Autor Wątek: Uzbrojenie BSB  (Przeczytany 6405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlepkows

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 14, 2006, 12:46:50 pm »
@barbarossa:
Pominę kwestię poprawności stanowiska LS. Proszę natomiast o wyjaśnienie, czy w takim razie np. Lance of Artois nie współgra z Virtue of the Joust (jakiś bretoniec może mnie poprawić, piszę z pamięci) - przerzutem trafień z lancy? Bo nawet we fluffie powinna (jeżeli dobrze pamiętam to jest to lanca tego gostka od tej 'cnoty', czy jakoś tak).

Maciek
igmar, Kaiser und Averland!

JJ

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 14, 2006, 12:58:06 pm »
I did what I had to do...


Wydzieliłem.

Offline mlepkows

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 14, 2006, 01:08:39 pm »
Cytat: "JJ"
I did what I had to do...


Wydzieliłem.

...i nadałeś całości (razem z moim pytaniem) etykietkę łuk na BSB.

Teraz zostanę zalany w powodzi wypowiedzi na temat jakichś zielonych hippisów o nieokreślonej orientacji seksualnej.

Burak.

 ;)

Maciek
igmar, Kaiser und Averland!

JJ

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 14, 2006, 01:16:25 pm »
Cytat: "mlepkows"


Burak.

 ;)

Maciek


Kalarepa.

Z Wołomina....

  ;)


Zmieniłem, happy?

A i tak uważam, że to temat.....
Dla.... pasjonatów..... ;)

Offline Jarek Tyszka

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 14, 2006, 01:24:38 pm »
Cytat: "swieta_barbara"

Z drugiej strony uwazam, ze bretonski bsb powinien miec zakaz wykupywania wyrmlance, a welficki luku. Dlatego uwazam, ze nieslusznie umozliwiono tym dwom rasom korzystanie z full opcji klimatyzacji i masturbacji, a czarnuchowi nie. [/b]


Bretonczycy juz zakaz maja. Zgodnie z uscisleniami magiczne bronie bretonskie sa traktowane zgodnie z nazwa, wiec wyrmlance jest traktowana jak zwykla lanca.
Niestety nikt z ls nie uznal za stosowne odpowiedziec na moje pytanie dlaczego akurat bretonskie bronie maja taki minus. :(
czoraj  PiS nie zaprosil dziennikarzy, dzisiaj  my nie zapraszamy PiS'u.
         Jacek Żakowski (Radio Tok FM)

Offline Remo

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 14, 2006, 03:32:28 pm »
Cytat: "Jarek Tyszka"

Bretonczycy juz zakaz maja. Zgodnie z uscisleniami magiczne bronie bretonskie sa traktowane zgodnie z nazwa, wiec wyrmlance jest traktowana jak zwykla lanca.
Niestety nikt z ls nie uznal za stosowne odpowiedziec na moje pytanie dlaczego akurat bretonskie bronie maja taki minus. :(


Jak to "już zakaz mają"? Na poprzedniej stronie Barbarossa pisze że jest właśnie na odwrót. To jak w końcu?

I wracając do pytania mlepkowskiego: czy lance które nia są lancami bo są magicznymi broniami o właściwościach lanc, korzystają z Virtue of the Joust? Czy mogę w takim razie wziąć np. Wyrmlance (czyli nie-lancę) i zwykłą lancę i podczas szarży używać zwykłej lancy i virtue of the joust a jak mi się zachce to elfikom z Wyrmlance pociągnąć?
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

Barbarossa

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 14, 2006, 06:13:08 pm »
To zostało usunięte, nie ma umocowania w zasadach. Magiczne lance bretońskie nie są - de iure - lancami. Może je brać BSB, nie działają na nie efekty, które działają na zwykłe lance.

Chciałbym zaznaczyć, że nie ja i LS wymyśliliśmy piramidalną głupotę pod tytułem "nieważne, jak się broń nazywa". Zrobiło to GW, wystarczy sprawdzić RB do 6 ed. w dziale "magic weapons, gdzie wyraźnie napisali, że to, jak się broń nazywa, nie wiąże się z tym, jaka jest w istocie.

W 7 ed. wycofali się nieco, pozostawiając nieco enigmatyczny zapis że magiczna broń ignoruje wszystkie zasady odnoszące się do swoich "normalnych" odpowiedników.  

W związku z tym umocowanie w zasadach tego, że BSB nie może brać magicznego łuku, jest dokładnie takie same, jak to, że BSB nie może brać sword of might, czyli żadne. Boleję, bo to sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem i dla wielu niezrozumiałe, ale task jest. Jak wam będzie to sobie łatwiej wyobrazić - ten łuk sam się ładuje, naciąga i strzela, lecąc nad głową właściciela, bo jest magiczny.

