trawa

Autor Wątek: Uścieślenia Sędziowskie 7ed  (Przeczytany 9505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 09, 2006, 07:50:03 pm »
Cytat: "Khain"
ale ja nadal nie kminie jak mierzenie strefy szarzy w uscisleniach ma sie do tego co jest w BRB (Big Red Booku)


Zostanie poprawione, jest to nasze przeoczenie.

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 09, 2006, 08:00:24 pm »
EDIT: zostało poprawione.

Offline Jarek Tyszka

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 09, 2006, 08:31:06 pm »
Cytat: "JJ"

Ja kasował nie będę bo kasowania jednego postu to 5 minut z życia, ale odwieczne dyskusje o Łukach i Lancach na BSB nie doczekają się tu odpowiedzi.

Proszę o pytania o NOWE uściślenia, a nie odgrzewane kotlety.

To nie jest stary kotlet. Do tej pory bronie magiczne byly traktowane jak magiczne hand wepony. Teraz uscisliliscie ze bretonskie bronie magiczne nie musza byc hand weponami - i sa tym co sugeruje nazwa.

To zupelnie nowa interpretacja.
I jeszcze pytanko, czy uzywajac magicznej lancy musze ja odlozyc po pierwszej turze walki (jak zwykla lance) i uzywac zwyklego miecza ?
czoraj  PiS nie zaprosil dziennikarzy, dzisiaj  my nie zapraszamy PiS'u.
         Jacek Żakowski (Radio Tok FM)

Offline Marcin Galoch

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 09, 2006, 08:32:58 pm »
Cytat: "Trocki"
Cytuj
Do tego czasu powinno się grać jednak zgodnie z zasadami, a nie widzimisie.

Sorry. Nie dopuścimy do kolejnych przegięć made by Legionowo z wymuszaniem zwrotu o 180 stopni przy szarzy lub zwrotem o 150 stopni w momencie szarży na skirmish. A dokładnych zasad dotyczących szarż na skirmish nie ma - trzeba było j opracować tak, by były grywalne. Może Ci się to nie podobać. Ja mogę jedynie wyrazić, jak wielki jest mój smutek spowodowany tym faktem. Mimo tego, kwestia jest zamknięta.

Nie wiem, dlaczego przywołujesz miasto w którym aktualnie mieszkam, zamiast merytorycznie odnieść się do zastrzeżeń.
Przywołałem w pierwszej wypowiedzi miejsce, gdzie znajdują się ogólne zasady szarż (str 21) oraz gdzie jest akapit poprzedzony śródtytułem "Szarża na harcowników" (str 67). Zasady więc istnieją.
zacytowałem zresztą 2 naistotniejsze kwestie, stojące w sprzeczności z uściśleniem, a raczej powinienem napisać - uściślenie stoi w sprzeczności z podręcznikiem.
W zasadzie jest mi wszystko jedno, jak zredagujecie to uściślenie (o ile w ogóle jest ono potrzebne), byle by było to zgodne z zasadami.
Tak długo, jak będzie to "coś" w uściśleniach, będę pytał się przed bitwą, jak gramy, czy zgodnie z zasadami gry, czy też nie.
I podobne rozwiązanie sugeruję każdemu, dla kogo zdanie z wstępu do uściśleń (Poniższe uściślenia przepisów do gry Warhammer Fantasy Battle mają jedynie charakter informacyjny, nie zastępują ani nie zmieniają zasad opublikowanych przez firmę Games Workshop.) jest czymś więcej niż tylko pustosłowiem.
Kończąc - chciałbym udowodnienia, że nie jest to nie zgodne z zasadami, i na ten temat  mam nadzieję dyskutować.

ps: zgadnij kto napisał to fajne zdanie w uściśleniach, jakby przeczuwając przyszłe zdarzenia :D:D:D
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

Jankiel

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 09, 2006, 08:55:33 pm »
Jesteś tak pewny, że są zasady do szarż na skirmish? Przekonaj ludzi z warseera czy TWF, że nie staje im intelektu i tworzą sobie sztuczne problemy, gdyż zasady szarż na skirmish są jasne i proste.
Cytuj
Nie wiem, dlaczego przywołujesz miasto w którym aktualnie mieszkam

Bo takie same absurdy w VI edycji forsował Goluś, razem z innymi zamieszkującymi aktualnie Legionowo.
Cytuj
Kończąc - chciałbym udowodnienia, że nie jest to nie zgodne z zasadami, i na ten temat mam nadzieję dyskutować

Ja nie mam zamiaru nic udowadniać ani dalej dyskutować. Już się napisałem w tej kwestii. Wiele innych osób także. Przeczytaj to sobie, zarówno na gildii, jak i TWF, a nie każ mi powtarzać tego samego każdej niezadowolonej osobie. Trzeba było włączyć się do dyskusji miesiąc temu.

Offline GoluS

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 09, 2006, 09:14:11 pm »
Czy odniesliscie sie do kwestii Dark Mace'a?
Jesli tak, to jaki byl powod pozostawienia uscislenia dot. tego przedmiotu?

Jezeli nie, to przytocze to co napisalem w innym temacie:
Cytat: "GoluS"
Czy dark mace of death dziala na jednostki nie zaangazowane w challenge'a, bedace w btb do posiadacza dark mace'a, ktory jest w challengu?

Nie ma juz zasady "wystawiania" poza oddzial bohaterow z challenge'a. Ta zasada jak pamietam byla jedynym argumentem do oslabienia dark mace'a.


Poza tym, to dopiszcie normalne jeziorka, bo chyba to przeoczyliscie.

I jeszcze jeden problem:
Co sie dzieje, gdy oddzial dojezdza w szarzy do innego, ale nie moze zallignowac (np. ze wzgledu na teren). W VI bylo tak, ze ten drugi allignowal, albo nawet sie teren przesuwalo. Teraz nic na ten temat nie ma. Moznaby dopisac do uscislen zasade, jaka obowiazywala w VI edycji, bo bylo to IMO najlepsze rozwiazanie.



p.s. dobrze, ze zmieniliscie te przerzuty herosow :).
alo

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 09, 2006, 10:07:21 pm »
Daj nam sekundę na DMoD... w ogóle sprawa challenge'ów jest dziwnie sformułowana w nowym RB. Przeczytajcie dokładnie...

Offline GoluS

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 09, 2006, 10:22:04 pm »
Cytat: "Barbarossa"
Daj nam sekundę na DMoD...

Jasne, poprostu myslalem, ze ten temat zostal pominiety :).

Jeszcze jedna sprawa: (str. 85 RB, podrozdzial characters, akapit3)
"Characters are free to fire their own missile weapons at a different target from the one that the machine is being fired at"

Kloci sie to z VII.Q&A nr1 - poprawcie :).
alo

szafa@poznań

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 09, 2006, 10:33:53 pm »
Cytuj
Co sie dzieje, gdy oddzial dojezdza w szarzy do innego, ale nie moze zallignowac (np. ze wzgledu na teren). W VI bylo tak, ze ten drugi allignowal, albo nawet sie teren przesuwalo. Teraz nic na ten temat nie ma. Moznaby dopisac do uscislen zasade, jaka obowiazywala w VI edycji, bo bylo to IMO najlepsze rozwiazanie.


teraz tez jest to o alignowaniu wroga ;)

Offline GoluS

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 09, 2006, 10:44:11 pm »
Cytat: "szafa@poznań"
Cytuj
Co sie dzieje, gdy oddzial dojezdza w szarzy do innego, ale nie moze zallignowac (np. ze wzgledu na teren). W VI bylo tak, ze ten drugi allignowal, albo nawet sie teren przesuwalo. Teraz nic na ten temat nie ma. Moznaby dopisac do uscislen zasade, jaka obowiazywala w VI edycji, bo bylo to IMO najlepsze rozwiazanie.


teraz tez jest to o alignowaniu wroga ;)
Racja, no to problem z glowy :).
alo

Offline Ghaundan Zauviir

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 10, 2006, 07:45:49 am »
Tzn, że Rhinoxy teraz będą traktowane jako w pełni oficjalne i będzie ich można używać na każdym bez wyjątku turnieju ?

szafa@poznań

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 10, 2006, 07:54:34 am »
jesli organizator nie nie zdecyduje  inaczej - tak.

Barbarossa

  • Gość
Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 10, 2006, 04:11:00 pm »
To z Rinoxami już obowiązuje od ok. roku...

Offline GoluS

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 10, 2006, 05:30:04 pm »
Czy moglibyscie poprawic kwestie oddzielnego strzelania bohatera w maszynie i maszyny?

Chyba sprawa jest dosyc klarowna :)
alo

Offline Marcin Galoch

Uścieślenia Sędziowskie 7ed
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 10, 2006, 05:46:41 pm »
Cytat: "Trocki"

Ja nie mam zamiaru nic udowadniać ani dalej dyskutować. Już się napisałem w tej kwestii. Wiele innych osób także. Przeczytaj to sobie, zarówno na gildii, jak i TWF, a nie każ mi powtarzać tego samego każdej niezadowolonej osobie. Trzeba było włączyć się do dyskusji miesiąc temu.

Trocki, dyskusji w ogóle nie było, tylko puszenie się.
Nie zauważyłem żadnej dyskusji na gildii na ten temat w ciągu ostatniego miesiąca, w tym czasie wyszły nowe uściślenia i jest to stosowny temat do komentowania ich.
Wydaje mi się, że kogokolwiek z listy sędziowskiej powinno być stać na słowo rzeczowego komentarza, czy uściślenie to jest zgodne z zasadami, czy nie.

Pytanie pomocnicze: czy lista sędziowska zamierza poprawić działanie Sacrament of the Lady ? W tej chwili przedmiot jest bezużyteczny, z powodu zmiany zasad magii, a niewielka zmiana zasad przywróciła by mu sens działania. . .
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php