Autor Wątek: ruch hydry  (Przeczytany 5809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JJ

  • Gość
ruch hydry
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2006, 07:13:11 pm »
Cytat: "trojek84"
Tak JJ, unit sie rusza jak skirmish, ale to ze trzyma sie cal od siebie etc. nie znaczy ze kozysta z przywileji skirmish.


Co Ty za nieistniejące zasady wymyślasz?
Kontroluj swoją wyobraźnię.

Skirmishes move around obstacles or over rough ground more easily tham troops in formation. They suffer no movement penalties for crossing obstacles or for moving over difficult or very diffucult ground and can even march through such terrain.
str 65.

Przestań nakłaniać mnie do czytania RB.

Offline trojek84

ruch hydry
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2006, 07:15:22 pm »
Hydra ma w zasadach 1",nic nie wymyslam...

To co obecnie robi takiego skirmish? Juz chodzi w rankach ale nie ma minusow?
am, tak samo jak ty,
Miasto moje a w nim:
Najpiękniejszy mój świat
Najpiękniejsze dni
Zostawiłem tam, kolorowe sny
Kiedyś zatrzymam czas
I na skrzydłach jak ptak
Będę leciał co sił
Tam, gdzie moje sny,
I warszawskie kolorowe dni

Offline Asassello

ruch hydry
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2006, 07:22:14 pm »
Cytat: "trojek84"
Hydra ma w zasadach 1",nic nie wymyslam...

To co obecnie robi takiego skirmish? Juz chodzi w rankach ale nie ma minusow?

skirmish ma luzna formacje, dlatego jest ten 1" ... i nie jest to zasada ich ruchu tylko formacji :)

ruszaja sie tak jak napisal JJ.

a zasada hydry jest chyba analogiczna do tych:
- piesi herosi ruszaja sie jak skirmish, widza jak skirmish, ale skirmishem nie sa.
- herosi na koniach, ruszaja sie jak monstery, ale monsterami nie sa

Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.

***      KULT - wymaga ofiar      ***

JJ

  • Gość
ruch hydry
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2006, 07:23:30 pm »
Cytat: "trojek84"
Hydra ma w zasadach 1",nic nie wymyslam...

To co obecnie robi takiego skirmish? Juz chodzi w rankach ale nie ma minusow?


Manewrują tak jak Ty pisałeś (one inch apart itd) teren traktują jak napisałem powyżej. Ranków nie mają.

BTW - mnie, mimo, że kocham DE, wcale to nie zachwyca i jeśli wyjdzie jakiś GW FAQ obcinający Hyrdze ruch (Wielgachna Kobyła w końcu :roll: a nie jakiś skaut) to wcale się nie zdziwię.

Póki co - rącza jak motylek. :roll:
I ziać po wyjściu z tego lasu może....
Normalnie przegięta..... ;)  ;)  ;)

Offline trojek84

ruch hydry
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 29, 2006, 07:25:00 pm »
Cytat: "JJ"

BTW - mnie, mimo, że kocham DE, wcale to nie zachwyca i jeśli wyjdzie jakiś GW FAQ obcinający Hyrdze ruch (Wielgachna Kobyła w końcu :roll: a nie jakiś skaut) to wcale się nie zdziwię.


Szkoda ze nie masz tyle zrozumienia dla "dziwnych" BO BSB z GW...
am, tak samo jak ty,
Miasto moje a w nim:
Najpiękniejszy mój świat
Najpiękniejsze dni
Zostawiłem tam, kolorowe sny
Kiedyś zatrzymam czas
I na skrzydłach jak ptak
Będę leciał co sił
Tam, gdzie moje sny,
I warszawskie kolorowe dni

JJ

  • Gość
ruch hydry
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 29, 2006, 07:29:35 pm »
Cytat: "trojek84"
Cytat: "JJ"

BTW - mnie, mimo, że kocham DE, wcale to nie zachwyca i jeśli wyjdzie jakiś GW FAQ obcinający Hyrdze ruch (Wielgachna Kobyła w końcu :roll: a nie jakiś skaut) to wcale się nie zdziwię.


Szkoda ze nie masz tyle zrozumienia dla "dziwnych" BO BSB z GW...


Zbyt wiele krwi przelano w kwestii uzbrojenia BSB, od ponad roku. :roll:
Oczywiście, ząb czasu i tę ranę zabliźni....



