Autor Wątek: Wystaw artylerzystę  (Przeczytany 8673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klimatyczny powergamer

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 15, 2006, 01:05:32 pm »
jak rozumiem, jeśli działo stoi bokiem do szarżującego oddziału to najpierw obracamy je lufą do wroga (względem środka) następnie wystawiamy załogę ... i dopiero mierzymy zasięg. Daje nam to ponad 2" do zasięgu szarży...

podoba mi się... :roll:
iję póki padnę... potem piję na leżąco...

Offline Bachmat

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 15, 2006, 01:16:16 pm »
Cytat: "klimatyczny powergamer"
jak rozumiem, jeśli działo stoi bokiem do szarżującego oddziału to najpierw obracamy je lufą do wroga (względem środka) następnie wystawiamy załogę ... i dopiero mierzymy zasięg. Daje nam to ponad 2" do zasięgu szarży...

podoba mi się... :roll:


Ale dlaczego masz obracać? No way. Wystawiana jest tylko załoga frontem do wroga.
Nieporuszony niczym góra, niepowstrzymany niczym ogień, spokojny niczym las, zwinny niczym wiatr. Na niebie i na ziemi tylko mnie należy się podziw."

- Motto na sztandarze Takeda Shingen

Offline Scimitar

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 15, 2006, 02:33:46 pm »
Cytat: "Jankiel"
Cytuj
A odpowiedzi na to kiedy jeśli nie w fazie reakcji na szarżę wystawiać obsługantów przed maszynę

Po ustaleniu, czy jest zasięg, czy nie. Jest - wystawiamy obsługę. Nie ma -trudno.

Też tak uważam.

A takie pytanko - jeśli załoga zostanie wystawiona i okaże się, że zasiegu nie ma, to co się robi ?? Raczej ciężko by modele wróciły na te same pozycje. W takim razie miałyby zostać wystawione ?? Śmieszne.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Offline Guldur

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 15, 2006, 03:03:50 pm »
popieram zdanie Jankiela, ktore wydaje sie najsensowniejsze

zreszta jest i druga strona medalu - co to jest wystawianie zalogantow przed maszyne? maja stac w styku z nia?
przyklad:
trzymamy cal od maszyny zaloganta, w ten sposob ze pol podstawki wystaje przed las, maszyna jest szarzowana przez flyersow i robi hold - cofamy zaloganta do maszyny i juz caly jest w lesie - wynika ze flyersi pala szarze idac normalnym movem a nie flyjem? - analogia do wystawiania zalogantow przed maszyne a potem mierzenie zasiegu - tylko tutaj na korzysc maszyny

Offline Remo

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 15, 2006, 03:26:47 pm »
Cytat: "JJ"
Edit - @ Remo

W wolnej chwili doprecyzuję dlaczego Rój Meteorów czy Smoki z regenką są bzdurne.
Teraz napiszę tylko tak - Alessio i Ty, traktując zapisy w RB stricte (tak jak jest napisane) RAW - produkują niszczące grę potworki.
Rój Meteorów czy Smoki z Wardami są straszne.
Harcujące Hydry - niezbyt.
A odpowiedzi na to kiedy jeśli nie w fazie reakcji na szarżę wystawiać obsługantów przed maszynę - nie dostałem.

Jak rozumiem nie czujesz się obrażony, że porównuję Twoje podejście do Kwestii Zasad z podejściem twórcy 7 edycji.  A, że się z tym podejściem nie zgadzam - to inna sprawa.


Troszkę mnie nie zrozumiałeś. Podchodzenie do zasad od strony wykładni językowej za wszelką cenę nie jest moim celem! Jeśli coś psuje totalnie grę, wypacza jej sens albo jest poprostu bugiem to należy taką zasadę olać i umówić się że się na nią nie gra, kropka.
Chodzi mi o wybieranie zasad nad którymi można się sprzeczać i zastanawiać a nad którymi nie. Nie można okreslić stopnia bzdurności problemu w Warhammerze  ;)

Mówisz, że Kometa durnym tematem była? To przyjrzyj się jakie pomysły zdążyli juz gracze powypisywać w tym temacie...

btw: wybierasz się na SW7?

Pozdrówka.
RZEKAŻ 1% PODATKU NA LEŚNE ELFY.
Program Walki z Biedą.

Offline thurion

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 15, 2006, 04:14:31 pm »
Cytat: "Chory"

A pomyslec ze 4 dni temu jakis Slan za domkiem dostajacy z pit of shades na 4+ budzil kontrowersje :)


to akurat jes w booko

calkowicie zle to zrobilismy, bo czary templatowe zadaja k6 obrazen, czyli k6 saurusow rzucalo na i

Barb, za odnajdowanei takich kruczkow jestes moim bogiem :P



p.s.
jak bedzie jakas wersja ostateczna to wrzoccie to na BP w ta nowa fajniejsza robiona przez szafe pozn. kwestie zasad jako Q&A




pzdr !!

Offline klimatyczny powergamer

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 15, 2006, 04:20:37 pm »
Cytat: "Bachmat"
Cytat: "klimatyczny powergamer"
jak rozumiem, jeśli działo stoi bokiem do szarżującego oddziału to najpierw obracamy je lufą do wroga (względem środka) następnie wystawiamy załogę ... i dopiero mierzymy zasięg. Daje nam to ponad 2" do zasięgu szarży...

podoba mi się... :roll:


Ale dlaczego masz obracać? No way. Wystawiana jest tylko załoga frontem do wroga.


to popatrz na diagram w rulebooku... armata ustawiona jest dokładnie na linii szarży, a załoga przed nią :)
iję póki padnę... potem piję na leżąco...

