Gildia Literatury (www.literatura.gildia.pl) > Dyżur Literacki

Dyżur literacki - Jakub Ćwiek

<< < (5/5)

Jakub Ćwiek:
Thorik:
Czytam sporo. Już nie tak dużo jak za czasów licealnych czy na pierwszym roku studiów, gdzie średnio wypadało jakieś 200 książek rocznie (prowadziłem takie zeszyty z minirecenzjami, stąd wiem), ale nadal są to ze dwie, czasem trzy książki tygodniowo.
Oczywiście, jako że nie mam jakiegoś super przewodnika po świecie literatury, więcej chłonę rzeczy słabych niż dobrych, ale proporcje już dawno się zmieniły i przewaga słabizny nad porządną literaturą nie jest już tak wielka.
Co natomiast mogę polecić? W ostatnich czasach bardzo przypadł mi do gustu Vargas Llosa, zwłaszcza ze znakomitym "Gawędziarzem", choć nie tylko. Na drugim biegunie jest Chuck Palahniuk (ten od Fight clubu) i jego, jak dla mnie, najlepsze dzieło czyli "Rozbitek". Bardzo podoba mi się sposób opowiadania młodego Kinga czyli Joe Hilla (choć jego zbiorek "Upiory dwudziestego wieku" jest mocno nierówny) a z klasyki przeżywam drugi zachwyt prozą Oscara Wilde'a.
Z polskich autorów ostatnio bardzo podobały mi się teksty Pawła Palińskiego i, to nieodmiennie, Ani Kańtoch. Byłem też zachwycony prostym i przez to niezwykłym "Wrońcem" Dukaja.
Dopiero teraz zauważyłem, że zapytałeś mnie o książki fantasy. Well, jedynym typowym fantasy, które przypadło mi do gustu w tym roku są książki Stephena Lyncha, bo uwielbiam opowiastki z przekrętem. Poza tym chyba nic nie osiadło mi dość wyraźnie w pamięci.

hezron:

Odpowiadając zupełnie szczerze. Teraz zupełnie nie mam na to czasu i przez najbliższe pół roku mieć go nie będę, bo mam w cholerę roboty do nadgonienia i własnych pomysłów do zrealizowania. A nawet jak w jednej czy drugiej wolnej chwili znajdę jednak czas, to pierwszeństwo mają Ci, którzy już czekają. Więc nie wcześniej niż za rok. Ale jest inne rozwiązanie - zajrzyj na stronę www.loki.efantastyka.pl tam znajduje się fanklub Lokiego, zarejestruj się i zaproponuj taki wątek na forum jak warsztaty pisarskie. Jak się zbierze dość ludzi, znajdzie miejsce i zjedzie gdzieś, w miarę możliwości pojawię się i poprowadzę kilka spotkań. Pomyśl o tym.

To tyle, a ponieważ jest już czwartek, a mój dyżur trwał do wczoraj, pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapraszam do dalszych dyskusji albo na wspomnianej stronie fanklubu (przypomnę www.loki.efantastyka.pl albo na moim blogu czyli http://carpenoctem.pl/wordpress/jakubcwiek/ ) Do zobaczenia gdzieś w drodze.

Jakub Ćwiek

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej