie od nowa szaty graficznej NG. Rozumiem, że jest to praco- i czasochłonne, ale naprawdę konieczne.
Mówiąc "dizajn" nie mam na myśli tylko kolorków i logo, ale także takie rzeczy, jak na przykład umiejscowienie konkretnych elementów.

2. Mechanizmy i funkcjonalność.
Nowa Gildia, jak każdy współczesny duży serwis internetowy MUSI charakteryzować się jedną ważną cechą: otwartością na użytkowników, koniecznie musi być "user-friendly". Mam tu na myśli głównie możliwość współtworzenia (choćby w najmniejszym stopniu), lub przynajmniej poczucie uczestniczenia w społeczności Gildii jej użytkowników. Proponuję wprowadzenie takich elementów jak na przykład rozbudowany system komentowania newsów i artykułów oraz, powiedzmy, możliwość dodawania własnych newsów.

3. Dostępność informacji.
Bardzo, ale to bardzo ważna sprawa - szczególnie w przypadku tego konkretnego wortalu. Webmaster musi stworzyć intuicyjny interfejs, dzięki któremu użytkownik będzie mógł ŁATWO ZNALEŹĆ i SZYBKO OTWORZYĆ poszukiwany artykuł. Patrząc na obecny interfejs NG odnoszę wrażenie, że ktoś zadał sobie sporo trudu, żeby jak najbardziej utrudnić dostęp do informacji. Tak-być-nie-może.

4. Gildie.
Rzecz najważniejsza, bo to przecież one tak naprawdę tworzą ten serwis.
Sądzę, że powinienem w tym punkcie uświadomić twórcom NG bardzo ważną sprawę: chodzi mi o fakt, że Gildia w swojej obecnej formule mogła cieszyć się powodzeniem tak długo, póki nie wykształciły się profesjonalne serwisy, konkurencyjne dla konkretnych działów/gildii. Użyję konkretnego przykładu: chociaż RAJ tworzy naprawdę dobry serwis o Gwiezdnych Wojnach, jego artykuły są naprawdę ciekawe, to i tak 75 procent - jeśli nie więcej - fanów SW nie odwiedzi Gildii Star Wars, tylko bardziej znane, samodzielne serwisy, jak np. Bastion Polskich Fanów czy Imperial City On-Line. Gwiezdne Wojny były tu tylko przykładem, podobnie rzecz ma się do wielu innych Gildii. Wyjściem, jakie widzę z tej przykrej sytuacji jest - przynajmniej ja tak się na to zapatruję - albo usunięcie konkretnych działów, albo - i to jest chyba lepsze rozwiązanie - dużo większą SPECJALIZACJĘ podserwisów (np.: Gildia Gier Komputerowych, taka jaka jest, w porównaniu z innymi serwisami może wydawać się nieatrakcyjna, ale jeśli ukierunkuje się ją tylko na - powiedzmy - gdy cRPG osadzone w klimacie fantasy, w których muszą występować małe różowe stworzonka z zielonymi kokardkami na ogonkach, to wszyscy fani takich konkretnych gier pokochają Gildię Gier Komputerowych, gdyż będzie ona jedyną stroną w kraju, która tak dogłębnie zbada ten temat).
Wiem, wiem, moje słowa to straszny bełkot.
Jeśli ktoś nie rozumie, o co mi chodziło albo chce, żebym dokładniej wyjaśnił, proszę pytać.