Autor Wątek: Aktualna wersja uściśleń przed DMP  (Przeczytany 4908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Barbarossa

  • Gość
Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« dnia: Grudzień 02, 2006, 11:35:38 pm »
Aktualne uściślenia znajdują się tu:

http://strony.aster.pl/barbaros/uscislenia7.doc

Zmiany w stosunku do wersji beta zostały oznaczone kolorem żółtym.

Offline GoluS

Re: Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2006, 12:02:01 am »
Kilka pytan/uwag:
1. czy mozna wleciec do domku piechota? (w stosownym temacie tylko jeden sedzia z LS sie wypowiedzial)
2. czy usuniecie uscislenia o dark mace of death oznacza jego zmiane?
3. dwa nowe uscislenia dotyczace chd sa gowniane.
alo

Barbarossa

  • Gość
Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2006, 12:09:31 am »
1) Odpowiem jutro
2) Tak
3) Czy mógłbyś wyrażać się jaśniej?

Offline GoluS

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2006, 12:31:35 am »
Cytat: "Barbarossa"
3) Czy mógłbyś wyrażać się jaśniej?
uscislenie na temat animozji jest zle, poniewaz:
a) zadne argumenty nie doszly w 7ed a w 6ed byl faq, ze dziala animozja z kodexu o&g
b) w 6ed w momencie, gdy o&g zmienila sie animozja w chd tez zmienila sie animozja - tak samo powinno byc teraz
c) powrot do zasad animozji z ravening hordes gdy teraz mamy 7ed, a w 6edycji gralo sie na zasady 6edycyjnego kodexu o&g jest nieuzasadnionym odgrzebywaniem zasad sprzed 5 lat...
d) direwolf wypowiada sie za stosowaniem zasad animozji z kodexu 7edycyjnego

Co do bullcentaurow - argumenty analogiczne. Nic sie nie zmienilo w nowej edycji, w 6edycji byl jednoznaczny faq, nie wiem czemu teraz on nie dziala... Jednostka z rzadko uzywanej stanie sie nigdy nie uzywana.
alo

Offline duke

rule
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2006, 12:43:58 am »
Jak dla mnie lista sędziowska w sprawie ChD jest niekonsekwentna:
-z jednej strony "zmodernizowanie" zasad bull centaurów i dostosowanie ich do dzisiejszych realiów battlowych;poniekąd słuszne
-z drugiej strony zamiast ujednolicać animozje to wraca się do tej z revening horde.Pachnie to troche dyskryminacją na tle koloru skóry(zielone-zieleńsze :D )
url=http://profile.xfire.com/catzua][/url]

Jankiel

  • Gość
Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2006, 06:24:05 am »
Ehhh...
Znowu ci miłośnicy ChD przewrazliwieni na punkcie swojeje armii. To jest relikt, który już dawno powinien przestać istnieć. Edycja się zmieniła, a my mamy wciąż grać na podstawie jakiejś ulotki, która wyszła razem z początkiem poprzedniej edycji.
Nie ma do tego zasad, nikogo z GW ta armia nie interesuje, tworzenie jej zasad to kompletna prowizorka.
Cytuj
direwolf wypowiada sie za stosowaniem zasad animozji z kodexu 7edycyjnego

Direwolf ma kilka szalonych koncepcji dotyczących WE. Też mamy je stosować?

Offline crusader

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2006, 08:49:10 am »
Czy latacze mogą normalnie wylądować na wodzie?
Pytam gdyż mogli w poprzedniej edycji, ale według nowego RB jest nieprzekraczalny i dlatego nic nie było wspomniane czy latacze mogą tam lądować. Zatem czy mogą zakończyć ruch na wodzie czy naziemnym muszą 'pływać' ?  
Nie będę się klocil ze jeziorko powinno byc nieprzekraczalne, bo rozumiem absurd aquaticu, no ale latacze imho albo po wleceniu tam powinny w nastepnych turach mieć przymus chodzenia, albo wogole nie wlatywac.
pzdr
rawdziwą stolicą Polski jest Gniezno

Offline Kensiorek

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2006, 09:31:20 am »
Cytat: "crusader"
Czy latacze mogą normalnie wylądować na wodzie?
Pytam gdyż mogli w poprzedniej edycji, ale według nowego RB jest nieprzekraczalny i dlatego nic nie było wspomniane czy latacze mogą tam lądować. Zatem czy mogą zakończyć ruch na wodzie czy naziemnym muszą 'pływać' ?  
Nie będę się klocil ze jeziorko powinno byc nieprzekraczalne, bo rozumiem absurd aquaticu, no ale latacze imho albo po wleceniu tam powinny w nastepnych turach mieć przymus chodzenia, albo wogole nie wlatywac.
pzdr
 Crus powergamerze  :lol:  Latacze to jedna z niewielu jednostek ktora ma szanse wyciagnac skinki z wody reszta z movem/4 juz tego nie zrobi wiec jesli zastosowano by twoj pomysl jeziorka pozostaly by nieprzekraczalne


 imho woda/latacze jest taka sytuacja jak latacz/zaorane pole dla lataczy jest to open i tyle.
a sprawą powina zajać sie LS ;)

