trawa

Autor Wątek: Nowe zasady katapulty.  (Przeczytany 1355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Padishah

Nowe zasady katapulty.
« dnia: Wrzesień 28, 2006, 11:27:16 am »
Tak sobie czytam właśnie i zauważyłem, że zasady klopy się troszkę różnią. Za cel trzeba wybrać, którego klopa widzi, czy to oznacza, że jak widzę tylko pierwszy szerego oddziału, to muszę celować w jakiś model z pierwszego szeregu. Nie mogę już sobie wybrać modelu ze środka oddziału?? Jak tak to kicha (no chyba że zescateruje te dwa cale wgłąb jednostki).
nd the ground did tremble as the king marched to war.

Offline ksuM

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2006, 11:43:48 am »
Eee nie.
Po prostu nie możesz celować w oddział, do czego katapulta nie ma LoS.

Jak katapulta strzela w oddział to chyba oczywiste jest, że będzie mierzyła w jego środek aby zrobić jak najwięcej zniszczeń.

W warhammerze nie ma zasad o tym, że widzi się tylko pierwszy szereg.

Offline grzech76

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2006, 11:51:30 am »
Cytat: "ksuM"
W warhammerze nie ma zasad o tym, że widzi się tylko pierwszy szereg.


jak to nie ma? tak jak nie widzisz z drugiego szeregu w oodziale, tak i nie widzisz drugiego szeregu spoza oddziału. modele blokują LOS, co jest gdzieś tam dość dobrze opisane.

a co do katapulty (nie zapominajmy o minimalnym zasięgu :-)) to celujesz w model w pierwszym szeregu, ale przecież ODLEGŁOSĆ USTALASZ TY. a to tylko 2 cale do środka oddziału...

Offline ksuM

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:00:00 pm »
Chodziło mi o to, że ta zasada poza strzelaniem przez odział strzelców nie jest wykorzystywana nigdzie.
W sumie nie ma o czym dyskutowac.
Odległość ustalasz Ty.
Dopóki widzisz oddział, w który celujesz, wszystko jest ok.

Gorzej jak celujesz w maga za oddziałem.

Offline Padishah

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2006, 05:04:38 pm »
No wiem, że odległość ustalam ja, ale teoretycznie wypada odległość zgadaywać do miejsca, w które można celować, a jak na mój gust to celować można tylko w pierwszy szereg. Takie dodanie 2 cali, żeby było w środku oddziału to już chyba overguess, którego od tej edycji klopą robić nie wolno.

Może to właśnie jest mój problem, że jestem matematykiem i do wszystkiego podchodzę z punktu logiki. Ale tak mi właściwie wychodzi jak czytam te zasady. Już nie wspominam o tym, że taki np. firewyrm tzeentcha (spawn tzeentchowy) teoretycznie może zionąć tylko po krawędzi oddziałów bo niby można zionąć tylko w modele, które się widzi.  

A może jestem zbyt upierdliwy bo miałem cięzki tydzień:P

@ksuM
Taka sytuacja,  stoisz tyłem do mojeg metalowego czarodzieja w pierwszym szeregu masz jakiegoś hirka. To co mogę do niego walić z 1 czaru z metalu?? Bo jak widzę oddział to widzę w nim wszystkie modele, a więc i maga?? Chyba nie bardzo.
nd the ground did tremble as the king marched to war.

Offline Saladyn

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 05:12:08 pm »
Bo tam musisz widzieć konkretny model, a tu wystarczy widzieć oddział.
A ja mam na avatarku Mangekyou Sharingana którego osiągnął Itachi"

Jestem cyckami Genesisa P-Orridga

Offline Padishah

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2006, 05:21:50 pm »
Za polskim podręcznikiem:
Cytuj
Obróć katapultę w kierunku modelu, w który masz zamiar strzelać. Określ który z modeli będzie celem (pamiętaj, że cel musi znajdować się w polu widzenia samej machiny)


Trochę niżej jest też przykład strzelania (wiem że to akurat beznadziejny argument), ale celują w dowódcę lancy, czyli pierwszy szereg.

