Gildia Historii (www.historia.gildia.pl) > Forum Historii

Historia XX wieku

<< < (2/4) > >>

Baldwin:
O, widze,ze w tym punkcie się zgadzamy...
A tak na marginesie.Ciekawi mnie jakie wydarzenie po 1945 roku uznalibyście za najważniejsze?Mi,szczerze mówiac, nic na razie do głowy nie przyszło.

Gollum:
To wydarzenie po 1945 roku zaczęło się przed tą datą. Było to niewątpliwie utworzenie radzieckiej strefy wpływów w Europie środkowej, której bezpośrednim skutkiem była zimnba wojna i podział świata trwający do dziś. Tyle że teraz na drugim biegunie pozostały państwa o mniejszym znaczeniu (Korea Północna, momentami Chiny i Rosja), albo i bez znaczenia (Białoruś, Kuba).

krytyk:
A dla mnie najwazniejsze wydarzenia XX wieku to (w zależności czy ludzkosci pójdzie dobrze czy źle):
1) Loty kosmiczne (jak pójdzie dobrze)
2) Wykorzystanie energi atomowej ( w drugim wypadku)
O wydarzniach politycznych i wojnach ludzie dawno zapomną (poza garstką historyków) a to za 100, 200 czy wiecej lat bedzie pamietane.

BobGray:
Z politycznych: Na pewno wojny światowe. Rewolucja październikowa. Upadek ZSRR.
Z pozostałych:
Loty kosmiczne. KOMPUTERY.
Internet!!!!!

Baldwin:

--- Cytat: "krytyk" ---O wydarzniach politycznych i wojnach ludzie dawno zapomną (poza garstką historyków) .
--- Koniec cytatu ---

Wątpię,czy zapomną.Te wydarzenia zdeterminowały krztałt swiata.Przecież to co dzisiaj mamy, to efekt tych dwóch wojen.Jesli ktoś za jakiś czas(w co szczerze wątpię) zburzy obecny ład swiatowy, to to też będzie pośredni efekt wydarzen z I połowy XX wieku.Przed współczesną historią nie ucieknie się nigdy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej