Autor Wątek: Kilkukrotne zdawanie strachu  (Przeczytany 10414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« dnia: Czerwiec 13, 2006, 04:49:17 pm »
Hej mam pytanie. Jakie jest oficjalne stanowisko GW odnosnie testu na strach. Pytam bo gram Undead'ami i nie wiem jak rozpatrywać tę
zasadę wtedy jak szarżuje kilkoma modelami na jedna jednostkę. Czy ta jednostka zdaje kilka razy test strachu czy tylko raz? A może raz na rodzaj jednostki?
Czytalem to forum http://www.specialist-games.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1884&SearchTerms=fear
Ale nie ma potwierdzenia tej zasady w żadnym oficjalnym źródle


-- Z poważaniem
Zimoch
y Zimoch

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2006, 04:51:17 pm »
Przepraszam ale pomyliłem linki ten jest poprawny
http://www.specialist-games.com/mordheim/forum_b/topic.asp?TOPIC_ID=6857
y Zimoch

Offline MiSiO

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:09:54 pm »
Zdajesz tyle razy ile było "strasznych" szarż...

Offline Nazroth

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:19:56 pm »
Eee... Misio jestes pewien, a nie wystarczy przypadkiem raz zdać, bądź oblać?... tzn. Nie chce nikogo w błąd wprowadzać, ale model, który ZDAŁ strach, ju ż nie powinien testować... a taki, który oblał nie musi - bo nie ważne kogo - i tak trafia tylko na 6+ ;]
'Jedynym sposobem by zmądrzeć jest grać z mądrzejszym przeciwnikiem'

Offline MiSiO

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:30:01 pm »
Nie ma nigdzie w podręczniku fragmentu "jeden test per turę". Za to jest coś na kształt "jak Cię szarżują - testuj"... jak Cię szarżuje 5ciu to testuj 5 razy. 5x bardziej się boisz. Może wiszące jelita jednego zombie cię nie ruszają ale ropiejące oczy drugiego już tak?

P.S.
Temat do działu ZASADY.

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:30:37 pm »
Najlepsze jest to że własnie te dwa zdania z waszych odpowiedzi można uznać jako poprawną interpretację zasad - moim zdaniem powinno się zdawać za każdym razem - ale niech ktoś mi to "pokaże" lub wytłumaczy
y Zimoch

Offline MiSiO

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:32:41 pm »
Nie chodzi tu o pokazanie CZEGOŚ. Chodzi raczej o pokazanie BRAKU CZEGOŚ :D

Tak jak napisałem wyżej.

Co sądzicie?

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:37:23 pm »
Cytat: "Nazroth"
Eee... Misio jestes pewien, a nie wystarczy przypadkiem raz zdać, bądź oblać?... tzn. Nie chce nikogo w błąd wprowadzać, ale model, który ZDAŁ strach, ju ż nie powinien testować... a taki, który oblał nie musi - bo nie ważne kogo - i tak trafia tylko na 6+ ;]


Takie zasady bodajże obowiąują w Warhammerze. Moj kolega tak argumentuje tą wersje: Jak jego krasnal zda test strachu to nikogo się nie boi - bo zdał i już. Powiem, że kłucić mi się z nim nie chce bo nie mam siły, ale jak byłaby jakaś oficjalna notka co do tego to proszę o wypowiedzi.
y Zimoch

Offline Wercyngetoryks

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:41:30 pm »
Cytat: "Nazroth"
Eee... Misio jestes pewien, a nie wystarczy przypadkiem raz zdać, bądź oblać?... tzn. Nie chce nikogo w błąd wprowadzać, ale model, który ZDAŁ strach, ju ż nie powinien testować... a taki, który oblał nie musi - bo nie ważne kogo - i tak trafia tylko na 6+ ;]


No ja jestem za tym co już napisał Naz, czyli za jendym testem.
Jeżeli już raz opanowało się swój strach to czemu ma sie go zdawać kolejny raz???
Czym się rózni strach przed szarżą jednego zombie od 5 zombie, skoro się raz człowiek opanował i nie zwiał to tyle:P A jak się raz przestraszył to chyba bardziej nie może:P

Poza tym idąc za Misiem dochodziło by do absurdalnych sytuacji na stole...w momencie gdy ktoś łapie 5 szarż modeli wzbudzajacych strach i nie zdaje 4 pierwszych testów, a ostatni tak i walczy normalnie:P

Offline MiSiO

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:41:44 pm »
WFB... to nie to samo. 1 test per szerżę.

Offline Jaskier

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:45:47 pm »
Cytat: "MiSiO"
1 test per szerżę.
Czy mógłbym Cię prosić o poprawne pisanie po polsku? Niektóre Twoje posty naprawdę ciężko zrozumieć...

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:50:45 pm »
Cytat: "Wercyngetoryks"


No ja jestem za tym co już napisał Naz


Tu nie chodzi o to za kim jesteś tylko jakie jest oficjalne stanowisko GameWorkshop czyli GW twórców Mordheima.

Cytat: "Jaskier"

WFB... to nie to samo

Wiem że nie to samo, próbowałem to powiedzieć przdmówcy
y Zimoch

Offline Jaskier

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:53:01 pm »
Cytat: "Zimoch"

Cytat: "Jaskier"

WFB... to nie to samo

Wiem że nie to samo, próbowałem to powiedzieć przdmówcy
nieczego takiego nie pisałem...

Offline Wercyngetoryks

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:53:09 pm »
Cytat: "Zimoch"
... Moj kolega tak argumentuje tą wersje: Jak jego krasnal zda test strachu to nikogo się nie boi - bo zdał i już...


No w tej walce już nikogo się nie boi, no ale jak w kolejnej turze doszarżuje go kolejny model wzbudzający strach to znów bedzie musiał zdawać.
Poza tym to niby kilka szarż,ale w ogólnym założeniu wykonywane sa one równocześnie, czyli zdaje strach bo biegnie na mnie 5 chłopa (każdy ma zasade wzbudzania strachu), a nie boje się przed każdym osobno:P
Skoro opanowałem się bo biegnie na mnie wampir to nie zaczne się znów bać gdy nagle zauważam, że ma obstawe dwóch Ghuli...bo oni szarżują równocześnie:P Taka jedna zbiorowa szarża, której ja się boje i dlatego testuje strach:P

Offline Zimoch

Kilkukrotne zdawanie strachu
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2006, 05:54:01 pm »
Przepraszam to Misio napisał ;p
y Zimoch

 

anything