trawa

Autor Wątek: Uścieślenia Sędziowskie 7ed  (Przeczytany 9459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« dnia: Listopad 08, 2006, 05:56:31 pm »
Pod poniższym linkiem znajdziecie najnowsze uściślenia sędziowskie. Ze względu na ogromną ilość spraw, które pojawiają się praktycznie ciągle (a to fanatycy, a to sztndary dające + do ruchu i frenzy) możecie spodziewać się poprawki douściśleń za jakieś dwa tygodnie.

Radzę uważnie wczytać się we wszystkie punkty - podobnie jak w nowym rulebooku, część zmian może nie rzucać się strasznie w oczy, ale są istotne.

http://strony.aster.pl/barbaros/uscislenia7.doc

Offline TruePunk

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2006, 06:32:24 pm »
Wiec tak..
Cytuj
Magia:
b)   Rydwany oblewają test inicjatywy na Pit of Shades automatycznie (i wszystkie inne testy inicjatywy także)


Wydaje mi sie ze mozna by to ogolnie dac a nie w magii - np szukajac czy rydwan robi test I pod giganta raczej bym w sekcje magia nie patrzyl ;p

Cytuj

   10) Stoły
a) Przyjmuje się za dane, że jeśli scenariusz (np. pitched battle) wymaga rozstawienia się jednostek tak, by pomiędzy nimi było 24", to warunek ten jest w pierwszej turze automatycznie spełniony. Innymi słowy, w pierwszej turze odległość od oddziału wroga to minimalnie powyżej 24". Jeśli gracze popełnią jakieś błędy w rozstawieniu (z różnych względów; np. jeśli stoły są mniejsze o pół cala) to i tak przyjmuje się, że ten podstawowy warunek jest zachowany.
   Wynika z tego to, że nic, co ma dokładnie 24" zasięgu strzelania, nie może strzelać do wroga w pierwszej turze o ile się nie ruszyło lub wróg nie podszedł bliżej. To samo dotyczy czarów o zasięgu 24" oraz szarż (wykonanych np. po animozji, dzięki magicznym popychaczkom itd.) których łączny zasięg to równo 24 (albo mniej) cali.

To srednio mi sie podoba. Jesli wystawilem sie idealnie prostopadle do przeciwnika; poruszylem sie z animozji o 6 cali, a szarzuje na 18 - to przemieszczam sie o 24 cale. Czyli wymagana odleglosc - czemu wiec jest spalona? Analogicznie; skoro zasieg strzalu mam 24 cale - to o ile i ja i przeciwnik wystawiamy sie idealnie na 12 cali, prostopadle do siebie - strzal jest realny.
Jesli komus to przeszkadza moze podkreslic ze wystawia sie na 11,9 cala.

Dalej.
Cytuj

d)   Battle Standard Bearer może mieć magiczny łuk, kuszę itp. magiczną broń strzelecką.

A czemuz to.. skoro nie moze miec takiej broni niemagicznej, to dlaczego moze miec magiczna? To chyba czarno na bialym jest w RB opisane.

Cytuj
f)   Jeśli jednostka z zasadą tunneling lub analogiczną (np. Tomb scorpion, tunneling team)  wykopuje się pod regimentem, który został tak szczelnie obstawiony innymi regimentami, że wykopującej się jednostki nie ma fizycznie jak dostawić do walki wręcz - jednostki blokujące są przestawiane tak, aby wykopująca się jednostka mogła się zmieścić.


a jesli oddzialy ktore maja byc przesuniete sa w CC to co? caly combat w bok?
Albo.. Co jesli ogrodzone sa terenami nie do przejscia? Przesuwamy tereny tez? Czy oddzial wpada na teren i jest automatycznie niszczony moze?
I co jesli np rydwan przesunie sie do lasu? dostaje hity?

Cytuj
f)   Jeśli jednostka z zasadą tunneling lub analogiczną (np. Tomb scorpion, tunneling team)  wykopuje się pod regimentem, który został tak szczelnie obstawiony innymi regimentami, że wykopującej się jednostki nie ma fizycznie jak dostawić do walki wręcz - jednostki blokujące są przestawiane tak, aby wykopująca się jednostka mogła się zmieścić.
a jak z panika wywolana przez kowadlo? traktuje jako panike w fazie strzeleckiej? czy tez jak mi przywali kowadlo; a potem organki to 2 razy musze testowac?


Wydaje mi sie ze mozna by tez zalaczyc info o rzucie kostka - szczegolnie o tym kiedy mowimy kto zaczyna (czy w momencie od razu po wybraniu kto o tym decyduje, czy po rozstawieniu)

Pzdr

Offline Kensiorek

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2006, 06:50:10 pm »
Cytat: "TruePunk"
Wiec tak..
Cytuj

   10) Stoły
a) Przyjmuje się za dane, że jeśli scenariusz (np. pitched battle) wymaga rozstawienia się jednostek tak, by pomiędzy nimi było 24", to warunek ten jest w pierwszej turze automatycznie spełniony. Innymi słowy, w pierwszej turze odległość od oddziału wroga to minimalnie powyżej 24". Jeśli gracze popełnią jakieś błędy w rozstawieniu (z różnych względów; np. jeśli stoły są mniejsze o pół cala) to i tak przyjmuje się, że ten podstawowy warunek jest zachowany.
   Wynika z tego to, że nic, co ma dokładnie 24" zasięgu strzelania, nie może strzelać do wroga w pierwszej turze o ile się nie ruszyło lub wróg nie podszedł bliżej. To samo dotyczy czarów o zasięgu 24" oraz szarż (wykonanych np. po animozji, dzięki magicznym popychaczkom itd.) których łączny zasięg to równo 24 (albo mniej) cali.

To srednio mi sie podoba. Jesli wystawilem sie idealnie prostopadle do przeciwnika; poruszylem sie z animozji o 6 cali, a szarzuje na 18 - to przemieszczam sie o 24 cale. Czyli wymagana odleglosc - czemu wiec jest spalona? Analogicznie; skoro zasieg strzalu mam 24 cale - to o ile i ja i przeciwnik wystawiamy sie idealnie na 12 cali, prostopadle do siebie - strzal jest realny.
Jesli komus to przeszkadza moze podkreslic ze wystawia sie na 11,9 cala.

Dalej.


zeby nie musial podkreslac prowadzono ta zasade . Mozesz umowic sie z przeciwnikiem ze ja ignorujesz ale wtedy licz sie ze dostanie z hellblastera w pierwszej turze imperium bez ruchu. Zmieniac tego i liczyc ze przeciwnik niepodkresli nikt nie bedzie bo jakiejs armi do animozi to pasuje. Naprawde tej zasadzie nic nie brakuje a zapobiego wielu nieprzyjemnym sytuacja ty mowisz ze doszedles bo ruszyles sie 24 cali ja ze wystawilem sie 14,999 cala itd.
a sprawą powina zajać sie LS ;)

Offline M|ke

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2006, 06:55:28 pm »
Mnie ciekawi skoro magiczne bronie sa traktowane jak ich nie magiczne odpowiedniki to czy bretonski bsb moze miec wyrmlance ?
...kółko super wyjebanych pod niebiosa snobów(patrz Bastion)..."
Czesc jestem Michal! Mam 18 lat ja w przeciwienstwie do innych jestem po prostu wyjebany pod niebiosa, a moj snobizm przejawia sie tym ze uzywam niestandardowych smile'ow : X

Offline TomCio

  • Zbrojmistrz bracki
  • *****
  • Wiadomości: 1 139
  • Total likes: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Goryl we mgle
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2006, 06:59:46 pm »
Cytuj
To srednio mi sie podoba. Jesli wystawilem sie idealnie prostopadle do przeciwnika; poruszylem sie z animozji o 6 cali, a szarzuje na 18 - to przemieszczam sie o 24 cale. Czyli wymagana odleglosc - czemu wiec jest spalona? Analogicznie; skoro zasieg strzalu mam 24 cale - to o ile i ja i przeciwnik wystawiamy sie idealnie na 12 cali, prostopadle do siebie - strzal jest realny.
Jesli komus to przeszkadza moze podkreslic ze wystawia sie na 11,9 cala.


Zawsze tak było, niewiem o co Ci chodzi  :roll: (ale pamiętam jak zaczynałem grać to też się o to kłóciłem  ;) ).
przykucnął z twarzą o kilka cali od tropu, a potem wpatrzył się w półmrok poszycia..

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2006, 09:56:23 pm »
Cytat: "TruePunk"
Wiec tak..
Cytuj
Magia:
b)   Rydwany oblewają test inicjatywy na Pit of Shades automatycznie (i wszystkie inne testy inicjatywy także)


Wydaje mi sie ze mozna by to ogolnie dac a nie w magii - np szukajac czy rydwan robi test I pod giganta raczej bym w sekcje magia nie patrzyl ;p

Tutaj się zgadzam, damy to w sekcji "inne zasady"

A uściślenie dot. stołów to mądry pomysł, usuwają dużo wrednych sztuczek.

Cytuj
Cytuj

d)   Battle Standard Bearer może mieć magiczny łuk, kuszę itp. magiczną broń strzelecką.

A czemuz to.. skoro nie moze miec takiej broni niemagicznej, to dlaczego moze miec magiczna? To chyba czarno na bialym jest w RB opisane.


Dotyczy to magicznej zbroi.

Cytuj
Cytuj
f)   Jeśli jednostka z zasadą tunneling lub analogiczną (np. Tomb scorpion, tunneling team)  wykopuje się pod regimentem, który został tak szczelnie obstawiony innymi regimentami, że wykopującej się jednostki nie ma fizycznie jak dostawić do walki wręcz - jednostki blokujące są przestawiane tak, aby wykopująca się jednostka mogła się zmieścić.


a jesli oddzialy ktore maja byc przesuniete sa w CC to co? caly combat w bok?
Albo.. Co jesli ogrodzone sa terenami nie do przejscia? Przesuwamy tereny tez? Czy oddzial wpada na teren i jest automatycznie niszczony moze?
I co jesli np rydwan przesunie sie do lasu? dostaje hity?


Kłopot gracza, który się tak ustawił. W naprawdę dziwnych sytuacjach decyduje sędzia, ale jakoś sądzę, że problem będzie występował rzadziej skoro podstawowy cel "ściskania" jednostek już nie istnieje, to ściskać ich nie będą  

Cytuj
Cytuj
f)   Jeśli jednostka z zasadą tunneling lub analogiczną (np. Tomb scorpion, tunneling team)  wykopuje się pod regimentem, który został tak szczelnie obstawiony innymi regimentami, że wykopującej się jednostki nie ma fizycznie jak dostawić do walki wręcz - jednostki blokujące są przestawiane tak, aby wykopująca się jednostka mogła się zmieścić.
a jak z panika wywolana przez kowadlo? traktuje jako panike w fazie strzeleckiej? czy tez jak mi przywali kowadlo; a potem organki to 2 razy musze testowac?


Zdaje się jeden test paniki na fazę, bez względu na źródło, co jest opisane w RB. Według ostatnich interpretacji GW, kowadło jest traktowane jako strzelanie.

Cytuj
Cytuj

Wydaje mi sie ze mozna by tez zalaczyc info o rzucie kostka - szczegolnie o tym kiedy mowimy kto zaczyna (czy w momencie od razu po wybraniu kto o tym decyduje, czy po rozstawieniu)


Na różnych turniejach jest różnie, a "podstawową zasadę" masz w rulebooku, więc nie ma co uściślać.

Offline Rzymek

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 08, 2006, 11:31:02 pm »
Ciagle nikt nie sprecyzował co to sa nieprawdopodobne szarże ;)

I nie ma nic o tym gdzie spada heros ze smoka/zwierzaka dla celów strzelania z dziala :?
ovement traye - Dowolne rozmiary, kształty i kolory

Offline Raistlin

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2006, 07:28:51 am »
A nie da sie ustalic ze model wykopujacy zabiera 0 miejsca i jest tam wirtualnie  ;)  takze nic sie nie przestawia, a jak chce sie kontrszarzowac to i tak trzeba bedzie poprzestawiac blokujace oddzialy a wtedy juz ustawiajac model kopacza :?:

Bo gdyby zmieniac polozenie oddzialow to mozna je- podstawic pod szarze, spowodowac ze nie beda mogli zrobic stand and schoot itd.