Jako posiadacz przemiłej katapulty strzelającej czaszkami pokonanych przeciwników wolałbym w środek oddziału walić, a nie pierwszy szereg. Ale ewidentnie brakuje mi tu zapisku w stylu wybierz dowolny model z oddziału, do którego strzelasz.
nd the ground did tremble as the king marched to war.

JJ

  • Gość
Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:17:59 pm »
Padi - miałeś zły tydzień.
Zamierzam "overguessować" o dwa cale za każdym razem. Próbę ograniczanie mnie do trafiania w pierwszy szereg a nie w środek regimentu - wyśmieję.
To jakieś przedziwne przegięcie typu - "bardziej święty od podręcznika".
NIe widzisz środka regimentu to nie możesz doń celować... Naprawdę... :roll:  :roll:  :roll:  :roll:  :roll:

Offline Zox

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:36:05 pm »
Pozatym jak udowodnisz że "overguessuje" o te 2 cale? :)
quote="Bartez"]był bardzo wulgarny, pisał w podpisie moje zdanie "A ja mam na vavku Mangekyou Sharingana" który miał Itachi"; pawłow także powinien dostac choćby ostrzeżenie za tego "penisa" na avku[/quote]

Offline QUASSIMODO

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:43:52 pm »
akurat jest mozliwosc nie strzelenia w srodek oddzialu JJ...jak sie w trakcie bitwy tak koleje oddzialow uloza iz LOS klopy obejmuje tylko 1 najbardziej skrajny model...celujesz wtedy na niego a nie na srodek oddzialu
'm Gonna stomp'em to dust,I'm gonna grind their bones.I'm gonna burn down dere towns and cities.I'm gonna bash'eads,break faces and jump up and down on da bits dat are left.An'den I'm gonna get really mean.

Offline Zox

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2006, 07:45:29 pm »
w 6 też tak mozna było

pozatym to skrajny przypadek
quote="Bartez"]był bardzo wulgarny, pisał w podpisie moje zdanie "A ja mam na vavku Mangekyou Sharingana" który miał Itachi"; pawłow także powinien dostac choćby ostrzeżenie za tego "penisa" na avku[/quote]

Offline Padishah

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2006, 08:00:39 pm »
Cytat: "Zox"
Pozatym jak udowodnisz że "overguessuje" o te 2 cale? :)


Hmm jak w trakcie zauważe, że wszystkie zasięgi co do milimetra zgadujesz, a akurat na klopę nie to będzie podejrzane. Ale oki to siem cieszem bardzo i będę walić w środki oddziałów  :badgrin:
nd the ground did tremble as the king marched to war.

Offline Jarek Tyszka

Nowe zasady katapulty.
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 28, 2006, 08:09:41 pm »
Cytat: "Padishah"

Może to właśnie jest mój problem, że jestem matematykiem i do wszystkiego podchodzę z punktu logiki. Ale tak mi właściwie wychodzi jak czytam te zasady. Już nie wspominam o tym, że taki np. firewyrm tzeentcha (spawn tzeentchowy) teoretycznie może zionąć tylko po krawędzi oddziałów bo niby można zionąć tylko w modele, które się widzi.  

A może jestem zbyt upierdliwy bo miałem cięzki tydzień:P



Miales zdecydowanie zly dzien.
Ja tez jestem matematykiem wiec Ci to matematycznie wytlumacze. :)

Mozesz celowac w dowolny model m z  oddzialu O <=> gdy
a) masz line of sight do modelu m
albo
b) pomiedzy twoja katapulta a modelem m znajduja sie tylko modele  m1,m2...mk  z oddzialu O i masz line of sight do conajmniej jednego z tych modeli.

Wiem ze okreslenie 'modele pomiedzy katapulta a modelem m' jest lekko nieprecyzyjne, ale je tez mozna dobrze zdefiniowac np. jako modele ktorych podstawki maja punkt wspolny z dowolnym odcinkiem ktorego poczatek znajduja sie na podstawce modelu m a koniec w miejscu z ktorego mierzysz odleglosc podczas strzelanie z katapulty.
czoraj  PiS nie zaprosil dziennikarzy, dzisiaj  my nie zapraszamy PiS'u.
         Jacek Żakowski (Radio Tok FM)

 

anything