Autor Wątek: Zasady  (Przeczytany 137099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snajk

Zasady
« Odpowiedź #2070 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:07:17 pm »
No... ale... w rolebooku albo w erracie (przynajmniej jak szukałem)... nie znalazłem nigdzie zdania ze NIE można mieć kilku...

Czyli mógłbym mieć np: 5 ale nadal miałbym tylko +1 maksymalnej liczby członków bandy :?:

Offline Kapitan_Hak

Zasady
« Odpowiedź #2071 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:21:22 pm »
Z Q&A z Annuala:

Cytuj

Q: Can each hero have a Halfling Cookbook and thus have six more Henchman?
A: No, you can only get a single extra member, multiple cookbooks are not cumulative. However, it does prevent you from losing that extra member when the Hero carrying a cookbook dies.

Offline NewDawnWarrior

Zasady
« Odpowiedź #2072 dnia: Marzec 10, 2008, 09:02:15 am »
Mam pytanie dotyczace zasad.Jest nastepujaca sytuacja:

czlowiek A jest zaszarzowany i zwiazany walka z 4 przeciwnikami.wszyscy maja takie same podstawki.wszyscy atakujacy sa rowno dostawieni do krawedzi czlowieka A.

pytanie:

Czy jest mozliwosc szarzy kolejnym,5 przeciwnikiem na czlowieka A dostawiajac go tylko rozkiem podstawki do rozku podstawki czlowieka A?

Generalnie chodzi mi czy jest jakas zasada ktora mowi ile % podstawki musi sie stykac aby mozna bylo uznac ze jest szarza i walka.Mam nadzieje ze nie zakrecilem zanadto

Offline Motorek

Zasady
« Odpowiedź #2073 dnia: Marzec 10, 2008, 09:31:25 am »
Nie można walczyć corner to corner. Max 4 przy takich samych podstawkach, kombinacje typu dwóch z przodu też nie, dostawiasz pierwszego z przodu, następny musi iść już do boku, kolejny też do boku i ostatni od tyłu.

Offline Mistrz wałków :)

Zasady
« Odpowiedź #2074 dnia: Marzec 10, 2008, 10:03:14 am »
zasad ta nie jest nigdzie sprecyzowana.. Jednak odnoszac się do V ed battla (na jej bazie powstał mordheim) nie obowiazują zasady corner to corner i dlatego wedle NASZEJ kultury gry do jednego modelu o tych samych podstawkach może dostawić się 6 innych, ale nie więcej.
Kamil. (miszczu)

Offline NewDawnWarrior

Zasady
« Odpowiedź #2075 dnia: Marzec 10, 2008, 12:52:10 pm »
czyli tak jak myslalem ale w koncu mozna dostawic 6 modeli czy 4? bo to dosyc istotna kwestia
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
PS.Jednak mam jeszcze pytanie.....

Double Barreled Handgan( staty przy bandzie Gunner School of Nuln )
1 czy po dupnieciu z 2 luf czekam 2 kolejki zanim moge w ogole strzelic czy w 2 turze moge walnac juz z jednej lufy ktora przeladowalem?

2 czy skill hunter calkowicie niweluje mi okres przeladowania broni czy skraca tylko do 1 tury?

3 czy skilla quick shot mozna uzywac z bronia palna?

4 jesli tak jak wyglada combo-hunter+quick shot+2 barreled handgun?

Offline Azganoth

Zasady
« Odpowiedź #2076 dnia: Marzec 10, 2008, 02:40:31 pm »
Cytat: "NewDawnWarrior"
czyli tak jak myslalem ale w koncu mozna dostawic 6 modeli czy 4? bo to dosyc istotna kwestia
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
PS.Jednak mam jeszcze pytanie.....


Do podstawki można dostawić 6 innych podstawek tej samej wielkości. Zresztą weź kilka podstawek i popróbuj różnych konfiguracji, to nic trudnego, musisz pamiętać tylko o tym, że niedozwolone jest dostawianie się samymi rogami.

Cytat: "NewDawnWarrior"

Double Barreled Handgan( staty przy bandzie Gunner School of Nuln )
1 czy po dupnieciu z 2 luf czekam 2 kolejki zanim moge w ogole strzelic czy w 2 turze moge walnac juz z jednej lufy ktora przeladowalem?

2 czy skill hunter calkowicie niweluje mi okres przeladowania broni czy skraca tylko do 1 tury?

3 czy skilla quick shot mozna uzywac z bronia palna?

4 jesli tak jak wyglada combo-hunter+quick shot+2 barreled handgun?


Jeśli chodzi o pytania 3 i 4 to skill quick shot działa tylko w połączeniu z łukiem lub kuszą, nie odnosi się do handgunów, wystarczy do podręcznika zajrzeć.

Natomiast co do pytania 1 i 2 to widzę to następująco:

Jeśli nie masz skilla hunter to strzelasz 2-0-0-2-0-0-2 lub 2-0-1-1-1 lub też kombinacje tych dwóch czyli np. 2-0-1-0-0-2 itp. Czyli generalnie każda lufa wymaga 1 tury na przeładowanie i nie możesz wystrzelić w tej samej turze, w której ją naładowałeś (ale możesz wypalić z lufy przeładowanej w poprzedniej kolejce).

Skill hunter natomiast pozwala na strzał w tej samej turze, w której naładowaliśmy lufę, tak więc strzelałbyś tak: 2-1-1-1-1 lub 2-0-2-0-2 lub też jakaś kombinacja czyli np. 2-1-0-2-0-2 itp.

Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem i wysłowiłem się w miarę jasno ;)
url=http://www.najmita.pl]Serwis społeczności Mordheim[/url]

Offline NewDawnWarrior

Zasady
« Odpowiedź #2077 dnia: Marzec 10, 2008, 02:48:06 pm »
dzieki, to tylko potwierdza moje wczesniejsze przypuszczenia.co do rulebooka to niestety mam 1 wersje kupiona zaraz po wejsciu gry na rynek i mam ja z bugami i nie mam tych drobnych niuansow.

A jak wyglada kwestia HIDE? czy jest jakies minimum % ile musi byc zaslonieta figurka zeby uznac ja za ukryta czy jest to raczej sprawa intuicyjna?

Offline Azganoth

Zasady
« Odpowiedź #2078 dnia: Marzec 10, 2008, 03:10:40 pm »
Darmowego i aktualnego rulebook'a możesz zassać tutaj.

W tej grze wiele rzeczy trzeba rozsądzać za pomocą zdrowego rozsądku gdyż zasady pozostawiają sporą dowolność - hide jest jedną z nich, każdy przypadek należy rozpatrywać indywidulanie. Naturalnie nikt nie schowa się za kamieniem sięgającym mu do kostek, jednak za murkiem, płotem, większą stertą gruzu czy kolumną powinien już móc to uczynić.
url=http://www.najmita.pl]Serwis społeczności Mordheim[/url]

Offline Wojtek_Krz

Zasady
« Odpowiedź #2079 dnia: Marzec 10, 2008, 04:09:37 pm »
Cytat: "Azganoth"
W tej grze wiele rzeczy trzeba rozsądzać za pomocą zdrowego rozsądku gdyż zasady pozostawiają sporą dowolność - hide jest jedną z nich, każdy przypadek należy rozpatrywać indywidulanie. Naturalnie nikt nie schowa się za kamieniem sięgającym mu do kostek, jednak za murkiem, płotem, większą stertą gruzu czy kolumną powinien już móc to uczynić.



 :lol:  :badgrin:






przepraszam, nie mogłem się powstrzymac  ;)

Offline Khogall

Zasady
« Odpowiedź #2080 dnia: Marzec 10, 2008, 05:00:46 pm »
Co bylo w tym zabawnego?
img]http://img124.imageshack.us/img124/3803/asianlv9.png[/img]
http://www.krolowamorz.yoyo.pl

Offline Dwalthrim

Zasady
« Odpowiedź #2081 dnia: Marzec 10, 2008, 05:38:44 pm »
Cytat: "Azganoth"
Darmowego i aktualnego rulebook'a możesz zassać tutaj.


Lub polskie tłumaczenie z bonusami z TC ze strony Paradoksu: http://paradoks.net.pl/read/1698

Też nie kumam Wojtku Krz OCB z Twoim obśmiankiem...  :roll:
JAH RASTAFARAI-SIGMAR HELDENHAMMER EMPEROR I!!!"


 

anything