Autor Wątek: Wystaw artylerzystę  (Przeczytany 8693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 14, 2006, 11:27:49 pm »
Cytat: "Chory"

A pomyslec ze 4 dni temu jakis Slan za domkiem dostajacy z pit of shades na 4+ budzil kontrowersje :)


U mnie nie budził.  :badgrin:  Może u Was.  ;)

Ogólna prośba - przepisałem stosowny kawałak BR, podałem argumentację, stronę.
Proszę o argumenty przeciw stanowisku Barbarossy, bez okrzyków w stylu -

To głupie! Bez sensu! Znowu jakieś durne uściślenie, czy co?!

Jak już pisałem - mi się to nie podoba.
Jakieś argumenty?
Pieknie proszę. Bo ja nie znalazłem. A może są?

Offline Bachmat

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 14, 2006, 11:45:56 pm »
@JJ - cóż, mógłbym być zadowolony, że jednak miałem rację... ale jakoś nie jestem :cry:  ;) a, że dostałem niemiłosierne baty, to widać mi się należało :lol:

Czyli tak naprawdę sytuacji maszyn by powróciła w pewnym sensie do 6ed. gdzie załogant musiał widzieć cel. No cóż - jeśli trzeba :) Ja też nie widzę nic do uratowania. Ale może jeszcze wymyślę :D
Nieporuszony niczym góra, niepowstrzymany niczym ogień, spokojny niczym las, zwinny niczym wiatr. Na niebie i na ziemi tylko mnie należy się podziw."

- Motto na sztandarze Takeda Shingen

Offline Remo

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 15, 2006, 07:45:56 am »
Witam.

W związku z tą rozmową i ogólną zwałą na twarzach jaką widzę co u niektórych to mam pytanko:

Czemu jedne zasady są bzdurnie uściślane a pytania odnośnie innych zbywane uśmiechem bo "to napewno tak nie jest" a co do innych tak jak w tym przypadku wszyscy cytują RB i mówią, że " :cry:  tak jest napisane i nie da się tego zmienić"

Tak było np. z kometą. W końcu nikt nie przytoczył argumentów przeciwko tezie, że ona jest RiP i spada co turę. Temat odszedł w niepamięć.

Czemu teraz nikt się nie zaśmieje i nie powie: "chciałbyś żeby wystawianie załogi przed maszynę zmniejszało odległość do zaszarżowania - to bzdura..."

Czemu jedne zasady można olewać "bo tak" a przy innych cytować RB i mówić "to se ne da pane"?

Pozdro.
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 15, 2006, 07:55:35 am »
@Remo.
Bo jedne są bzdurne, jak Twoja Kometa, czy regenerujące Smoki z Wardem w wykonaniu Alessio.
Inne są mocno wątpliwą nadinterpretacją, jak Harcujące Hydry czy nakładanie się efektów czarów.
A inne po prostu są.

Offline Scimitar

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 15, 2006, 08:18:04 am »
Cytat: "JJ"
@Remo.
Bo jedne są bzdurne, jak Twoja Kometa, czy regenerujące Smoki z Wardem w wykonaniu Alessio.
Inne są mocno wątpliwą nadinterpretacją, jak Harcujące Hydry czy nakładanie się efektów czarów.
A inne po prostu są.

Dla mnie podobna bzdurą jest to co forsujecie z maszynami  :lol: Miłej zabawy  :D

A krzyczących ochoczo na poparcie tezy - nie napisali nigdzie, kiedy ta załoga jest wystawiana, więc można grać jak dotychczas. A co do zombie Vardena - po staremu też zaszarżują na 1 maszynę, bo któraś z nich wystawi załogę (ale po tym, czy szarża dojdzie).
Produkujecie kolejny babol, bo wg. rzeczonej "nowej" interpretacji - może się trafić sytuacja, że gdy załoga daje hold, to szarża dochodzi, a gdy daje flee, to nie i to w sytuacji gdy w obu przypadkach do maszyny fizycznie zasięgu nie ma. Można grać prosto, ale nie - trzeba "ulepszyć".
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Offline Marcin Galoch

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 15, 2006, 08:32:52 am »
Cytat: "Barbarossa"
Przepraszam, ale zasady do skirmisherów nie stosują się do maszyn wojennych.
Doprawdy ? A co jest w uściśleniu ;)
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

Offline Remo

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:11:21 am »
Cytat: "JJ"
@Remo.
Bo jedne są bzdurne, jak Twoja Kometa, czy regenerujące Smoki z Wardem w wykonaniu Alessio.
Inne są mocno wątpliwą nadinterpretacją, jak Harcujące Hydry czy nakładanie się efektów czarów.
A inne po prostu są.


A nie uważasz, że "bzdurne" to dość nieostre określenie? Chciałbym poprostu móc liczyć na jakąś konsekwencję u osób, które długo grają, udzielają się na forach i śledzą na bieżąco temat zasad.
Bo potem okazuje się, że jeden zapis w RB jest problemowy a inny nie, mimo że tak naprawdę obydwa są...
Jestem jak najbardziej za uściśleniami, które w drodze debat pomiędzy sędziami, graczami itd. regulują bzdurne zapisy. Ale nie wolno tego robić na etapie "co jest problemem a co nie". Dla mnie nie jest przekonujące zdanie kogoś kto raz powołuje się stricte na zasady a raz na logikę.
Panowie: albo w lewo albo w prawo.
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:15:09 am »
Cytat: "Scimitar"

Dla mnie podobna bzdurą jest to co forsujecie z maszynami  :lol: Miłej zabawy  :D

A krzyczących ochoczo na poparcie tezy - nie napisali nigdzie, kiedy ta załoga jest wystawiana, więc można grać jak dotychczas. .


Rozmawiajmy tak dalej.
Nie będzie problemu z moderowaniem tego forum.

Cytat: "JJ"


Ogólna prośba - przepisałem stosowny kawałak BR, podałem argumentację, stronę.
Proszę o argumenty przeciw stanowisku Barbarossy, bez okrzyków w stylu -

To głupie! Bez sensu! Znowu jakieś durne uściślenie, czy co?!

Jak już pisałem - mi się to nie podoba.
Jakieś argumenty?
Pieknie proszę. Bo ja nie znalazłem. A może są?


Ostatni raz powtarzam - ani nie krzyczę, ani nie forsuję jakiejś nowej zasady.
Nie podoba mi się wystawianie obsługi w ramach deklaracji hold.
Czekam na argumenty by wystawiać ją kiedy indziej.

Jeśli wolicie robić to co do tej pory w tym temacie - to wolny kraj.

Offline Marcin Galoch

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:27:55 am »
Rysuneczek na str 86 oraz opisana zasada, nie pozostawia wątpliwości, że JJ i Barb  mają racje.
Co ciekawe, do tej pory graliśmy bzdurnie, ponieważ rzeczywisty dystans szarży był mniejszy, niż ten mierzony, tzn, szarża, która dochodziła, nie dochodziła, każdemu zabieraliśmy wielkość podstawki :)
I żeby nie było, na DMP miałem 10 maszyn, wcale mi się to nie podoba, ale takie są zasady.
ttp://www.earthshaker.homepages.pl/download.php

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:28:20 am »
Edit - @ Remo

W wolnej chwili doprecyzuję dlaczego Rój Meteorów czy Smoki z regenką są bzdurne.
Teraz napiszę tylko tak - Alessio i Ty, traktując zapisy w RB stricte (tak jak jest napisane) RAW - produkują niszczące grę potworki.
Rój Meteorów czy Smoki z Wardami są straszne.
Harcujące Hydry - niezbyt.
A odpowiedzi na to kiedy jeśli nie w fazie reakcji na szarżę wystawiać obsługantów przed maszynę - nie dostałem.

Jak rozumiem nie czujesz się obrażony, że porównuję Twoje podejście do Kwestii Zasad z podejściem twórcy 7 edycji.  A, że się z tym podejściem nie zgadzam - to inna sprawa.

Offline Kensiorek

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:38:50 am »
imho teza ktora forsuje Barb jest dobra. Naprawde troche sie zastanawialismy jak musza byc ustawione te dziala zeby byla mozliwa ta szarza na maszyne i oddzial ktory stoi obok.

Obecnie stosowana jest wersja polowiczna szarzuj na maszyne jak bedziesz mial zasieg to sie wystawie i zatrzymasz sie 20mm wczesniej przed ale jak maszyna stoi 20mm od lini walki to juz sorry bo obsluga
nie wyjdzie.



Dlaczego maszyny nagle maja byc wyjatkiem potrafiacym zatrzymac
dowolny regimet tylko przez fakt ze para elfow wystepuje przed bolca i co 50 orgow juz do oddzialu ktory stoi obok nie dobiegnie ?
a sprawą powina zajać sie LS ;)

Jankiel

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:41:16 am »
Cytuj
A odpowiedzi na to kiedy jeśli nie w fazie reakcji na szarżę wystawiać obsługantów przed maszynę

Po ustaleniu, czy jest zasięg, czy nie. Jest - wystawiamy obsługę. Nie ma -trudno.

Offline Bachmat

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:55:53 am »
Cytat: "Jankiel"
Cytuj
A odpowiedzi na to kiedy jeśli nie w fazie reakcji na szarżę wystawiać obsługantów przed maszynę

Po ustaleniu, czy jest zasięg, czy nie. Jest - wystawiamy obsługę. Nie ma -trudno.


I ja tak do tej pory grałem. Ale teraz mam sam wątpliwości czy to słuszne.

Jest jednak w tym momencie trochę inny kłopot - jeśli wystawiam załogę wcześniej, to znaczy, że ustawiam w dowolny sposób. Ergo - można nieznacznie odgiąć późniejszy overrun/pościg.

Bo faktycznie ciężko będzie zmierzyć jak stać powinni. A na opcję, że wystawiasz - mierzymy - dochodzę i ustawiam się jak chcę, nie mogę się zgodzić - przegięcie w drugą stronę.
Nieporuszony niczym góra, niepowstrzymany niczym ogień, spokojny niczym las, zwinny niczym wiatr. Na niebie i na ziemi tylko mnie należy się podziw."

- Motto na sztandarze Takeda Shingen

Jankiel

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 15, 2006, 10:09:06 am »
Cytuj
Ergo - można nieznacznie odgiąć późniejszy overrun/pościg.

Z tym nie ma problemu - zostało to jasno opisane w podręczniku.

Offline sAddamiec

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 15, 2006, 11:57:40 am »
Taki przyklad: gram sobie krasnalami przeciwko imperium. Wystawiam sobie klocek wojownikow dokladnie naprzeciwko ipmerialnej armatki, wszystko na maksymalnym zasiegu czyli miedzy nami jest 24'' odleglosci. Zgodnie z dotychczasowa praktyka, zeby zaszarzowac jakikolwiek oddzial wystawiony tak jak imperialna armatka potrzebowalem przynajmniej 5 tur. Teraz moge szarzowac juz w 4, ale tylko na armatke, bo do zadnego innego oddzialu nie mialbym zasiegu...
zy normalna zwykła plewa może ścinać ch..em drzewa? Ależ owszem, czemu nie, plewie też należy się! Olali olala, olali olala... :D

 

anything