trawa

Autor Wątek: Sposób losowania czarów  (Przeczytany 1059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Remo

Sposób losowania czarów
« dnia: Listopad 17, 2006, 01:42:21 pm »
Witam. W rulebooku jest napisane, że za każdy swój poziom mag rzuca k6 żeby zobaczyć który czar wylosował. Jeśli wynik się powtórzy to ma prawo powtórzyć rzut. Ma jeszcze prawo zawsze zamienić jeden dowolny wylosowany czar na pierwszy z listy.

Wiadomo, że wszyscy rzucają dla wygody odrazu dwiema,trzema lub czterema kostkami żeby wylosować czary.
I niby wszystko gra, ale nie do końca.

Taki przykład: Ktoś grając ze mną losuje czary dla maga 2-go poziomu. Wybrał jakiś tam Lore i stwierdził, że będą mu pasować wszsytkie czary oprócz np. drugiego, bo drugi jest na moją armię bezużyteczny.

No i losuje zgodnie z rulebookiem:
- pierwszy rzut: 2, zamienia na 1
- drugi rzut: znowu 2 – no trudno, musi zostać taki wynik.

Wniosek: wypadły dwie dwójki i czar drugi został.

No a teraz losuje rzucając dwiema kostkami:
- wypadły dwie dwójki
- więc jedną przerzuca (i wypada 6) a drugą zamienia na jedynkę

Wniosek: mimo, że wypadły dwie dwójki to czar drugi nie został.

To taka mała uwaga, jak w tym przypadku sposób losowania może wpłynąć na jego wynik.
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

Offline b_sk

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2006, 01:49:21 pm »
"Roll a D6 per level of the wizard..." więc nie widzę problemu
Nażarte komunistyczną truflą dzikie świnie zdradziecko ryją zdrową tkankę polskiej racji stanu

Offline Remo

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2006, 03:15:15 pm »
Cytat: "b_sk"
"Roll a D6 per level of the wizard..." więc nie widzę problemu

No to niedobrze bo problem jest. Mam jeszcze raz wkleić poprzedni post?
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

Offline Shax

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2006, 03:47:58 pm »
Rzuc d6 za lvl czarodzieja wiec nie widze problem mam dwa lvl rzucam 2d6?szukasz dziury :badgrin:

Offline TruePunk

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2006, 03:50:58 pm »
On ma racje.

Aczkolwiek - nie pisze kiedy mozemy zmienic dowolny czar na nr '1'. Czy od razu po rzucie, czy po wszystkich rzutach - w zwiazku z tym moge wyrzucic '2', potem znow wyrzucic '2', przerzucic je na '6', i dopiero wtedy pierwsza dwojke zmienic na '1'.

Offline b_sk

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2006, 04:11:21 pm »
Cytat: "Remo"
Cytat: "b_sk"
"Roll a D6 per level of the wizard..." więc nie widzę problemu

No to niedobrze bo problem jest. Mam jeszcze raz wkleić poprzedni post?

Szukanie dziury w całym. Jak trzeba rzucić kilkoma kośćmi rzucamy taką ilością jak jest potrzebna i tyle. W rulebooku jest napisane, że zawsze wizard może zamienić czar na pierwszy z lore'a, czyli idąc Twoim tokiem rozumowania, usilnego interpretowania zasad w imię tworzenia sztucznych problemów, zamienię sobie drugi czar na pierwszy po trzeciej turze bitwy pomiędzy fazą ruchu, a magii, albo jak jestem zdrowy psychincznie to zrobię to po wylosowaniu wszystkich czarów i problemu "cudownego losowania niezgodnego z rulebookiem" nie będzie. Naprawdę są większe problemy w zasadach VII edycji i niekoniecznie trzeba sztucznie tworzyć nowe.
Nażarte komunistyczną truflą dzikie świnie zdradziecko ryją zdrową tkankę polskiej racji stanu

Offline Kensiorek

Sposób losowania czarów
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2006, 04:21:04 pm »
wydrukuj sobie karty tak jak bylo w poprzednich edycjach .  Mina przeciwnika kiedy dajesz mu talie kazesz sobie wylosowac 3 czary jest niezapomniana  :lol: .

A i widze ze Reno musi miec wszystko uscislone dopowiedziane. Ja rozumiem jesli by to chodzilo o jakas szalenie wazna rzecz ale o taki gowno ? Ale spoko jesli kiedys na siebie trafimy bede nalegal zebyc rzucal pojedynczo  :lol: oczywiscie zeby sie nie faworyzowac  ;)



ps. Uwazam ze sprawa powina zajac sie LS  :lol:  :lol:
a sprawą powina zajać sie LS ;)

 

anything