Autor Wątek: Ogrzy Charakterzy  (Przeczytany 10364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baniak

Ogrzy Charakterzy
« dnia: Grudzień 03, 2006, 01:22:50 pm »
Pytałem w innym temacie ale bez przekonania te odpowiedzi,
1. Dlaczego tyrant nadal jest monsterem? Bo to ze ma 5W jakos mnie nie przekonuje. Stoi na 40x40m, ma US3, nie jest large targetem. Jest napisane "move AS monsters".
2. Pytanie nie związane z uściśleniami. Cytat z 16 strony podrecznika do Ogrów: " Single Ogre characters cannot be picked out if they are within 5 of a friendly unit of five or more models, unless they are the closestr variable target, just like normal sized models." Jak to traktowac? Jako specjalna zasade ogrów czy jako zasade odwolujaca sie do nieistniejacej juz i przez to nie obowiazuje tez u ogrów.

Offline Marcin Galoch

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:32:39 pm »
Tyrant nie jest monsterem.
Jest postacią, która "podlega zasadom ruchu dla potwora" rulebook str 72.
Niby to samo ale nie to samo.
Czy działa na niego pipes of doom ?
Wg podręcznika - nie, wg uściśleń
"c) Bohaterowie będący potworami (np. Slann, Tyrant Ogrów, Doom Bull) mogą dołączać do regimentów, o ile nie są lataczami."
 tak.
Czy to problem ?
Cytat: "Trocki"
Jeżeli praktyka turniejowa pokaże, że stworzyliśmy potwora, to trzeba go będzie wymienić. Jeśli nie, to bardzo dobrze.

odczytuje następująco: więc o ile nie będzie jakiś dużych protestów, to raz na jakiś czas jakiś tyrant może sobie zwiać ;) to mniejsze zło niż przyznać się do babola . . .
Prawdą jest także, że jak protesty będą, to okaże się to zwykłym błędem redakcyjnym, mimo że temat był już na forum wałkowany i nic.
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

Offline Baniak

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:46:15 pm »
Problem dosc sporawy z uwagi na to ze sporo rzeczy dziala tylko na monstery. Mialem nadzieje ze w 2 edycji uscislen Tyrant bedzie wykreslony z listy monsterów. Moze w 3 bedzie..

Offline jagal

Re: Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:46:20 pm »
Cytat: "gimli182"

2. Pytanie nie związane z uściśleniami. Cytat z 16 strony podrecznika do Ogrów: " Single Ogre characters cannot be picked out if they are within 5 of a friendly unit of five or more models, unless they are the closestr variable target, just like normal sized models." Jak to traktowac? Jako specjalna zasade ogrów czy jako zasade odwolujaca sie do nieistniejacej juz i przez to nie obowiazuje tez u ogrów.


Dobre pytanie... jak dla mnie to zasado ogrów bo nie ma żadnego odniesienia do zasady proximity...
quote="RoMaN Lord of the Druchii"]siema chce byc PG



 Według mnie nigdy nie kozacze ale ok.[/quote]

Pzdr

jagal

JJ

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:51:55 pm »
Cytat: "Marcin Galoch"

Prawdą jest także, że jak protesty będą, to okaże się to zwykłym błędem redakcyjnym



A to akurat jest całkiem możliwe, bez żadnych podtekstów.

Ja np. zawsze uważałem DB i Tyranta za Ogre-Class characters, i Rof TB np w 6 tej edycji na nich nie działał.
Sprawdzę o co chodzi - może to ja się mylę i coś przeoczyłem.

Barbarossa

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2006, 06:47:55 pm »
Jak napisałem dziś ok. 13 w stosownym temacie - to już zostało uznane za błąd redakcyjny i dziś wieczorem tego nie będzie. Przedobrzyłem, bo chciałem zagwarantować, że nikt nie będzie próbował powstrzymać tryantów od wchodzenia do oddziałów, bo się z tym spotkaliśmy , a wyszło, że są monsterami...

2 - odpowiadałem już, zasada nbie obowiązuje

Offline Baniak

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2006, 06:53:21 pm »
co do 2 kwestii to mozna sie troche poklocic  :D  ale juz nie dzis  ;)

szafa@poznań

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2006, 09:34:59 am »
pozwole sobie skopiowac post z LS:

Cytuj

skoro demon jest potworem (us=3, podstawka 40 mm) to dlaczego ogrowi herosi i dumbul nie sa potworami? ta sama podstawka, ten sam us, bez wzgledu na liczbe ran! to jakim prawem jedno jest, a drugie  nie jest herosem? co ich od siebie odróżnia?

Offline b_sk

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2006, 09:54:26 am »
Bo ogr jest ogrem, a nie ksieciem demonow. Nie ma nigdzie napisane, ze ogr jest monsterem (wrecz przeciwnie jest napisane ze zwykle ogry sa piechota), a robienie z niego monstera dlatego ze ma taka sama podstawke powoduje idiotyczne sytuacje. Po co uscislac cos tak zeby wynikaly z tego glupoty jak mozna uscislic tak zeby glupoty nie wynikaly?
Nażarte komunistyczną truflą dzikie świnie zdradziecko ryją zdrową tkankę polskiej racji stanu

Offline Khain

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:16:10 am »
Zly Szafa! :O przez to uscislenie moj Tyrant i reszta herosow byla celami Best Cowers pomimo protestow :(
o powiedział Jezus kiedy Szatan kazał mu zmienić kamień w chleb?
Not enough mana.

Offline Marcin Galoch

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:34:27 am »
Sprawdziłem, jak wygląda to feralne zdanie z początku podręcznika w oryginale:
"Some characters, like the mighty Prince of Chaos, are so large and powerful that they follow the rules for monsters."
Specem od angielskiego nie jestem, ale osobiście uważam, że stosują się do nich zasady potworów, co jest w dalszej części podręcznika wyjaśnione, że ruszają sie jak potwory, mają bok, tył itp, ale nie stają się potworami.
W takim przypadku nie było by "follow the rules", ale zwykłe "are" albo "became" czy coś w tym rodzaju.
Polskie tłumaczenie prawidłowo to oddaje - "podlegają zasadom dla potworów". I ponownie w dalszej części podręcznika jest wyjaśnione jakim zasadom. Ale nie pojawia się zdanie, że są potworami. To nadinterpretacja.
Tak samo jak robienie zasady z ogólnego opisu jednostek.
Analogicznie ktoś mógłby się domagać, aby na podstawie zdania:
"W rydwanie mogą również walczyć potężne postacie" domagać sie prawa wsadzenia na rydwan kilku bohaterów (liczba mnoga, co nie ?) jak również wsadzić tam np: Wielkiego Nieczystego, bo nie jest wyjaśnione, o jakie postacie chodzi, więc za pewne o wszystkie.
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

szafa@poznań

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:55:37 am »
jedna sprawa, żeby była jasnośc.

po pierwsze, nie "like the mighty Prince of Chaos", tylko, o ile pamietam, "like the mighty demon Prince of Chaos". Z pamieci, mozliwe ze pomylilem, ale chodzilo wprost o demon princów.

I w zasadzie obojetnie czy dumbule/tyrani/demony sa celem beast cowersa, mozna ich popchnac z bista, czy moga wejsc do oddzialu lub ie.

ALE: musi byc spojnosc. Skoro jeden z nich jest monsterem, to reszta tak samo.  Albo wszyscy wyzej wymienieni sa herosami, albo zadden. A nie że tyran i dumbul sa herosem, a demon juz nie, bo to nam niewygodne. I wowczas dewmon tak samo dołącza sie do oddziałow, chowa sie w domkach, oraz jest odporny na beastowe czary.  Równiouprawninie musi byc :D

Offline Marcin Galoch

Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 04, 2006, 12:06:13 pm »
Wydaje mi się, że spójność jest. Nawet Demon Prince (przepisując zjadłem jedno słowo) jest dalej bohaterem, podlega tylko pewnym zasadom potworów - jakim - to uściśla podręcznik, że chodzi o ruch.
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

szafa@poznań

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 04, 2006, 12:09:26 pm »
ok.

zgadzamy sie ze podlage identycznym zasadom co reszta "duzych hersoów" (uzyjmy takiego skrotu myslowego do wszystkich herosow z us=3, podstawka 40^2)?

Jesli wiec tacy herosi nie są monsterami, tylko piechotą, to :
- z monsterów czerpia nastepujace zasady:  nie widza 360 stopni, sa spowlaniani przez teren, maja bok i tył.
- z piechoty czerpią: atakowanie budynków, odpornosc na czary bista, dołączanie sie do oddziałów.

Wiec demon spokojnie wejdzie do pieszych demonetek.

wszyscy zadowoleni?

JJ

  • Gość
Ogrzy Charakterzy
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 04, 2006, 12:14:22 pm »
Co to za "fluffowe pierdoły"?
Proszę o podanie strony z "Mighty Demon Prince"
Przypominam, że w rozdziale o potworach, żednych takich fluffowych definicji nie ma.
Jest jasno napisane, że rodział dotyczy potworów większyxh od Orków, Trolli i Minotaurów - takich jak Gryfy, Smoki czy Hydry.

Przynajmniej kwestię Tyrantów i Doom Bulli mamy załatwioną.
 :evil:

 

anything