Przykro mi, że GW twardo odmawia wydania FAKa w tej sprawie. Jeśli komuś to ulży, polecam wejście na TWF i nabluzganie im. Alternatywnie Lista Sędziowska może rozważyć, czy w naszych kompetencjach leży znacząca "racjonalizacja" zasad. Ale nie wiem, czy tego chcecie :)

Offline Bigpasiak

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 14, 2006, 06:48:19 pm »
Wiem ze jestem niereformowalny jednak chyba widac w tym przypadku straszna glupote GW... skoro zmeniamy (znaczy sie uscislamy  ;) ) konkretne i ewidentne wpadki GW to mysle ze powinno sie to naprawic... nie wojuje o cos strasznie dziwnego i przeginajacego WE a wlasnie chce zeby naprawic pewna glupote wynikla z wpadki GW... rozumiem ze trzymamy sie lub chcemy jak najscisle trzymac zasad ale po cos zabroniono uzywac luku BSB... no raczej napewno nie po to zeby obejsc to wykupujac mu magiczny... kamien  ;)

ps. Panie mlepkows to ze w bretoni jest wszystko jasne i biedne damselki nie nadazaja z dawaniem rycerzom dupy i panowie musza radzic sobie sami miedzy soba nie oznacza ze wszystkie rasy tak maja...  :evil:  :roll:  ;)
o prostu musialem to miec...

Cytat: "JJ"
Cytat: "Romano"
Czy mozna grac elementalami ajesli tak to w jakich armiach??


Poddaje sie.

Co to są Elementale w WFB?

JJ

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 14, 2006, 07:55:37 pm »
Dobra, kwestie dziupli w drzewach omówimy innym razem...

Wkleiłem nową wersję uściśleń.

Offline Scimitar

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 14, 2006, 07:59:38 pm »
No z tym zabronieniem dwuraka u Czarnucha to trochę moim zdaniem głupie, skoro dopuszcza się łuki na BSB WE, czy też lance u BSB bretki. Albo rybka albo pipka (czyli albo dopuszczamy wszystko z tch 3ech, albo nic). Po prostu przesłanki, które podajecie na przykład tego, że Czarnuch BSB nie może dwuraka używać są nie mniej mętne niż to z lancą u Bretki, czy łukiem BSB.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

JJ

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 14, 2006, 08:07:21 pm »
Cytat: "Scimitar"
No z tym zabronieniem dwuraka u Czarnucha to trochę moim zdaniem głupie, skoro dopuszcza się łuki na BSB WE, czy też lance u BSB bretki. Albo rybka albo pipka (czyli albo dopuszczamy wszystko z tch 3ech, albo nic). Po prostu przesłanki, które podajecie na przykład tego, że Czarnuch BSB nie może dwuraka używać są nie mniej mętne niż to z lancą u Bretki, czy łukiem BSB.


To nie na moje nerwy.
Wojtku - dwuraka BSB nie może używać, bo ma zakaz używania broni dwuręcznej i tarczy, również magicznych.
Łuk, lanca, proca, dmuchawka, dzida, włócznia, pistolet, kusza - NIE SĄ  DWURĘCZNE i nie są tarczami, ani nie mają wbudowanuch tarcz czy dodatkowych broni.  
Spadam.

Offline Kozisyn

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 14, 2006, 10:04:16 pm »
na pewno moze uzywac dwuraka jak ucieknie i sie zbierze... ;)
teraz są takie czasy, że człowiekowi strach rzucić palenie"

Shino

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 14, 2006, 10:11:14 pm »
Cytat: "JJ"
Cytat: "Scimitar"
No z tym zabronieniem dwuraka u Czarnucha to trochę moim zdaniem głupie, skoro dopuszcza się łuki na BSB WE, czy też lance u BSB bretki. Albo rybka albo pipka (czyli albo dopuszczamy wszystko z tch 3ech, albo nic). Po prostu przesłanki, które podajecie na przykład tego, że Czarnuch BSB nie może dwuraka używać są nie mniej mętne niż to z lancą u Bretki, czy łukiem BSB.


To nie na moje nerwy.
Wojtku - dwuraka BSB nie może używać, bo ma zakaz używania broni dwuręcznej i tarczy, również magicznych.
Łuk, lanca, proca, dmuchawka, dzida, włócznia, pistolet, kusza - NIE SĄ  DWURĘCZNE i nie są tarczami, ani nie mają wbudowanuch tarcz czy dodatkowych broni.  
Spadam.


pytanie techniczne czy dwarfowy bsb moz4e miec brac of pistols i uzywac w jakikolwiek sposob? (chodzi glownie o strzelanie bo w hth pewnikiem nie moze)... ;)

Jankiel

  • Gość
Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 14, 2006, 10:33:42 pm »
W strzelaniu może.

Offline Scimitar

Uzbrojenie BSB
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 14, 2006, 10:39:23 pm »
Cytat: "JJ"
Wojtku - dwuraka BSB nie może używać, bo ma zakaz używania broni dwuręcznej i tarczy, również magicznych.

Ale to zapisali w RB bo nie znalazłem tam. Czy w booku do orków ?? Bo należy moim zdaniem jednak odróżniać brak możliwości wykupu w/w przedmiotów od używania ich (w domyśle jeśli są).
Ja tam bym dla świętego spokoju, "zgodnie z logiką" zakazał tych wszystkich wynalazków GW jak lance-nielance i łuki-niełuki :) Mimo, że wiadomo, iż w świetle zasad są legalne.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

 

anything