Autor Wątek: znowu LOTR...  (Przeczytany 4193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LordThom

znowu LOTR...
« dnia: Lipiec 10, 2003, 04:53:19 pm »
co do pewnych szczegolikow:
- o co biega w tabeli obrazen, jak sila wyni np. 1, a obrona 6 ? bo jest napisane przy tych wspol. jest "6/4"... a jak sila jest 1, a obrona 9, to przy skrzyzowaniu sie jest "-"
- jak wogule czyta sie ta tabele? bo ja chyba zle czytam :D  jak uruk ma sile 4, a rohanczyk obrone 5, to ile musze wyrzucic, zeby go ukatrupic? 5 lub 6?
- no a armie tworzys sie na podstawie punktow,chyba nie? wiecie moze, gdzie to mozna sprawdzic ile maja punktow poszczegolne figurki? (oprocz ksiazeczki z zasadami;) a moze znacie te punkty? bo mnie interesuje przede wszystkim uruk-hai with sword and shield, men of rohan with sword... albo bow, moria goblin, high elf i men of gondor? aha no i troll  :D

mam nadzieje ze mi pomozecie... (nie mam hajsu na podrecznik, ale objecuje jak go bede mial to od razu GO kupie:) :)
i]Czas nie ma początku ani końca.
Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon.
W każdym momencie kryje się wieczność.
A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.[/i]

Offline Malekith

Re: znowu LOTR...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2003, 08:07:39 pm »
Cytat: "LordThom"
co do pewnych szczegolikow:
- o co biega w tabeli obrazen, jak sila wyni np. 1, a obrona 6 ? bo jest napisane przy tych wspol. jest "6/4"... a jak sila jest 1, a obrona 9, to przy skrzyzowaniu sie jest "-"


6/4 czyli najpierw trzeba wyrzucić 6 a potem jeszcze co najmniej 4, żeby zranić
'-" oznacza to, że osobnik z badziewną siłą w stosunku do bardzo silnej obrony nie ma szans zadać rany, czyli zgon gwarantowany dla biedaka  :wink:

Cytat: "LordThom"

- jak wogule czyta sie ta tabele? bo ja chyba zle czytam :D  jak uruk ma sile 4, a rohanczyk obrone 5, to ile musze wyrzucic, zeby go ukatrupic? 5 lub 6?

5, tabela mówi raczej jasno :P

Cytat: "LordThom"

- no a armie tworzys sie na podstawie punktow,chyba nie? wiecie moze, gdzie to mozna sprawdzic ile maja punktow poszczegolne figurki? (oprocz ksiazeczki z zasadami;) a moze znacie te punkty? bo mnie interesuje przede wszystkim uruk-hai with sword and shield, men of rohan with sword... albo bow, moria goblin, high elf i men of gondor? aha no i troll  :D



niekoniecznie, scenariusz może narzucać z góry skład armii (tak jak to jest ze scenariuszami w podręczniku, można też za punkty), ale można go oczywiście modyfikować, lub po prostu wybrać na podstawie punktów

ok to jedziemy:
uruk hai 10p, tarcza +1p, łuk +1p
men of rohan, nie wiem, nie mam podręcznika do dwóch wież
moria goblin 4p, tarcza +1p, łuk +1p
high elf 9p
men of gondor 7p
troll 70p, włócznia +5p, łańcuch +5p

Offline Młodszy Nieduży Brat

znowu LOTR...
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2003, 08:13:16 pm »
Primo: czemu zakładsz nowy temat?
Z powodzeniem mogłeś się naprodukować w poprzednim (tym o Fight'ie) ...

Secundo:

Cytuj
- o co biega w tabeli obrazen, jak sila wyni np. 1, a obrona 6 ? bo jest napisane przy tych wspol. jest "6/4"... a jak sila jest 1, a obrona 9, to przy skrzyzowaniu sie jest "-"


To jest wynik który musisz wyrzucić by zranić oponenta kiedy wygrasz z nim walkę.
6/4 oznacza, ze najpierw musisz wyrzucić 6 a potem rzucić jeszcze raz - jak 1-3 to plewy, jak 4+ to zraniłes.
Siła 1 do Def'a9 ma kreseczkę bo nie mozesz zranić Balroga rzucając weń wykałaczkami.

Cytuj
- jak wogule czyta sie ta tabele? bo ja chyba zle czytam  jak uruk ma sile 4, a rohanczyk obrone 5, to ile musze wyrzucic, zeby go ukatrupic? 5 lub 6?


tak.
5 lub 6

Cytuj
- no a armie tworzys sie na podstawie punktow,chyba nie?


to jest gra w którą najciekawiej gra się w scenariusze a w każdym scenariuszu masz siły wyrzźnie określone.

Cytuj
wiecie moze, gdzie to mozna sprawdzic ile maja punktow poszczegolne figurki? (oprocz ksiazeczki z zasadami;) a moze znacie te punkty?


Jest coś takiego jak Army Builder.
Wersję demo mozesz ściągnąć stąd:
http://www.wolflair.com/rightframe.php?context=army_builder&page=supplemental_downloads
Możesz też skombinować sobie cracka choć niekoniecznie musi ci być potrzebny.

Na tejże samej stronie znajdziesz pliki do LotR'a...

uruk-hai with sword and shield - 10+1 za tarczę
moria goblin - 4+1 za tarczę + 1 za łuk
high elf - 9+1 za tarczę +1 za łuk
men of gondor i men of rohan with sword - 6+1 za tarczę +1 za łuk
lu potrzeba Dumnych Falangistów Orla Bielika aby wkręcić żarówkę?
Trzech.
Jeden trzyma a dwaj pozostali piją aż świat znacznie się kręcić...

Offline Młodszy Nieduży Brat

znowu LOTR...
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2003, 08:14:03 pm »
Ubiegł mnie, podlec :P ...
lu potrzeba Dumnych Falangistów Orla Bielika aby wkręcić żarówkę?
Trzech.
Jeden trzyma a dwaj pozostali piją aż świat znacznie się kręcić...

Offline Malekith

Re: znowu LOTR...
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2003, 08:32:19 pm »
Cytat: "LordThom"
]
- jak wogule czyta sie ta tabele? bo ja chyba zle czytam :D  jak uruk ma sile 4, a rohanczyk obrone 5, to ile musze wyrzucic, zeby go ukatrupic? 5 lub 6?

Cytat: "Malekith"
]
5, tabela mówi raczej jasno :P


ok nie sprecyzowałem się, 5+, czyli 5 albo 6  :wink:
[/quote]

Offline LordThom

znowu LOTR...
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2003, 09:03:18 pm »
wielkie dzieki! co ja bym bez was zrobil... :D
objecuje, ze dalej bede sie produkowal (jak cos, ale sobie juz zbieram na podrecznik) w tym poście... 8)
i]Czas nie ma początku ani końca.
Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon.
W każdym momencie kryje się wieczność.
A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.[/i]

Offline LordThom

znowu LOTR...
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2003, 11:46:40 am »
kolejne pytanka:
jakie dokadnie maja znaczenie:
-tarcza
-pika (uruk-hai)
i]Czas nie ma początku ani końca.
Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon.
W każdym momencie kryje się wieczność.
A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.[/i]

Offline Młodszy Nieduży Brat

znowu LOTR...
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2003, 11:53:58 am »
Tarcza dodaje ci 1 do defensa - jezeli masz przy okazji łuk to nic nie dodaje.
Tarczą możesz wykonać rónież "shielding" - czyli po prostu skupić się na zasłanianiu się nią.
Wtedy przy walce rzucasz jedna kostką więcej ale jeżeli wyrasz stacrcie to nie zadajesz obrażeń - oponent jest tylko odrzucany...

Pika działa tak jak włócznia to znaczy jeżeli włócznik jest w kontakcie z przyjacielskim modelem walczącym z oponentem to on również może w waloce brać udział - rzuca kostką w starciu i na zranienie a jak przegra to jest rónież odrzucony ale nie zadaje mu się żadnych obrażeń.

Pika działa analogicznie ale można walczyć gdy model jest w kontakcie z modelem w kontakcie z oponentem lub model jest w kontakcie z modelem będacym w kontakcie z modelem walczącym z oponentem...

włócznia: 00->i
pika: 000->i
lu potrzeba Dumnych Falangistów Orla Bielika aby wkręcić żarówkę?
Trzech.
Jeden trzyma a dwaj pozostali piją aż świat znacznie się kręcić...

Offline Jacoslaw

znowu LOTR...
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 14, 2003, 11:46:12 pm »
Mam kilka pytan:
  - co to znaczy ,Zze  FRODO  zadładając pierścień może przejśc na zła strone co się wtedt dzieje i jak długo możę nosić pierścień.
 -  czy w tej grze nie ma żadnych modyfikatorów np : w strzelanie. w ruchu , w walce .
 -  jak to jest jeśli ktoś ma widoczny sztylet co się  wtedy dzieje ?
 -

Offline TMKii

znowu LOTR...
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2003, 08:37:12 am »
co do modyfikatorów...
są, poczytaj sobie zasady dotyczące broni, za miecze dwuręczne masz naprzykład -1 do starcia a +1 do zadania ran
pozatym jest potęga.....
jeśli masz sztylet widoczny w ręku to jest to normalna broń i żucasz odpowiednio dla podanej siły....
pozatym modyfikatory są w ruchu dla trudnego terenu, wspinania(2x wolniej) itp.



a co do froda.... jak nosi pierścień to na początku tury jest wykonywany test na to kto kontroluje ffroda gdy zakłada pierścień, gdy wypadnie pomyślnie to kontroluje go dobra strona a gdy niepomyślnie to analigocznie do złego wyniku rusza nim zła strona...
ale nie może on być zaatakowany...

a jak ktoś chce to moge skannońć tabelki z dwuch wieżyczek i podesłać, wystarczy że mailniecie na tmkii@wp.pl
lem blem :P

Offline Jacoslaw

znowu LOTR...
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2003, 08:36:16 am »
czy dobrze rozumiem kiedy FRODO przechodzi na złą strone to wrogowie mogą nim kierować ale jak długo nim kirują  ??????????? A  JAK jest z atakowaniem ? czy FRODO  MOŻE NORMALNIE ATAKOWAĆ swoich dawnych  sprzymierzeńców ?

Offline Elrond

znowu LOTR...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 28, 2003, 09:30:44 pm »
Mam takie pytanie... Przypuścmy, żę walczymy oddziałem goblinów z Morii. Oddział ma dwa szeregi:
I miecznicy
II włócznicy.

Co trzeba zrobić gdy zginie jeden z mieczników??? Czy włócznika z drugiego szeregu trzeba przysunąć bliżej???. Czy wtedy włócznik będzie walczyć normalnie ( może zginąć )????

Proszę o pomoc!!.
Tell me Gandalf what I must do now.."

"Nie okazujcie im łaski, bo sami jej nie doświadczycie".

Offline Jacoslaw

znowu LOTR...
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 23, 2003, 04:43:49 pm »
Mi się wydaje że może normalnie walczyć.

Offline Jacoslaw

znowu LOTR...
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 23, 2003, 04:47:43 pm »
Czy ktoś kto ma podstawowy podręcznik do LOTRA mógł by mi napisac wszystkie włściwości i zasad specjalnych Nazguli (morgul blade , darkness , will , terror i inne )

 

anything