Offline thurion

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:01:01 am »
nei podoba mi sie jegno uscislenie:

:Giganta należy wystawiać na podstawce 75x50 mm:

jest to glupie, bo wzgledy designu figurkowego zmieniaja wymiar podstwaki modelu..

a jesli juz cos takiego jest to moze warto to oglosic na duzym forum zeby ludzie o tym wiedzieli i zmienili podstawki...



a tak pozatym to cacy i sobie drukuje zaraz ;)



pzdr

Barbarossa

  • Gość
Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:12:16 am »
Tak napisali w zasadach przy okazji wypuszczania nowego giganta...
Tak, latacze mogą normalnie wylądować w wodzie.

Offline thurion

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:13:59 am »
Cytat: "Barbarossa"
Tak napisali w zasadach przy okazji wypuszczania nowego giganta...


nie ma jak nakrecac sprzedaz :P  bogate rozpieszczone anglieskie dzieci beda wolaly kupic sobie nowego giganta niz pokombinowac z podstawka... ;)

Offline b_sk

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:17:19 am »
Co z Frenzy? Na jakiej zasadziee działa? Co dokładnie oznacza within charge reach po zadeklarowaniu odpowiedzi? Czy można na szarże frenzy robić Stand&Shoot? Czy można zmieniać wcześniejszą deklarację jeśli oddział z frenzy też szarżuje?
Nażarte komunistyczną truflą dzikie świnie zdradziecko ryją zdrową tkankę polskiej racji stanu

Offline Baniak

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:35:27 am »
1. Dlaczego tyrant nadal jest monsterem? Bo to ze ma 5W jakos mnie nie przekonuje. Stoi na 40x40m, ma US3, nie jest large targetem. Jest napisane "move AS monsters".
2. Pytanie nie związane z uściśleniami. Cytat z 16 strony podrecznika do Ogrów: " Single Ogre characters cannot be picked out if they are within 5 of a friendly unit of five or more models, unless they are the closestr variable target, just like normal sized models." Jak to traktowac? Jako specjalna zasade ogrów czy jako zasade odwolujaca sie do nieistniejacej juz i przez to nie obowiazuje tez u ogrów.

Offline trojek84

Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:45:55 am »
Ehhh.... wlasnie mi przypomniano czemu dyskusje z LS sensu nie maja... gowniane te uscislenie BO BSB
am, tak samo jak ty,
Miasto moje a w nim:
Najpiękniejszy mój świat
Najpiękniejsze dni
Zostawiłem tam, kolorowe sny
Kiedyś zatrzymam czas
I na skrzydłach jak ptak
Będę leciał co sił
Tam, gdzie moje sny,
I warszawskie kolorowe dni

Barbarossa

  • Gość
Aktualna wersja uściśleń przed DMP
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:59:28 am »
Cytat: "gimli182"
1. Dlaczego tyrant nadal jest monsterem? Bo to ze ma 5W jakos mnie nie przekonuje. Stoi na 40x40m, ma US3, nie jest large targetem. Jest napisane "move AS monsters".


Jest podany w przykładzie dołączania do regimentów, żeby na pewno nie było niejasności (że np. tylko slann). Ponieważ jego "monsterowość" jest wątpliwa, można inaczej sformułować uściślenie, a szczerze powiedziawszy to powinniśmy po prostu napisać, kto jest monsterem w świetle zasad. Co jest kwestią dość kontrowersyjną. Niemniej, czy traktowanie tyranta jako monstera dołączającego do regimentu lub modelu pieszego cokolwiek zmienia?

Cytuj
2. Pytanie nie związane z uściśleniami. Cytat z 16 strony podrecznika do Ogrów: " Single Ogre characters cannot be picked out if they are within 5 of a friendly unit of five or more models, unless they are the closestr variable target, just like normal sized models." Jak to traktowac? Jako specjalna zasade ogrów czy jako zasade odwolujaca sie do nieistniejacej juz i przez to nie obowiazuje tez u ogrów.


Moim zdaniem przez analogię nie obowiązuje.

Te poprawki naniosę; kwestie związane z frenzy załatwimy jakoś do końca dnia albo do jutra (bo to wbrew pozorom cholernie skomplikowane, wchodzimy w sprawy magicznych sztandarów i screenowania).