Gildia Gier Bitewnych (www.bitewniaki.gildia.pl) > WFB
Khorne na 2000
michu:
Lord:
Exalted Chaos Sorcerer - Level3
Barded Chaos Steed
Lore of Fire
4*Dispel Scroll
Hero:
Exalted Chaos Champion - General
Mark of Khorne
Berserker Sword
Shield
Juggernaut of Khorne
Aspiring Chaos Champion - w oddziale Chaos Warriors
Mark of Khorne
Great Weapon
Core:
14*Chaos Warriors
Mark of Khorne
Full CG
Great Weapon
10*Knights of Chaos - Chosen
Mark of Khorne
Full CG
10*Marauders
Full CG
Flail
Special:
12*Bloodletters
Full CG
8*Flesh Hounds of Khorne
Dispel pool:8
Co o tym myslicie? Z zalozenia knighci, psy i champion na juggernaucie(konik z ws5, st5, at2) maja zapewnic pierwsze uderzenie i meczyc wroga az nadejdzie piechota - warriorzy i bloodlettersi. Marauderzy sa tu tylko po to zeby zapewnic min. liczbe core units, chociaz dzieki cg i flailom zdolaja zapewne kogos zabic. Aspiring champion z great weaponem znalazl sie w armii zamiast czarodzieja, poniewaz sie dobrze bije a i tak dodaje dispell dice dzieki mark of khorne. Calosc ma byc wspomagana przez ofensywnego czarodzieja - lore of fire. Zastanawiam sie tylko nad mark of khorne na kawalerii - frenzy moze ich wciagnac w jakas przykra zasadzke.
SzAjBuS:
Pierwsza sprawa i chyba najwazniejsza.... przeciw komu wystawiasz te armie? Bez tego ciezko cokoliwek powiedziec.
Pozatym jesli to armia Khorne'a to odrazu bym wyrabal tego maga i dal jakiegos bohatera z odpowiednimi dodatkami.
Co do CK to dalbym im mark'a chociaz znowu, wszystko zalezy przeciw jakiej armi wystawiasz.
Zaden oddzial nie ma jakis ladnych sztandarow?
Falki:
Weź pod uwagę taki szczegół - wszystko ma Frenzy, więc taktyka może być twoją słabą stroną. Jak będziesz próbował obejść z flanki oddział walczący z twoimi Chaos Knightami, to może się okazać, że CW będą mieli możliwość szarży od frontu (bo będzie miejsce na pół figurki, he, he) no i kicha, będzie walczył jeden Warrior, a chyba nie o to chodzi.
Drugi szczegół - ciekawy jestem co mają zatrzymać "pieski", jakieś gobliny czy co? To nie jest oddział, który może kogokolwiek powalić, a już na pewno nic strzelającego, bo nawet przy słabych rzutach przeciwnika dojadą może 4, a może mniej. Lepiej dwa oddziały po 5, do wybijania (albo chociaż wiązania walką) maszyn przeciwnika.
Mag z 4 scrollami - ciekawy pomysł. Trochę szkoda punktów. Lepiej wziąć dwóch szamanów Beastmenów - chyba można, no nie? - 75 punktów każdy, razem z dwoma scrollami to będzie 125... Oszczędzasz 100 pkt i slot Lorda.
A tak poza tym - Chosens będą mieli magnetyczne zbroje, przyciągające kule armatnie z wszyskich stołów dookoła ;-)
michu:
Z tego co wiem to nie mozna dorzucac beastmanow do armii chaosu, w koncu w ich codexie jest napisane tylko o dogs of war, a do beastmanow jeszcze nic nie wyszlo. Oddzial 8 pieskow jest rzeczywiscie absurdalny;) Na portencie radzili mi dorzucic chaos furies do meczenia maszyn, tylko nie wiem ile, moze 8? Zdejme knightom mark of khorne i wywale 2 - w to miejsce do oddzialu dolaczy champion na juggernaucie.
Po zmianach wygladaloby to tak:
Lord:
Exalted Chaos Sorcerer - Level3
Barded Chaos Steed
Lore of Fire
3*Dispel Scroll
Hero:
Exalted Chaos Champion - General - w oddziale Chaos Knights
Mark of Khorne
Berserker Sword
Shield
Juggernaut of Khorne
Aspiring Chaos Champion - w oddziale Chaos Warriors
Mark of Khorne
Great Weapon
Core:
14*Chaos Warriors
Mark of Khorne
Full CG
Great Weapon
8*Knights of Chaos - Chosen
Mark of Khorne
Full CG
12*Marauders
Full CG
Flail
Special:
12*Bloodletters
Full CG
8*Chaos Furies
5*Flesh Hounds of Khorne
5*Flesh Hounds of Khorne
Dispel pool:7
Problemem moze byc Champion na juggernaucie, ktory ma frenzy. Bedzie mi wyskakiwal z oddzialu knightow jak cos zobaczy;)
Falki:
Dlaczego nie można dorzucać Beastmenów? Opieram się co prawda na Army Builderze, ale tam się da i przechodzi walidację rozpiski... Nie czytałem dokładnie ostatniego White Dwarfa, ale wyszła nowa lista dla Beastmenów - wydaje mi się, że traktuje się ich tak, jak Demony - dokładasz oddziały do armi jako speciale, a characterów normalnie, tylko generał musi być odpowiedni - w "ludzkiej" armi musi być człowiek, w demonach - demon, a w beastmenach - bestia.
Jeżeli nie mam racji, to niech mnie ktoś poprawi.
8 Furii powinno wystarczyć, ale zastanawiam się, czy nie lepsze są Screamery. Mają toughness 4, punktowo są porównywalne... co kto lubi.
10 Chosen Knightów nawet bez Mark Of Khorne i herosa przełamie wszystko z wyjątkiem 40 zombiaków ;-) Jedyny problem stanowi ostrzał i związanie walką czegokolwiek, bo wierz mi - wszyscy przy zdrowych zmysłach uciekają przed takim oddziałem. Wtedy przez całą bitwę 500 punktów biega po stole bez celu, albo goni jakieś goblińskie spear chukki za 30 pkt sztuka.
Marauderów lepiej zamień na konnych - 5 flaili i duży zasięg szarży, może ściągną na siebie ogień...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej