Gildia Historii (www.historia.gildia.pl) > Forum Historii

Historia Współczesna

(1/3) > >>

MSJ:
witam,

ogladam sobie to forum i widze jedynie ze tu sie mowi o rycerstwie...

czy sredniowiecze i czasy rycerstwa to jedyny okres historii ktory was interesuje?

moze sa tu pasjonaci historii wspolczesnej, historii zwlaszcza wojskowosci, sluzb specjalnych i historii III Rzeszy?

Gollum:
To ja. Z historii wojskowości najbardziej mnie interesują marynarka wojenna w całej rozciągłości czasowej i lotnictwo drugiej wojny światowej.
Do tego historie kilku krajów: Albanii, Chin, Czech, Etiopii, Islandii, Mongolii, Niemiec, Słowacji, Ukrainy.
Natomiast z historii współczesnej dzieje najnowsze.

krytyk:
A propo Marynarki Wojennej to ostatnio przeczytałem "Mleczne krowy. Podwodne zapatrzeniowce atlantyckich wilczych stad 1941-1945" Johna F. White. Dość ciekawa pozycje. Miło znaleźć (wreszcie!) w zachodniej pozycji wzmianke o naszym wkałdzie w sprawe "Enigmy".
Ale tak naprawde to o wiele bardziej od wątku głównego zainteresowały mnie poboczne tj. współpraca na morzu pomiedzy flotami niemiecka, japońska i włoska.
Czy ktoś orentuje sie czy w jezyku polskim wyszło cos na temat floty włoskiej podczas II wojny? Zainteresowała mnie szczególnie sprawa włoskiego krążownika "Eritrea" i jego działań na terenach kontrolowanych przez Japończyków.

Baldwin:

--- Cytat: "MSJ" ---moze sa tu pasjonaci historii wspolczesnej, historii zwlaszcza wojskowosci, sluzb specjalnych i historii III Rzeszy?
--- Koniec cytatu ---

Są na pewno.A ja jestem jednym z nich.

Gollum:

--- Cytat: "krytyk" ---Czy ktoś orentuje sie czy w jezyku polskim wyszło cos na temat floty włoskiej podczas II wojny? Zainteresowała mnie szczególnie sprawa włoskiego krążownika "Eritrea" i jego działań na terenach kontrolowanych przez Japończyków.
--- Koniec cytatu ---

Ja do takich publikacji nie dotarłem. Inna sprawa, że to co czytałem, ukazało się dawno temu. A o "Eritrei" nie słyszałem. Podejrzewam, że musiała operować na Oceanie Indyjskim, z bazami we włoskich posiadłościach w Erytrei (Assab lub Massaua) lub Somalii (Mogadiszu). A gdy Włochom zaczęło się robić gorąco, a był to rok bodajże 1941, flota, aby nie dostać się w ręce brytyjskie, muisiała wiać. Najbliżej była Tajlandia (wtedy zwana Syjamem), sojusznik Japonii. Bo wejście do któregoś z portów kolobii francuskich było ryzykowne; a nuż jego komendant sympatyzował z de Gaullem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej