Gildia Komiksu (www.komiks.gildia.pl) > Komiksy japońskie

20th Century Boys - Chłopaki z dwudziestego wieku

<< < (5/6) > >>

Arthaniel:

--- Cytat: amsterdream w Październik 11, 2018, 11:47:11 am ---Czekam na opinie Chłopaków kogoś, komu nie podobał się Monster.
--- Koniec cytatu ---

Zgłaszam się. U mnie było tak, że najpierw przeczytałem 20th Century Boys, 9/10, potem wziąłem się za Monstera i z trudem dobrnąłem do końca.

Problem z Monsterem mam taki, że Urasawa pisze go na serio, a mi ciężko wziąć tę historię na poważnie. Główny bohater momentami zachowuje się jak dziesięciolatek; a główny zły jest tak zły i mrohhny, że szybko popada w śmieszność. Dużo wątków, które nie wnoszą do całości absolutnie nic. Chaos bez ładu i składu, intryga oparta nie na łańcuchu-przyczynowo skutkowym, ale na zbiegach okoliczności, z tomu na tom coraz mniej prawdopodobnych.

I teraz uwaga - 20thCB jest pisane podobnie. Ale to całkowicie inna konwencja, gdzie taka naiwność w żaden sposób nie razi, a wręcz dodaje uroku opowiadanej historii. Ponownie jest wiele przegiętych motywów a'la małe dziecko na czele sekty, ale Urasawa tym razem nie udaje, że pisze głęboki thriller psychologiczny, tylko wykorzystuje swoje doświadczenie do zręcznej zabawy z czytelnikiem. Czytając Monstera, wielokrotnie kręciłem głową z politowaniem, tymczasem równie niedorzeczne momenty w 20thCB dostarczały mi kupę radochy. Jeśli zasiądziesz do lektury bez uprzedzeń po Monsterze, powinieneś się dobrze bawić.

mibartek:

Pojawiło się trochę opini w między czasie, ale jak obiecałem, że napiszę to napiszę :wink:
Ogólnie wrażenia podobne jak przedmówcy. Jest lepiej niż w Monsterze, ale podobnie. Nie wiem czy wziąłbym na klatę polecenie Chłopaków komuś komu Monster się nie podobał. To tylko 1 tom więc jeszcze może się zarówno pogorszyć jak i poprawić. Na ten moment historia mnie zaintrygowała i będę kupować dalej, ale też nie wyczekuję w napięciu kolejnego tomu. Pluto czytałem już dawno, ale wydaję mi się, że bardziej mnie wtedy wciągnął.
Cały pierwszy tom to dla mnie wstęp i budowanie napięcia, więc pewnie serię można lepiej ocenić dopiero po następnych jak zobaczymy jak autor rozwija poszczególne wątki.

--- Cytat: Murazor w Październik 11, 2018, 12:43:17 pm ---No i rysunki, świetne, realistyczna manga bez głupawych wstawek komediowych, które pojawiają się nawet w Do Adolfów (chyba jedyna rzecz, która mi się nie podobała i wybijała mnie z rytmu :???: ??: ??: ).

--- Koniec cytatu ---

Jest minimum jedna głupkowata wstawka :biggrin: - bo rozumiem, że chodzi Ci o te takie japońskie karykatury i uproszczone rysunki jak ktoś płacze/jest mu wstyd itp. Śmiesznie, bo nie zwróciłbym totalnie uwagi, gdyby nie Twój post wcześniej :wink: Ale to prawda, czyta się zupełnie inaczej niż Dragon Ball czy Naruto.

Dariusz_Notariusz:
Przeczytałem pierwszy tom. Świetna rzecz. Czy ktoś wie kiedy będą kolejne tomy?

badday:

--- Cytat: Dariusz_Notariusz w Styczeń 16, 2019, 01:21:53 pm ---Przeczytałem pierwszy tom. Świetna rzecz. Czy ktoś wie kiedy będą kolejne tomy?

--- Koniec cytatu ---
Na facebooku wydawnictwo Hanami napisało : "Jeśli chodzi o kolejne tomy Sagi winlandzkiej oraz Chłopaków z XX wieku - oczywiście będą kontynuowane i postaramy się, żeby częstotliwość była 3-4 miesięczna. Tytuły będą się ukazywać na przemian, co znaczy, że Saga winlandzka tom 4, będzie pierwsza. Wszystkich, którzy czekają przepraszamy." (post z 22.XII.18)

Murazor:
Eee... co 3-4 miesiące nowy tom danej serii, czy na przemian, czyli odstęp w Chłopakach 8 miesięcy? :neutral: Zrozumiałem, że 4 miesiące, ale wolałbym się upewnić. Gdzie to info na fb? Nie mogę znaleźć :doubt:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej