Autor Wątek: charioty a ich move  (Przeczytany 10894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shakin' Dudi

charioty a ich move
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 12, 2007, 09:36:14 pm »
hehe proszę to uściślić ;) duch gry to pojedzie względne, ja chce mieć zasady białe na czarnym ;)
)

Offline grzech76

charioty a ich move
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 13, 2007, 08:09:24 am »
Cytat: "Jankiel"

Turn robisz podnosząc model, przekręcając go o 90 lub 180 stopni w powietrzu i stawiając na ziemi. Pivot - obracasz wokół własnej osi na stole.


a ja chciałem zapytać, gdzie jest wyjasnione, że to TURNa podnosi się model i wtedy obraca, a do PIVOTa tego się już nie robi.

dyskryminacja jakaś czy co?

Jankiel

  • Gość
charioty a ich move
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 14, 2007, 02:05:53 am »
Grzesiu, spróbuj zrobić turn modelami w regimencie. Uda Ci się? Nie dasz rady obrócić modelu nawet o pół stopnia.

Offline grzech76

charioty a ich move
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 14, 2007, 08:04:11 am »
Cytat: "Jankiel"
Grzesiu, spróbuj zrobić turn modelami w regimencie. Uda Ci się? Nie dasz rady obrócić modelu nawet o pół stopnia.


no i?

to nie znaczy, że nie można podnieść podczas pivota rydwanu czy monstera. Zasady na ten temat nic nie wspominają z tego co pamiętam...

tylko oczywiście jakiś Łoś wymyślił kruczek, który każdy przy zdrowym rozsądku by olał...

Zasady nic nie mówią o podnoszeniu modeli podczas turna czy pivota, wiec jeżeli ktoś by mi wyskoczył z koniecznością obrotu rydwanu bez podnoszenia, to kazałbym mu robić to samo z jego klockami podczas turna. Oczywiście sędzia wybiłby mi to z glowy, ale cóż...

Shino

  • Gość
charioty a ich move
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 14, 2007, 09:42:20 am »
losiem przede wszystkim jest kazdy flajmujacy, ktory nie wie o czym pisze.. przeczytales rb? tam jest chyba wyraznie napisane jak sie robi turna a jak pivot

ogolnie jest taka zasada, ze jesli zasany na cos nie pozwalaja to sie tego nie robi....  :roll:

Offline grzech76

charioty a ich move
« Odpowiedź #80 dnia: Luty 14, 2007, 11:57:09 am »
przeczytałem rulebooka, co prawda nie mam go przed sobą, ale nie przypominam sobie, żeby pisało tam, że podczas robienia pivota model musiał dotykać stołu.
tak samo nie ma tam zapisu, że można model unieść by wykonać turn'a.

Dlatego pytam, skąd taka dyskryminacja?

Shino

  • Gość
charioty a ich move
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 14, 2007, 12:09:59 pm »
nie ma tez nigdzie wspomniane, ze nie mozna teleportowac armie na tyly wroga... czemu na to nie wpadles?

jest tak:

turn: obrot w miejscu o 90 lub 180 stopni - w miejscu chyba mowi, ze bez jakis miedzy ruchow...

piwot - obrot do okola srodka modelu - takie iteracyjne wykonywanie malego pivotu az sie uzyska duzy pivot o ktory nam chodzi...

a dyskryminajcja  tad, ze jest to logiczne...

Offline grzech76

charioty a ich move
« Odpowiedź #82 dnia: Luty 14, 2007, 01:56:50 pm »
Powiedzmy, że mnie przekonałeś.
Choć nigdy z tym problemów nie miałem :-)

ale mam kolejne pytanie zatem:

Cytat: "Shino"
turn: obrot w miejscu o 90 lub 180 stopni - w miejscu chyba mowi, ze bez jakis miedzy ruchow...


w kawalerii obrót o 90* w miejscu bez międzyruchów jest niewykonalny, bo pozostałe modele w szeregu są wypychane troszeczkę.

Oczywiście rozumiem o jakie międzyruchy chodzi, czyli te nie będące pivotem.
W przypadku kawalerii nawet podniesienie jednego modelu i obrócenie go w powietrzu nie rozwiązuje sprawy, bo po postawieniu go spowrotem nie mieści się w oddział.

Cytuj
a dyskryminajcja  tad, ze jest to logiczne...


jest w miarę logiczne na przykładzie podstawki kwadratowej. kawaleria wygląda ciut śmieszniej...
co prawda polemizowałbym, że obrót w miejscu nie powoduje potrzeby obrócenia całości "iteracyjnie?" do uzusykania 90* obrotu, ale co mi tam...

Offline Asassello

charioty a ich move
« Odpowiedź #83 dnia: Luty 14, 2007, 02:57:48 pm »
chyba w RB jest gdzies napisane ze przy niektorych manewrach niektore modele moga przebyc wiecej niz zezwala im na to ruch.. i chyba tu jest taka sytuacja..

a wszystko to by uproscic gre... krecimy calym regimentem a nie kazda figurka z osobna :)

Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.

***      KULT - wymaga ofiar      ***

Offline grzech76

charioty a ich move
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 15, 2007, 07:17:52 am »
Cytat: "Asassello"
chyba w RB jest gdzies napisane ze przy niektorych manewrach niektore modele moga przebyc wiecej niz zezwala im na to ruch.. i chyba tu jest taka sytuacja..

a wszystko to by uproscic gre... krecimy calym regimentem a nie kazda figurka z osobna :)


ale tu nie chodzi o to ile kto przeszedł, tylko do czego się zbliżył :-)

 

anything