trawa

Autor Wątek: Ucieczka, gonienie, zjadanie  (Przeczytany 5890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigpasiak

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 15, 2006, 12:44:20 pm »
scimi cos nie tak mowisz... tree kiny jedne driady i biegacz zabily wszysto i nie walcza!!! rany i te pi****ly sa bo 1 driady walczaz z BK z tylu i walczyly z BK w srodku. zaden inny oddzial nie walczy z wrogiem i nie beda testowac. testy wykonuja odzialy tylko ktore aktualnine walcza!!! co je wiaze z tymi BK z tylu? wiez emocjonalna z driadami??? poza tym overrun nie jest poscigiem! to jest zupelnie osobna kategoria i podlega innym dzialaniom. za overrun masz kary za teren! jak nie ma prosze o cytat z nowego RB, ale o caly a nie jakis wycinek  8)
o prostu musialem to miec...

Cytat: "JJ"
Cytat: "Romano"
Czy mozna grac elementalami ajesli tak to w jakich armiach??


Poddaje sie.

Co to są Elementale w WFB?

Offline Heinrich

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 15, 2006, 01:08:59 pm »
Walka w danej turze zaczyna sie od pierwszego rzutu kostką do podliczenia CR i ewentualnych testów. A ty chcesz zakończyc daną rundę walki po uderzeniu driad z lewej neie czekając na uderzenie bk z prawej i podliczenie CR. W następnej turze to te driady i tree kini z nikim nie walczą, ale puki nie uderzy ostatni model w danej turze to tak jakby walczyli bo przypominam, że to te walki dzieją się naraz, w tym samym czasie, a nie że driady i bk z prawej mówią do tych z lewej: "ej chopaki to weźcie się bijcie jak skończycie to my będziemy się klepać" yh...
url=http://www.klubfanowfantastyki.fora.pl/]Tczewski Klub Fanów Fantastyki "Gryf"[/url]

Offline PAnKleks

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 15, 2006, 01:10:24 pm »
Z pierwszą częscią twej wypowiedzi Pasiaku  całkowicie sie zgadzam , te jednostki już nie walczą , mogą co najwyzej robic overruna . :D  
Za polskim bookiem , bo tylko taki mam obecnie w domu .Wiem , ze ma kilka bugów , i pewnego fragmentu brakuje , ale ta kwestia jest napisana bardzo jasno  :)
Cytuj
NAJEŻDŻANIE
Jezeli jednostka szarżuje do walki i w wyniku szarży wybija przeciwnika do nogi na koniec tury , to mimo iż nikt nie pozostał przy życiu , ma prawo wykonać ruch pościgu . Jest to tak zwane Najeżdzanie , które przedstawia głodną walki jednostkę , prącą naprzód w poszukiwaniu wroga . Wykonując ten specjalny ruch pościgu , zwycięska jednostka porusza się naprzód o 2k6 lub 3k6 ( tak jakby goniła uciekającą na wprost jednostke ).Zwróć uwagę , że w opisywanym przypadku jednostka nie musi gonić - jezeli nie ma uciekającej jednostki , gracz ma prawo do automatycznego powstrzymania pościgu .
zacunek dla miejsc , gdzie zdarze sie być i nie po to by mieć ...

Offline Heinrich

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 15, 2006, 01:26:10 pm »
Sory PAnKleks ale nie widzę racji bytu w tym co napisałeś. Bo... napisze jak to było to skumasz.
10 bk wpadło w 3 tree kiny, przegrały zaczeły uciekać dopadłem je wpadając w nowe 3 treekiny, nei walczące z nikim. (to sa te bk środkowe) W następnej turze te omawiane bk dostaly szarżę od prawej od 8 driad. Po lewej 7 driad i bsb walczyli z 10 zombimi po czym gdy je pokonały overrunując wpadli w te bk walczace z driadami i 3 treekinami. W nastepnej czyli już 3 turze walki przesunełem nowe 10 bk w kierunki ten wali i popychaczka doszedłem do tej wali od prawej w te 8 driad. Udzerzyłem ileś tam padło potem on oddał nic nie zrobił. A resztą walnął w pozostających już teraz 2 bk w środku i ich zdjął. Zaczeliśmy podliczać CR i ja miałem więcej. I wtedy zaczął kolega rzucać za ld. Tak to dokładnie wyglądało. Więc nie wiem jak sie ten twój cytat ma do tego.
url=http://www.klubfanowfantastyki.fora.pl/]Tczewski Klub Fanów Fantastyki "Gryf"[/url]

Offline Christos

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 15, 2006, 01:35:47 pm »
Mulipli combat trwa az do rozstrzygnięcia. Dryady wypadają z combatu ale dopiero po jego zakończeniu.
Pasiak Ty se teraz jaja robisz czy naprawde nie kumasz tego??
ttp://www.knightfight.pl/?ac=vid&vid=71017123

Offline jagal

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 15, 2006, 03:24:32 pm »
.............[_____TREE KINY___]
[BIEGACZ][BLACK KNIGHTS1][DRIADY2]<-[BLACK KNIGHTS2]
[DRIADY1][BLACK KNIGHTS1][DRIADY2]<-[BLACK KNIGHTS2]
[DRIADY1][BLACK KNIGHTS1][DRIADY2]<-[BLACK KNIGHTS2]
[DRIADY1][BLACK KNIGHTS1][DRIADY2]<-[BLACK KNIGHTS2]
 


może ten schemat będzie lepszy.

w walce wręcz BLACK KNIGHTS1 zostali zjedzeni.

wolne jednostki to teraz driady1 , biegacz, treekiny. Po podliczeniu całego CR okazuje się że WE przegrały. i teraz pytanie jest następujące: czy jednostki nie związane walka(biegacz, treekiny, driady1)  będą testować Break test? w starciu z BLACK KNIGHTS2 są tylko driady2.

i teraz poszczególne wersje :
1.
Cytat: "Scimitar"
Ale zaraz zaraz - ta walka jest traktowana jako całość. Zabici BK liczą się do CR po stronie elfów, więc na jakiej podstawie skoro już się nie stykają to nie rzucają brejka ?? To jest jedna walka. Jeżeli tego brejka zdadzą i nic w nie nie wpadnie, to wtedy dopiero są wolne. + Jeżeli zabijesz wszystkie wrogie modele w walce to nie rzucasz żadnych brejków. Ale tutaj coś zostało. Walkę traktujemy tutaj jako całość (4ka BK, większe BK, driady x2, treekiny); wspólnie liczą im się zadane rany, więc też wspólny CR, a co za tym idzie - wszyscy przegrani rzucają brejki.


2.
Cytat: "Bigpasiak"
tree kiny jedne driady i biegacz zabily wszysto i nie walcza!!! rany i te pi****ly sa bo 1 driady walczaz z BK z tylu i walczyly z BK w srodku. zaden inny oddzial nie walczy z wrogiem i nie beda testowac. testy wykonuja odzialy tylko ktore aktualnine walcza!!! co je wiaze z tymi BK z tylu? wiez emocjonalna z driadami??


wg mnie wersja pasiaka (ale ja się przy takich posranych sytuacjach często mylę ;)) bo treekiny , biegacz i driady1 nie zostaje przesunięte do combatu a co za tym idzie, im wszystko zwisa ;)
quote="RoMaN Lord of the Druchii"]siema chce byc PG



 Według mnie nigdy nie kozacze ale ok.[/quote]

Pzdr

jagal

Offline Zox

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 15, 2006, 03:53:49 pm »
ale w tej turze uczestniczyły w tej walce
quote="Bartez"]był bardzo wulgarny, pisał w podpisie moje zdanie "A ja mam na vavku Mangekyou Sharingana" który miał Itachi"; pawłow także powinien dostac choćby ostrzeżenie za tego "penisa" na avku[/quote]

Offline Scimitar

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 15, 2006, 04:08:44 pm »
Dobra Pawle - stawiam Specjala, że mam rację (tzn. wszystkie jednostki WE rzucają brejka, bo ich strona przegrała). Kto się dorzuca do zakładu ;) Będzie lepsza pula  :lol:

A tak poważnie - dzięki temu co Heinrich napisał, to już jest całkowicie jasne dla mnie. Co z tego, że driady i biegacz już z niczym nie walczą. Ale przecież walczyli i te driady po prawej były jakby "łącznikiem" z BK po prawej. W związku z tym to jest jedna i ta sama walka - nie wiem co tu więcej trzeba dodać.

Co do overruna - dlaczego uważasz Pawle, że jest inaczej jak z gonieniem ?? Różnica jest taka, że nie trzeba go wykonywać, a przed gonieniem jak nie chcesz trzeba test Ld zdać. Nie mam teraz zasad przy sobie, ale jak będą wieczorem, to obszerny cytat dam "in english".
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Offline Furion

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 15, 2006, 06:36:08 pm »
az sie wypowiem w kwesrii zasad xD

SCIMI MA RACJE

Bigpasiaku zrezygnuj ze swojej (blednej:P) tezy bo juz 2 piwa bedziesz wisial :]
ozdro
poćwicz

Offline SkaVen6

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 15, 2006, 09:42:37 pm »
A naprawdę myślałem że tylko AS jest w stanie coś takiego wymyślić, Bigpasiak, serio mylisz się. Podam przykład na którym mam nadzieje każdy już nie będzie miał wątpliwości.
Czyli powiedzmy sytuacja ta sama, BK po lewej wybici do nogi, combat się rozłancza ale od następnej tury. W tym przykładzie przyjmujemy że BK przegrali powiedzmy o 4, czyli co BK się nie sypią i trzeba dla nich oddzielnie zliczać CR bo combat się rozdzielił i to inne BK zostały zabite i na nich nabity został CR? Nagle zaraz się okaże że te BK wygrały o 2 a tamte przegrały oileś tam.................
No bez sensu.
Natomiast co do tego gonienia to już inna bajka i tu właśnie trzeba by nowy topic założyć bo dziś na bazylu też była śmieszna akcja tego typu, i znowu były różne interpretacje na ile cali kto ucieka a co najważniejsze skąd mierzymy pogoń.
eek & Destroy

Offline Heinrich

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 15, 2006, 10:25:42 pm »
Ucieka się od miejsca gdzie się stoi i goni sie z miejsca gdzie się stoi.
url=http://www.klubfanowfantastyki.fora.pl/]Tczewski Klub Fanów Fantastyki "Gryf"[/url]

Offline Christos

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 15, 2006, 10:36:08 pm »
Cytat: "SkaVen6"
[...] a co najważniejsze skąd mierzymy pogoń.


Co znaczy "skąd mierzymy pogoń"?? W celu ustalenia czy dogoniliśmy czy nie istotne są wyniki rzutów kośćmi, a w celu ustalenia miejsca zatrzymania sie jednostki mierzymy z miejsca w którym stała.
ttp://www.knightfight.pl/?ac=vid&vid=71017123

Offline grzech76

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 16, 2006, 09:11:03 am »
ale kilka osób prosiło tu o cytat z podręcznika, który by napewno tą kwestię rozwiązał, ale wszyscy się upierają przy swoim nie podając źródła...

weźcie się w garść... jeżeli podręcznik tego nie precyzuje to też to napiszcie i tyle.

Offline grzech76

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 16, 2006, 10:55:52 am »
Cytat: "SkaVen6"

Czyli powiedzmy sytuacja ta sama, BK po lewej wybici do nogi, combat się rozłancza ale od następnej tury. W tym przykładzie przyjmujemy że BK przegrali powiedzmy o 4, czyli co BK się nie sypią i trzeba dla nich oddzielnie zliczać CR bo combat się rozdzielił i to inne BK zostały zabite i na nich nabity został CR? Nagle zaraz się okaże że te BK wygrały o 2 a tamte przegrały oileś tam.................
No bez sensu.


nie, ponieważ BK bili się z jednostką która wciąż jest w walce, czyli te rany wliczane są do CR wszystkich walczących jednostek. Jednostki wolne nie powinny rzucac breaka, bo to jest chore.

jeżeli nie mam racji wciąż prosze o cytat z rulebooka (a mogę się mylić, ale wolę by ktoś to udowodnił cytatem a nie próbował swoim widzimisie), ja jak tylko odzyskam swojego postaram się to znaleźć.

Offline Scimitar

Ucieczka, gonienie, zjadanie
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 16, 2006, 12:14:06 pm »
Strona 33 - rysunki.
Jest tam taki, w którym walczą: gobliny x2, rydwan orków i spearmani + archerzy.  To jest jeden combat, jak ten w naszym przykładzie.

Strona 37 - akapit 2
Cytuj
Once all the models engaged in the combat have fought, you must determine which side has won. Of course, if one side has been completely wiped out in the fight, the other side is automatically the winner, regardless of the rules given below.

Podkreślenia własne. Chodzi tu o stronę - po jednej mamy 2 unity BK, po drugiej treekiny, 2x driady i biegacza. Zniszczona została jedna jednostka, a nie cała strona.

A więc stosujemy zasady poniżej - czyli sumowanie ran, bonusy etc.

Strona 37 - akapit 7
Cytuj
The side with the highest total combat result score wins the combat. The other side has lost and must take a Break test, as described later. (....)

A więc przegrana strona rzuca BT.

Strona 39 - akapit 1
Cytuj
The side that loses must take a test to determine whether it stands and fights or breaks from the combat and runs away. This is called a Break test. You need to take a separate Break test for every unit involved in the combat on the losing side.

I tutaj mamy kluczowy cytat - podkreślony i wytłuszczony. Zwracam uwagę na słowo involed - forma przeszła, a nie teraźniejsza - involve. Oznacza to tyle, że test rzucają jednostki, które były zaangażowane w walkę, a nie które są zaangażowanew walkę fizycznie po usunięciu ofiar. Więc liczy się fakt sprzed "removing casualties" a nie fakt po tej operacji.

Mam nadzieję, że to wystarczy by malkontentów przekonać. Już dalej nie zamierzam udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D