Jankiel

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:15:02 pm »
I takie efekty...
Fajnie jest sobie nagle wynaleźć jakieś zdanie w rulebooku i objawić znajomym prawdę. Ale warto by się było przed tym zastanowić, co zyskujemy, a co tracimy przez tą nową interpretrację. Tu rachunek zysków i strat wypada zdecydowanie na niekorzyść.
A że na takie rozwiązanie wskazuje rulebook? No to co?

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 15, 2006, 09:41:18 pm »
Cytat: "Jankiel"
I takie efekty...
Fajnie jest sobie nagle wynaleźć jakieś zdanie w rulebooku i objawić znajomym prawdę. Ale warto by się było przed tym zastanowić, co zyskujemy, a co tracimy przez tą nową interpretrację. Tu rachunek zysków i strat wypada zdecydowanie na niekorzyść.
A że na takie rozwiązanie wskazuje rulebook? No to co?


Gucio, tak?
Kubo, wiesz dobrze, że Barb nie siedzi i nie wymyśla. Powstał problem w partii Varden - Bahmat. Zajrzeliśmy do RB.
Lepiej nie zaglądać, a jak się zajrzy utajnić? Ukryć?
Czasy gdy dwie osoby na krzyż umiały przeczytać RB ze zrozumieniem, minęły.

Bawimy się w kapłanów?
Jesteśmy więc w królestwie Hermesa Trismegistosa? Potrójnego w swej mocy jako bóg, monarcha i prawodawca? Hermes ukrył wszystko, stworzył pojęcie ukrywania. Jakież nieszczęście ściągnęło na Egipcjan to ukrywanie?

Jankiel

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 15, 2006, 10:38:47 pm »
Cytuj
Gucio, tak?

Tak. Ot, niezręczność. Włoch pisał rulebooka po angielsku, kilka rzeczy rzucił w nieopowiedniej kolejności i teraz mamy.
Jak są sformułowane zasady do frenzy? Źle.
Jak są sformułowane zasady do maszyn? Źle.
Pierwsze poprawiliśmy, czemu drugiego nie? Skoro powszechną reakcją na to jest uniesienie brwi, to chyba coś jest z tą zasadą nie tak.
Pamiętasz jeszcze nieslawne ucieczki rydwanem za stół i konieczność trzymania rydwanu przez turę przeciwnika, bo jego (rydwanu) 3mm ostały się na stole? Przecież to zgodne z rulebookiem było.

Jak chcesz, możemy sobie zagłosować na LS. Potem się pro forma ponarzeka na polhammera oraz LS, a grało się będzie normalnie.

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 15, 2006, 10:58:50 pm »
Cytat: "Jankiel"
Jak chcesz, możemy sobie zagłosować na LS. Potem się pro forma ponarzeka na polhammera oraz LS, a grało się będzie normalnie.


Głosowania w ciałach kolegialnych mnie mało interesują, gdyż ich wynik ma nikły związek z tym kto ma rację.
Chcę żeby było tak jak trzeba. Bardzo chciałbym by było tak jak mówisz, ale tak nie jest. Zaś wysysanie zasad z palca mnie nie podnieca.

RB wyłączam przy wciąganiu na stół z powrotem, rojach meteorów czy Smokach z Wardem i regeneracją. Przy Harcujących Hydrach - już nie koniecznie.

Ale oczywiście możemy sie umówić, że gramy "jakoś tam" i wszyscy będą zadowoleni. Nie ma w tym nic złego. Naprawdę. Ja nie zamierzam oburzać się, że świętości szargają. Po prostu jak zwykle przy imprezie międzynarodowej zignoruję to.

Offline Scimitar

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 15, 2006, 11:43:19 pm »
Jeżeli coś w RB bzdurnie brzmi to niekoniecznie trzeba to literalnie traktować. Ja zwykle interpretuję "na czuja" i z duchem gry. To jednak wypacza to.
Wystarczy wziąć przykład szarży latacza na maszyne do lasu. Jak załogant wyskoczy z lasku bo trzeba wystawić, to latacz dochodzi ?? Bo nagle stwierdza że może latać ?? Bezsens.

Jakby w RB napisał ktoś, że przed każdą bitwą masz stanąć na jednej nodze, jedną ręką chwycić za kolano, a drugą za nos, to też by tak należało robić ?? Bo tak napisali ?? Chyba mamy swoje rozumy i jak coś brzmi, czy wygląda absurdalnie to można to zrobić po ludzku by miało ręce i nogi. Tak jak z frenzy. Są przypadki, że wolę Polhammeryzowanie niż trzymanie się litery RB.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Offline Gogol

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 15, 2006, 11:57:54 pm »
true true
ttp://www.infokladki24.iq.pl/print.php?type=A&item_id=12

Moje wiersze

JJ

  • Gość
Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 16, 2006, 12:06:07 am »
Tęsknię za Marcinem Galochem. Może i był okropny, ale przynajmniej coś pisał.

Offline Bigpasiak

Wystaw artylerzystę
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 16, 2006, 12:16:18 am »
To ja chce zakazu dla BSB uzywania luku! Magicznego oczywiscie, a co mi tam. w RB jest literowka i powinno byc ze potrzebuje Two hand i nalezy go traktowac jako mundane odpowiednik... pasuje? masz jeszcze jakies uzasadninie Jankielu? powtarzam sie? alez oczywiscie ze tak, bo caly czas wytykam te bzdure. na jedno przymykacie oko dla dobra wiekszego ogolu a na inne rzeczy bardziej logiczne juz nie??? malo znaczace dla Was? moze i tak ale dla mnie chodzi o zasade.

no prosze Was...
o prostu musialem to miec...

Cytat: "JJ"
Cytat: "Romano"
Czy mozna grac elementalami ajesli tak to w jakich armiach??


Poddaje sie.

Co to są Elementale w WFB?