Autor Wątek: Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)  (Przeczytany 7921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JJ

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 16, 2006, 09:54:42 am »
Cytat: "Niedziel"
Ja takze stanowczo jestem przeciwny przesunieciu calej armii krasnoludow z powodu skorpiona!
Jankiel racje ma, ale o tym wie;)



Jankiel i Niedziel oczywiście racji nie mają, ale o tym nie wiedzą.
Od challengera Katowickiego im to tłumaczę i się znudziłem ich oporem.
Uściślą jak im się podoba. Może w nowej edycji nie jest to tak jednoznaczne jak w 6 tej, ale raczej się nie zmieniło.

P.S.
Żaden mój pomysł tylko RB 6 ed.

Offline Niedziel

Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 16, 2006, 10:40:07 am »
Jacku nie masz racji Ty:)
Ale to spor bez konca, naszczescie nie spotkalem jeszcze ludzi spoza Wawy, ktorzy by za Twa interpretacja optowali:)
A uscislac uscislimy tylko po pierwszych 7kowych akcjach:p
Prawdziwy Legionista nigdy nie ma kaca!
Prawdziwy Legionista budzi sie pijany!
Je sniadanie i oglada TeleEkspres!

Jankiel

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 16, 2006, 08:19:43 pm »
Ja rozumiem... Rulebook, appendixy i te sprawy. Ale IMO uściślenia mają sprawy konfliktowe i niejednoznaczne wyjaśniać i upraszczać. Osobiście nie widzę sensu w tworzeniu uściślenia, które wymusi stworzenie kolejnych kilku uściśleń po czym na końcu rozbije się o rzut na 4+. To jest rozwiązanie chybione i kompletnie nieżyciowe. Mamy wypuszczać uściślenia nikomu do niczego nieprzydatne, a stwarzające tylko dodatkowe problemy? W imię czego? Świętego rulbooka? Wolimy raczej stwarzać proste, grywalne zasady turniejow. Jasne i niebudzące wątpliwości. A nie prowokujące do pytań:
- a jeśli oddział ktrasnali jest w hth, to przesuwamy wszystkich walczących?
- a jeśli nie można, bo impassable?
- a jeśli przesuwać, to których?
- a dlaczego tych, a nie tamtych?
- a dlaczego nie za stół?
- a co jeśli po przesunieciu włazi się na oddzia przeciwnika?
- a jeśli przesunięcie oddziału spowoduje, że jednostka, która była w jego strefie przedniej znajdzie się w bocznej, co znacząco wpłynie na rezultata bitwy?
I kilkanaście innych przykładów.
Nam się najprawdopodobniej nie będzie chciało pisać uściśleń w stylu:

Przesuń oddział tak, by można było zaszarżować
a) jesli wystąpi przesłanka a, to z
b) jeśli wystąpi b, to x
c) jeśli wystąpi c, to y
d) jeśli a i c, to f
e) jeśli a i c i b, to nie f, a h
f) aczkolwiek jeżeli h prowadziłoby do o, to m, ewentualnie gdy n, to wtedy p, za zgodą obu graczy, może też być x
g) w stuacjach nieobjętych uśiśleniem, zastosuj rzut na 4+

A nikomu normalnemu nie będzie chciało się tego czytać.

Shino

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 16, 2006, 08:29:10 pm »
bardzo prosze zrob uscislenie takie jak chcesz, ale bedzie:

- czemu ma wyjsc tu a nie tu?

- czemu ma nie wyjs za polem bitwy

- czemu mam wchodzic/nie wchodzic w combat?

- w styku czy 1" od przeciwnika? (jesli nie szarzuje)

i na koniec czeku olaliscie fragment aligning to the combat, ktory traktuje o odsuwaniu innych regimentow? (jesli nadal jest zaraz sprawdze...)

JJ

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 16, 2006, 08:50:01 pm »
Cytat: "Shino"
....i na koniec czeku olaliscie fragment aligning to the combat, ktory traktuje o odsuwaniu innych regimentow? (jesli nadal jest zaraz sprawdze...)


Appendix VI wszedł w wersji skróconej do RB.
Jankiel i Niedziel zawsze traktowali to "szuru buru" jak jakieś nie wiadomo co. Moim zdaniem to oni kombinują niepotrzebnie.
Jak coś jest w walce wręcz to jest w walce wręcz. A nie za stołem albo obeliskiem. Wyobraźmy sobie, że Anvil w rogu jest otoczony obeliskami - nieszarżowalny przez tunneling, tak??
Piszta co chceta.

Jankiel

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 16, 2006, 09:21:29 pm »
Cytuj
tak??

Nie, no co Ty...
Połozysz szczurki na głowie runelorda i wszystko gra. Ja sam zawsze tak szarżuję, jak nie mam miejsca.

JJ

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 16, 2006, 09:27:31 pm »
Cytat: "Trocki"
Cytuj
tak??

Nie, no co Ty...
Połozysz szczurki na głowie runelorda i wszystko gra. Ja sam zawsze tak szarżuję, jak nie mam miejsca.


Chyba Smoka mu na głowę kładziesz... :p :p  

Wiesz dobrze, że jak szarżo doszła to doszła.

Lądowaniem smokiem na głowie nie stanowi o dojściu szarży.  :p
Zapis w zasadach TT - a i owszem. :badgrin:

Jankiel

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 16, 2006, 09:41:10 pm »
Cytuj
Wiesz dobrze, że jak szarżo doszła to doszła.

Nieprawda. Skłaniam się ku przekonaniu, że jednak nie zawsze. Musi być miejsce do dostawienia się. Co pisałem już w innym temacie, gdzie chciano szarżować na flankę oddziału schowaną za impassable. W przeciwnym razie robi się burdel na polu bitwy.
Cytuj
- a jeśli oddział ktrasnali jest w hth, to przesuwamy wszystkich walczących?
- a jeśli nie można, bo impassable?
- a jeśli przesuwać, to których?
- a dlaczego tych, a nie tamtych?
- a dlaczego nie za stół?
- a co jeśli po przesunieciu włazi się na oddzia przeciwnika?
- a jeśli przesunięcie oddziału spowoduje, że jednostka, która była w jego strefie przedniej znajdzie się w bocznej, co znacząco wpłynie na rezultata bitwy?

Odpowiedz mi proszę na to wszystko. Szczególnie na ostatnią sprawę. Co, jeśli wystawienie skorpiona spowoduje przesunięcie krasnali o 2" naprzód, dzięki czemu oddział khemryjskiej kawalerii, który stał na przodzie oddziału, znajdzie się nagle na jego boku? Weźmiesz odpowiedzialność za taki werdykt? W finałowej bitwie na turnieju? Fakt, że rzucasz sędziowanie, swiadczy tylko na Twoją niekorzyść ;)

Shino

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 16, 2006, 09:57:59 pm »
- caly combat.. jak to w alignie...

-impassable tez sie przesuwa.. trzeba bylo popatrzec jak david z teamu USA (na euro) probowal to wykorzystac przeciw barbowi

-jest wyraznie napisane z ktorej strony sie wykopuje.. wiec tych co przesszkadzaja...

- same

-bo za stol jest wtedy gdy marker sie przesunie zqa stol.. a przeciez pozycja ostateczna jest na stole..

- to bedzie w strefgie bocznej.. tunnelingi sa przed deklaracja wiec ewentualnej reakcji nagle by to nie zmienilo... (znaczy, ze deklaruje sie stand a tu nagle sie okazuje, ze jest w strefie bocznej gdzie warto by zadeklarowac flee)

a jesli uwazasz swoje uscislenie za sluszne to odpowiedz na pytanie ktore ja przytoczylem

JJ

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 16, 2006, 10:03:25 pm »
Cytat: "Trocki"
Weźmiesz odpowiedzialność za taki werdykt? W finałowej bitwie na turnieju? Fakt, że rzucasz sędziowanie, swiadczy tylko na Twoją niekorzyść ;)


No przecie, że zawsze brałem, niezależnie od stołu.
Są sytuacje dziwne - spytaj Barba jak na Bazylu robiłem mu szuru-buru. Wilki jego wroga szrżowane w bok w końcu zostały zaszarżowane w przód. Używając zdrowego rozsądku i nawet TT przy tym nie było ;).
A stwierdzenie, że w takim razie szarży nie ma, nie jest "konserwatywną" interpretacją zasad, a nazbyt "twórczą".

Cytat: "Shino"
-
-impassable tez sie przesuwa.. trzeba bylo popatrzec jak david z teamu USA (na euro) probowal to wykorzystac przeciw barbowi

-



Już się nie chciałem chwalić swoją owczesną, (jakże rozsądną :) ) decyzją....

A sędziować nie chcę nie dlatego, że to takie trudne, tylko, że burdelu nie lubię.

Jankiel

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 17, 2006, 07:47:46 am »
Cytuj
- czemu ma wyjsc tu a nie tu?

- czemu ma nie wyjs za polem bitwy

- czemu mam wchodzic/nie wchodzic w combat?

- w styku czy 1" od przeciwnika? (jesli nie szarzuje)

Wychodzi w najbliższym możliwym miejscu, wchodząc do walki z pierwszą możliwą do zaszarżowania jednostką.
Na pytania "Czemu" odpowiedź jest prosta - bo tak łatwiej, prościej i nie doprowadza to do dziwnych sytuacji na polu bitwy.

Offline Guldur

Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 17, 2006, 10:08:01 am »
Cytat: "Shino"
- caly combat.. jak to w alignie...

-impassable tez sie przesuwa.. trzeba bylo popatrzec jak david z teamu USA (na euro) probowal to wykorzystac przeciw barbowi

-jest wyraznie napisane z ktorej strony sie wykopuje.. wiec tych co przesszkadzaja...

- same

-bo za stol jest wtedy gdy marker sie przesunie zqa stol.. a przeciez pozycja ostateczna jest na stole..

- to bedzie w strefgie bocznej.. tunnelingi sa przed deklaracja wiec ewentualnej reakcji nagle by to nie zmienilo... (znaczy, ze deklaruje sie stand a tu nagle sie okazuje, ze jest w strefie bocznej gdzie warto by zadeklarowac flee)

a jesli uwazasz swoje uscislenie za sluszne to odpowiedz na pytanie ktore ja przytoczylem


rzeczywiscie majac kogos z przodu i mogac ustac jego szarze i jeszcze zbreakowac nagle na skutek dziwnego przesuniecia jest on w strefie bocznej wiec na szczescie dzieki temu ze nie podjelismy jeszcze rekacji na szarze mozemy z czystym sumieniem powiedizec flee - kapitalne rozwiazanie - skorzystalbym z niego na pewno  :?

Offline QUASSIMODO

Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 17, 2006, 10:12:11 am »
gorzej jak tam beda jeszcze swarmy...US6(za 2 bazy) i sie nagle okaze ze w zasadzie mozna bylo bitwe skonczyc 1 rzutem
przesuwanie oddzialow moze byc grozne,wypacza w zasadzie cala idee kminienia i ustawiania swej obrony(i nie chodzi tylko o bunkrowanie kowadla)
'm Gonna stomp'em to dust,I'm gonna grind their bones.I'm gonna burn down dere towns and cities.I'm gonna bash'eads,break faces and jump up and down on da bits dat are left.An'den I'm gonna get really mean.

Offline Shakin' Dudi

Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 17, 2006, 04:47:38 pm »
Cytuj

Wychodzi w najbliższym możliwym miejscu, wchodząc do walki z pierwszą możliwą do zaszarżowania jednostką.
Na pytania "Czemu" odpowiedź jest prosta - bo tak łatwiej, prościej i nie doprowadza to do dziwnych sytuacji na polu bitwy.

podpisuje sie pod tym obiema rękami....po co komplikowac i za wszelką cene udowadniac wersje która jest wygodniejsza ;) tak jak Pisze Jankiel jest bezproblemowo i miło ;)
)

Shino

  • Gość
Kowadło vs. Skorpion (tudzież inne tunelingi)
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 17, 2006, 05:03:34 pm »
to wogole zniesmy zasade tunneling.. bedize jeszcze latwiej...