Imo powinno byc cos takiego ze jak wychodzi pod oddzialem ale nie ma gdzie sie dostawic to
a) wychodza w najblizszym miejscu gdzie moga sie wykopac

lub

b) wchodza do walki zoddzialem najblizej punktu wykopania, a gdzie moga sie dostawic.

Wiem ze nie ma to pokrycia 100% w zasadach ale imo to sensowne rozwiazania bez poruszania modeli przeciwnika by sie dostawic.

raist
quote]Zobowiązuję się zjeść swój kapelusz, jeśli w ciągu dwóch lat po wyjściu AB WE na jakimś Masterze w Polsce będzie 3 WE w pierwszej piątce.
[/quote]

Jacek Jedynak

Jankiel

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2006, 07:35:33 am »
Cytuj
Imo powinno byc cos takiego ze jak wychodzi pod oddzialem ale nie ma gdzie sie dostawic to

Przejrzyj sobie odpowiedni temat. To już było dyskutowane, po co w kółko powtarzać to samo?

szafa@poznań

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2006, 07:52:01 am »
chyba zostal jeszcze jeden zabytek z 6 edycji ktory nie jest juz aktualny - jeziora - cos tam ze bardzo trudny teren, dla akfatików nrmalnie, impsable dla maszyn/rydwanów.

A nowy RB stwierdza po prostu ze jezioro jest impassable i nie ma ze boli (oczywiscie auatiki normalnie).

chyba do kasacji co?

Offline Guldur

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2006, 08:01:49 am »
Cytat: "Trocki"
Cytuj
Imo powinno byc cos takiego ze jak wychodzi pod oddzialem ale nie ma gdzie sie dostawic to

Przejrzyj sobie odpowiedni temat. To już było dyskutowane, po co w kółko powtarzać to samo?


dlatego, ze jest to istotne
ponoc ma to poparcie a zasadach - prosze tylko o napisanie w ktorych, bo czytajac zasady tunnelingow u khemri czy skavenow nigdzie teog jakos nie widze

Offline Christos

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2006, 08:12:43 am »
Trzy tematy o nowych uściśleniach?  :roll:  To musi byc gruba sprawa.
ttp://www.knightfight.pl/?ac=vid&vid=71017123

Jankiel

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 09, 2006, 08:25:58 am »
Cytuj
dlatego, ze jest to istotne

To dyskutuj w odpowiednim temacie, a nie zaśmiecaj ten. Resztę postów, dotyczących kwestii poruszanych w innych tematach skasuję.

Offline Rzymek

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2006, 08:54:56 am »
Ależ drogi Jankielu to nie jest dyskusja tylko ustalona zasada...ja moge dyskutować sobie z kimś ale tutaj ustalono to jako konkretną zasadę która delikatnie mowiac wypacza grę i jest conajmniej rzecz biorąc absurdalna, zaraz ktos wymysli ze sie maszyna musiała przesunąć przez tunnelinga to strzelać nie moze w swojej turze bo ruszona. To nie jest zalązek dyskusji tylko pytanie do LS żeby to przemyśleli bo wymysł jest conajmniej smieszny-oddział wykopujący i jeszcze przestawiający oddziały przeciwnika?
ovement traye - Dowolne rozmiary, kształty i kolory

Offline mlepkows

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2006, 09:14:47 am »
Bardzo nie podoba mi się uściślenie o overrunie: wpadasz w tę strefę, z którą się zetkniesz. Aż prosi się o jakieś milimetrowe kombinowanie. Jest też IMHO niezgodne z RB i "traktowaniem overruna który dochodzi jako szarży".

Maciek
igmar, Kaiser und Averland!