 ;)

Offline GoluS

ruch hydry
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 29, 2006, 10:29:26 pm »
To jest przyklad rules lawyeringu tego niewlasciwego i niepozadanego :).

Inna sprawa, ze kazdy i tak woli spotkac taka przegieta hydre niz 2 rbt :P.

Unikalbym jednak takich pytan na tescie wiedzy, bo sa one troche... kontrowersyjne.
alo

Offline Scimitar

ruch hydry
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 29, 2006, 11:49:09 pm »
Ehh, patrzę że ostatnio się wymyśla coraz dziwniejsze interpretacje - żenada po prostu. Szkoda tylko, że te same osoby upierają się przy takich rozwiązaniach jak zabranie dwuraka BO BSB, bo przecież choose = use  :lol:  apelują o logikę przy używaniu łuku magicznego przez WE BSB, po czym ochoczo potakują na fakt, że Hydra DE porusza się po lesie jak rączy jeleń. Normalnie tylko przyklasnąć  :evil:
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Jankiel

  • Gość
ruch hydry
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 30, 2006, 07:56:49 am »
Cytuj
Może i nie powinna zasuwać przez wertepy, chaszcze, błota.

Mam wtrażenie, że to chodzi jedynie o relacje pomiędzy poszczególnymi modelami w oddziale (pivoty za darmo, mogą sobie przełazić z jednej strony na drugą), a nie o brak spoolnienia przez cieżki teren.
Ale z racji tego, że jest to raczej wyjątkowy przypadek (bo tylko o hydrę chodzi, która raczej na stole się nie pojawia) nie mam zamiaru się o nic kłócić.

Offline Bigpasiak

ruch hydry
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 30, 2006, 08:19:53 am »
Cytat: "Scimitar"
Ehh, patrzę że ostatnio się wymyśla coraz dziwniejsze interpretacje - żenada po prostu. Szkoda tylko, że te same osoby upierają się przy takich rozwiązaniach jak zabranie dwuraka BO BSB, bo przecież choose = use  :lol:  apelują o logikę przy używaniu łuku magicznego przez WE BSB, po czym ochoczo potakują na fakt, że Hydra DE porusza się po lesie jak rączy jeleń. Normalnie tylko przyklasnąć  :evil:


wiesz co? dziwny jestes... przez caly czas upierasz sie przy bzdurnym stwierdzeniu ze BSB WE lukiem ''magicznym'' moze sie bawic bo to wg zasad jest a teraz komus zarzucasz brak logiki???? pomysl co piszesz czlowieku... jeden kruczek wg Ciebie moze byc reszta nie? dla mnie to juz jakis czas temu byla glupota i chyba gdzies pisalem o tym fenomenie ale nie zrobilo to na nikim odpowiedniego wrazeni... raczej jako ciekawostka bylo a teraz bum... zdroworozsadkowo hydra nie powinna biegac po lesie bez minusow bo jak zostanie sama to juz minusy ma... ciekawe nie?
o prostu musialem to miec...

Cytat: "JJ"
Cytat: "Romano"
Czy mozna grac elementalami ajesli tak to w jakich armiach??


Poddaje sie.

Co to są Elementale w WFB?

JJ

  • Gość
ruch hydry
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 30, 2006, 08:27:32 am »
Cytat: "Trocki"
Cytuj
Może i nie powinna zasuwać przez wertepy, chaszcze, błota.

Mam wtrażenie, że to chodzi jedynie o relacje pomiędzy poszczególnymi modelami w oddziale (pivoty za darmo, mogą sobie przełazić z jednej strony na drugą), a nie o brak spoolnienia przez cieżki teren.
Ale z racji tego, że jest to raczej wyjątkowy przypadek (bo tylko o hydrę chodzi, która raczej na stole się nie pojawia) nie mam zamiaru się o nic kłócić.



Trudno wyczuć intencję autorów RB w tym przypadku.
Sformułowanie - "move as skirmishers" jest jednoznaczne, a twierdzenie, że autorowi chodzi tylko o odstępy między jednostkami i brak formacji, nie zaś o sposób pokonywania trudnego terenu - jest "rules lawyeringiem" właśnie.
Mi się "Rącza Hydra" intuicyjnie nie podoba. Gdyby były to Pegazy Bretki, to czekałbym z utęsknieniem na FAQ spowalniający ich do 8 cali przez las. (Przypominam - że według zasad - ruszały się po lesie 16 cali - AR przyznał to, jak i napisał, że nie o to mu chodziło. Może tak samo będzie z Harcującą Hydrą.) Jeśli chodzi o Hydrę DE i tak jest do dupy, więc kłótnie o to nie mają najmniejszego sensu.
Niech se kobyłka pohasa, póki może.



Edit; Bigpasiak - Good point.

Offline Scimitar

ruch hydry
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 30, 2006, 09:51:38 am »
Cytat: "Bigpasiak"
Cytat: "Scimitar"
Ehh, patrzę że ostatnio się wymyśla coraz dziwniejsze interpretacje - żenada po prostu. Szkoda tylko, że te same osoby upierają się przy takich rozwiązaniach jak zabranie dwuraka BO BSB, bo przecież choose = use  :lol:  apelują o logikę przy używaniu łuku magicznego przez WE BSB, po czym ochoczo potakują na fakt, że Hydra DE porusza się po lesie jak rączy jeleń. Normalnie tylko przyklasnąć  :evil:


wiesz co? dziwny jestes... przez caly czas upierasz sie przy bzdurnym stwierdzeniu ze BSB WE lukiem ''magicznym'' moze sie bawic bo to wg zasad jest a teraz komus zarzucasz brak logiki???? pomysl co piszesz czlowieku... jeden kruczek wg Ciebie moze byc reszta nie? dla mnie to juz jakis czas temu byla glupota i chyba gdzies pisalem o tym fenomenie ale nie zrobilo to na nikim odpowiedniego wrazeni... raczej jako ciekawostka bylo a teraz bum... zdroworozsadkowo hydra nie powinna biegac po lesie bez minusow bo jak zostanie sama to juz minusy ma... ciekawe nie?

To twój punkt widzenia. Dla mnie łuk na BSB WE aż tak bzdurny nie jest. Jest wiele wątpliwości na korzyść każdej z dwóch opcji - ja mam swoje zdanie, ty swoje. Podobnie nie do końca mnie przekonuje rozwiązanie kwestii BO BSB, a przede wszystkim to uzasadnienie, które jest mętne dla mnie jak woda w Wiśle. Co do Hydry to mam raczej pogląd jak Jankiel - sama zasada M&H tłumaczy tylko dostawianie do walki i działanie takiej jednostki, od biedy też przyzwalając na pivoty (bo zważmy, że formacja hydry jest jakby taką loose formation podobną do skirmishu). Natomiast sama Hydra nie ma zasady Skirmishers, natomiast takie Salamandry mają tę zasadę - to mi uświadamia, że jednak jakaś różnica w ruchu tych jednostek jest.
cimi GG 4417905
Podziwiajcie mroczną gębę prawdziwego Dark Elfa ;)
http://www.kgb.draconis.prv.pl

KAZALI WYCIĄĆ CRISTIANO RONALDO - NO CO ZA KRAJ !! Jutro będzie coś lepszego :D

Offline QUASSIMODO

ruch hydry
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 30, 2006, 11:57:05 am »
ta zasada sprawia ze salki maja 360* pola widzenia
a hydra 90
'm Gonna stomp'em to dust,I'm gonna grind their bones.I'm gonna burn down dere towns and cities.I'm gonna bash'eads,break faces and jump up and down on da bits dat are left.An'den I'm gonna get really mean.

Offline Piekarz

ruch hydry
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 06, 2007, 10:19:37 am »
Mam pytanie odnośnie Hydry Bojowej Mrocznych Elfów (7 edycja). W jej zasadach (strona 13) napisano "W walce wręcz, Hydra i Czeladnicy biorą udział na zasadach jednostki harcowników". Czy to oznacza, że Hydra nie kasuje bonusu za szereg przy ataku na bok/tył jednostki? Jak dla mnie byłoby to trochę dziwne.
Haael = Rafalala

Offline LinuX

ruch hydry
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 10, 2007, 06:15:50 pm »
Podsumujmy:
1.Hydra przechodzi przez trudne tereny bez kar
2.Hydra widzi 90 stopni
3.Hydra kasuje ranki
4.Niemożna atakować załogantów jeżeli model styka się z załogantami i hydrą
5.Strzelając w hydrę można zabić widocznych załogantów rzucając na każdym hicie 5-6
6.Niewiedząc załogantów nie można do nich strzelać
Dopiszcie czego zapomniałem
iwat Might and Magic! Wiwat wszystkie części! Wiwat Heroes of Might and Magic! Wiwat wszystkie części oprócz czwartej!
Wiwat Warszawski Klub Powergamers!