Gildia Mangi i Anime (www.manga.gildia.pl) > Neon Genesis Evangelion
Rebuild of Evangelion
Ijon Tichy:
Aż już sam nie wiem co myśleć. :P
Ale wygląda że forum może dostać bumpa. :D I na to liczę.
Fillo:
Bardzo bym chciał by forum dostało kopa, zwłaszcza że od czasu kiedy się tu ostatn raz udzielałem zostałem studentem japonstyki i siłą rzeczy rozumiem nieco więcej:)
Próbując więc reanimacji : Jo - Ha - Kyuu a Evangelion na podstawie wykładu o tej zasadzie w teatrze No aktora shite Matsuiego Akiry
Jo - oznacza dosłownei rozpoczęcie, według mistrza Matsuiego oznacza również okres kiedy jako uczniowie zachowujemy tradycję. Pierwsza część RoE pokrywa się poza szczegółami treściowo z serią .
Ha - oznacza dosłownie łamanie, niszczenie, według Matsuiego oznacza okres kiedy uczeń zrywa z tradycją i wprowadza nowości. Różnice między drugą częścia a serią są znaczniejsze i rosną wraz z rozwojem akcji - w No część Ha ma własne 3 części Jo-Ha-Kyuu więc i to się zgadza .
Kyuu - oznacza gwałtowne przyśpieszenei, uczeń odnajdujde tutaj wartość tradycji i powraca do niej wzbogacając o własne osiągnięcia. druga część RoE pozostawiła nas na takim gruncie, że wydarzenia nie mogą już nijak pójść torem zupełnie zgodnym z serią, nie zamykając równocześnie większości wątków oryginału - tak osobistych historii bohaterów jak i HCP, Impactów a nawet ataków Aniołów.
Podsumowując, mimo iż patrząć na porównanie scen z serii można dostać dreszczy w chwili obecnej nie można rozstrzygnąć co wiele elementów oznacza.
Sajuuk':
http://kotaku.com/5961064/watch-the-opening-minutes-of-evangelion-30-right-here
Ktoś skomentuje? Ja emanuję entuzjazmem i czekam na dvd release.
Wilk Stepowy:
To jest trailer - w filmie tego nie ma. A film widziałem i imo to jakaś pomyłka.
Fillo:
Czemuż to pomyłka?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej