Autor Wątek: Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji  (Przeczytany 10996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline QUASSIMODO

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2006, 07:11:54 pm »
a frenzy np na korniszonowej kawalerii...w koncu konik tez dostaje atak?
w zasadzie tutaj toczy sie o byc albo nie byc swiniarzy :oops:
'm Gonna stomp'em to dust,I'm gonna grind their bones.I'm gonna burn down dere towns and cities.I'm gonna bash'eads,break faces and jump up and down on da bits dat are left.An'den I'm gonna get really mean.

Shino

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 27, 2006, 07:46:11 pm »
Cytat: "SkaVen6"
Już się wypytywałem o dodatkowy atak dla smoczka Khornika  :D ma dodatkowy atak zarówno smok jak i lordzio, ale chyba i tak nie warto, chociaż te ataki odporność i kość dispela kuszą 8)



kornik nie :badgrin:  
korniszonowy lord na smoku nie

ale swinie dostaja... :D

Offline SkaVen6

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:06:06 pm »
dlaczego smoczek niby nie dostaje ataku?
Kminiliśmy to z Kielonem chyba z pół godziny no i nam wyszło że ma ten głupi atak więcej.
Shino chyba Ciętearz zjażyłem i z przerażeniem stwierdzam że się pomyliłeś, toć nowe zasady frenzy obowiązują chaos nie tylko O&G.
eek & Destroy

Offline ksuM

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:15:11 pm »
Nie wiem czy właśnie byłem świadkiem podwójnej ironii czy raczej jednostronnej.

Offline SkaVen6

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:30:39 pm »
Ja tam się sam już motam, ale tak szczerze to bardzo bym chciał żeby Shino się mylił, i jestem tego wręcz nawet pewny, ale z drugiej strony lubie gościa i po pierwsze wiem że się żadko myli, po drugie jakoś tak przyzwyczaiłem się na niego powoływać i nie lubie gdy się myli  :roll:

Khorniki mają ataki z koników +1 :D to nie wiele zmienia w grze, ale troche w psychice przeciwnika.
eek & Destroy

szafa@poznań

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:33:07 pm »
ile razy czytam tyle razy wychodzi mi ze maja frenzy - i smok, i konik, i dzik...

Offline SkaVen6

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 27, 2006, 09:27:57 pm »
Ale stres jest jak gadają że nie ma dodatkowego ataku??  :D  ;)
eek & Destroy

Shino

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:05:48 pm »
Cytat: "SkaVen6"
dlaczego smoczek niby nie dostaje ataku?
Kminiliśmy to z Kielonem chyba z pół godziny no i nam wyszło że ma ten głupi atak więcej.
Shino chyba Ciętearz zjażyłem i z przerażeniem stwierdzam że się pomyliłeś, toć nowe zasady frenzy obowiązują chaos nie tylko O&G.


juz tlumacze...

rulebook rzeczywiscie mowi, ze masz racje...

jednak w ab do chaosu przy markach dla kornikow jest napisane, ze steedy (a w wypadku hreo i lorda "ridden creature") nie dostaje ataku.... Najprawdopodobniej sie to zmieni do dmp (jest dopisek remember czyli pewnikiem odniesienie do edycji 6) jednak na razie jest tak, ze ab jest wazniejsze od rb wiec khronowe kunie nie dostaja ataku a slaaneshowe po rzuceniu na nich czaru tak (jak napisalem na razie)...

i tez chcialbym sie mylic...

Offline SkaVen6

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:32:53 pm »
Flaszka jak skasujesz tego posta  :badgrin:  :D
Ale moim zdaniem to i tak nie ma wpływu, zresztą to chyba właśnie rulebook jest ważniejszy. Mnie tym nie przekonasz.
eek & Destroy

Offline ksuM

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:42:15 pm »
Oczywiście, że rulebook jest ważniejszy - dotyczy spraw ogólno-warhammerowych, a właśnie zmiana w działaniu frenzy jest sprawą ogólno-warhammerową.

Już to wklejałem, ale widać trzeba jeszcze raz:

Well ladz,

I have heard back from the Design Team on the Frenzied Steeds /
Mounts question, the Hatred Filled Steeds / Mounts question and the
Turn to Face questions arising from the 7th edition rulebook.

#1 Every portion of a model with multiple parts gains +1 attack if
the model as a whole is Frenzied.

#2 Every portion of a model with multiple parts gets to re-roll
missed hits in the first round of combat if the model as a whole has
Hatred of the enemy.

#3 Regarding the option under Redress the Ranks / Free Manoeuvres on
page 46, A unit can turn as long as it does not reduce the number of
models in contact. While it does not allow a turn where the run will
reduce the number of models in contact, it will at least allow a unit
to turn in some situations (as opposed to never as the rule is
currently written).

In addition, I can answer several of the other questions as well.

A) Raiders - There will not be any Q&A issued in regards to Beast
Herds ranking up a minimum of 5 wide for 7th edition. Gav has said
as much himself on other message boards, the Design Team is aware
that Beast Herds now have this liability, and Alessio explicitly
mentioned it in his Designer Notes for 7th edition in last month's
White Dwarf.

Had the Raiders rule been written in the same manner as the
Bretonnian Lance formation rule (which explicitly notes that the
Lance gets a rank bonus for ranks with 3 models) to explictily grant
a rank bonus to the Herds for 4 wide, the Herds would have retained
their rank bonus, but plain and simply the rule is not written that
way.

While this is definitely a hit in the effectivness of Herds, it helps
to counterbalance the ability of Ambushing units to prevent enemy
units in 7th edition (due to the 7th edition rules changes with
linear fleeing and the fact that fleeing units which run into a US5+
enemy unit are automatically destroyed!) from fleeing charges from
Dragon Ogres, Minotaurs, multiple Tuskgor chariots, Bestigors, etc.

cool.gif Long Drong's Slayer Pirates & Festooned with Pistols - the
Festooned with Pistols rule explicitly grants the unit S4 armour
piercing attacks. Thus the unit retains this ability.

Best Regards,

BF
FAQ Keeper

Shino

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:52:43 pm »
@KsuM

gdyby tak bylo to masa zasad by nie byla brana pod uwage... jak chocby lanca,  ktora wg. rulebooka musi miec 5 modeli zeby miec mie ranak lub tez longdrongi ktore to by nie mogly uzywac swoich pistoetow...

wiec proponuje zebys przeczytal co wklejasz... bo jak tego nie zrobisz nawet 10krotne powtorzenie nic tu nie da...

Offline ksuM

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:59:06 pm »
Wiem, też o tej lancy pomyślałem pisząc.
Ale ta zasada była wyjątkiem od rulebooka już w 6ed, a frenzy steedów chaosu nie.
Generalnie życie jest proste, jeśli się po prostu kierujemy zdrowym rozsądkiem:)

Co mam czytać co wklejam?
Przeczytałem - dostają.
Wybacz ale nie rozumiem o co Ci chodzi.

Offline Baniak

Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:35:57 am »
Cytat: "Shino"
@KsuM
lub tez longdrongi ktore to by nie mogly uzywac swoich pistoetow...


bo nie moga uzywac pistoli w hth ?!

Shino

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 28, 2006, 02:37:11 pm »
Cytat: "ksuM"


cool.gif Long Drong's Slayer Pirates & Festooned with Pistols - the
Festooned with Pistols rule explicitly grants the unit S4 armour
piercing attacks. Thus the unit retains this ability.

Best Regards,

BF
FAQ Keeper

szafa@poznań

  • Gość
Ilość ataków z modelu "frenzy" w 7 edycji
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 28, 2006, 02:50:11 pm »
Cytuj
ze ab jest wazniejsze od rb


Nie do konca. To zależy od sytuacji.

Jesli AB wprost podważa zasady rulebookowe, to wowczas jest ważniejszy. Herd podlega zasadom skirmiszerów za wyjatkiem tego że np. ma szeregi (o ile ustawi 5 modeli). AB podważa RB - AB jest wazniejszy. Identycznie z lancą, nie miskastującym slannem itd.

Co innego jeśli w army booku jest odniesienie do nieistniejącej zasady (np. longdrongi czy lapujacy sneaky gity); albo też jest wyjasnienie jakiejs zasady ("oddzial dostaje frenzy, ale pamietaj ze kawaleria za frenzy dostaje atak tylko dla góry, a nie dla wierzchowców") - jesli zapis jest taki, jest to tylko przypomnienie zasady z army booka, nie zas zasada sama w sobie, i jako taka jest mniej wazna od Rulebooka.  Co innego gdy zapis mowi na przyklad ze oddzial jest głupi nawet gdy jest odporny na psychologię - jest to "zasada oddzialna",  a nie odnośnik do rulebooka, i wówczas oczywiscie tez ma nadrzednosc nad army bookiem.

 

anything