Autor Wątek: uscislenia sedziowskie  (Przeczytany 174850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rhion

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 03, 2005, 08:59:31 pm »
Cytat: "Bartuul"
No dobra mądrale  ;) .

Co przed bitwą dzieje się najpierw:
- ruch Scout Bikes
- strzał z Auspexa do infiltratorów
???

Hehe...  :badgrin:
[/b]
Miałem bardzo zbliżoną sytuacje na strategiconie z Vodeckim i po ustaleniu decydował rzut kością a chodziło o to co jest pierwsze zasady specjalne eldarskich rangers czy strzał z auspexu : )
Ale może ulec to zmianie jak se sędziowie o tym znowu pomyślą : )

rhion
They are the lords of destruction, the harbringers of doom
and wherever they go, they leave only dead and dying in ther wake.

They are the DARK ANGELS"

Offline jachu_ka

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 03, 2005, 10:49:44 pm »
co za roznica? i tak nie mozna do bikerow z auspexa strzelac.

mąka krupczatka
<- ikona prawdziwego kasztaniarza.

Offline trej

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 04, 2005, 07:24:32 am »
ale bikerzy moga strzelac (chyba)

a co dopytania IMHO najpierw sie strzela bo z tego co pamietam w opisie auspexa jest napisane ze strzela sie kiedy ktos wystawia jednostke z skilem infiltracja w 4d6"

Offline jachu_ka

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 04, 2005, 09:59:32 am »
Cytat: "overflowed"
ale bikerzy moga strzelac (chyba)


nie, nie moga.

Cytuj
a co dopytania IMHO najpierw sie strzela bo z tego co pamietam w opisie auspexa jest napisane ze strzela sie kiedy ktos wystawia jednostke z skilem infiltracja w 4d6"


"these shots are taken before the battle begins"- na moje to to sie odbywa przed sama gra, juz po wystawieniu wszystkich jednostek.

mąka krupczatka
<- ikona prawdziwego kasztaniarza.

Offline Bartuul

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2005, 09:59:16 pm »
No dobra, żeby nie było wątpliwości, to Vet Srg od Scout Bikerów ma auspexa. I chodzi o to czy może sobie ten oddział bajków najpierw podjechać te 12" do infiltratorów (scout special rule) i potem wygarnąć im na rapidzie, czy najpierw się strzela a potem jest ruch. O to mi chodzi.[/b]
Join the forces of Kasztaniarze!

Kierowco! Pamiętaj - wpuszczając kogoś na skrzyżowaniu sprawiasz przyjemność temu jednemu, ale wqrwiasz tych 50 za Tobą...

Offline jachu_ka

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2005, 10:27:08 pm »
aaaaaaa, o to chodzi. szczerze mowiac to nie mam pojecia :?

mąka krupczatka
<- ikona prawdziwego kasztaniarza.

Offline Gorback

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2005, 05:29:17 pm »
Jak pojsc na logike to najpierw jest ruch a potem faza strzelania, nie?
ever outgreened, never outjumppacked, never outchopped!!!

Real men have a 6+ save!

Offline rhion

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 06, 2005, 05:07:03 pm »
Co się stanie jak oddział marine walczy z 2 oddziałami wroga, przegrywa, robi się sweeping advance i jeden oddział łapie drugi nie.
I problem jest taki:
Skoro marine zostali złapani w sweeping advance to oznacza tyle że zostają w miejscu i walczą dalej z oddziałem który ich złapał<ale dostają woundy za "no retreat">
Natomiast co się dzieje z oddziałem który ich w sweeping advance nie złapał a pozostaje z nimi w btb
a) walczy z nimi dalej bo są w btb
b) nie walczy i robi konsolidacje po nieudanym Sweeping ad.. <i w takim razie jak czy może się konsolidiować spowrotem do hth z nimi bo niby ma 3 cale aby się ruszyć i może wrócić do hth ale nie powinien być z nimi w walce bo jak zwiewali to ich nie złapali>
lol to tyle mam nadzieje że w miare zrozumiałe : )

rhion
They are the lords of destruction, the harbringers of doom
and wherever they go, they leave only dead and dying in ther wake.

They are the DARK ANGELS"

Offline el_piszczu

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 06, 2005, 06:17:30 pm »
Sweeping Advance  :?: Ktoś niepostrzerzenie podmienił rulebooka na 3ed  ;)

Offline Gorback

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 06, 2005, 06:47:05 pm »
Teraz tez jest sweeping advance- to jest ten rzut na inicjatywe po walce
ever outgreened, never outjumppacked, never outchopped!!!

Real men have a 6+ save!

Offline el_piszczu

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 06, 2005, 07:07:41 pm »
Cytat: "Gorback"
Teraz tez jest sweeping advance- to jest ten rzut na inicjatywe po walce
True  ;)  zastosowałem zbyt duży skrót myślowy  8)  chodziło mi o te zasady, które wypisywał w pytaniu, a wyglądały jak sweep z 3ed  :?

Offline rhion

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 06, 2005, 07:40:25 pm »
Cytat: "el_piszczu"
Sweeping Advance  :?: Ktoś niepostrzerzenie podmienił rulebooka na 3ed  ;)
może ktoś tu zasad nie zna  ;)
sweeping polega na tym jak chyba wszystkim wiadomo że rzuca się k6+I i jak masz więcej niż wróg tz że zwiałeś i robisz fall back, a przeciwnik się konsoliduje :P
Gdy masz mniej tz że cię złapał zanim zdążyłeś zwiać i cię do nogi wybija i nie ma żadnego fall backa i w tym przypadku co podałem właśnie chodzi o to jak są złapani {teraz mam szczerą nadzieje że zrozumiesz o co mi chodzi} bo chyba nie musze mówić jak działa "and they shall feal no fear"
<westchnienie rozpaczy>

rhion
They are the lords of destruction, the harbringers of doom
and wherever they go, they leave only dead and dying in ther wake.

They are the DARK ANGELS"

Offline el_piszczu

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 06, 2005, 08:02:31 pm »
nie wzdychaj  8)  A tak serio to w opisie consolidacji jest uwaga, że możesz spowrotem wpaść na tych, którzy Ci uciekli przed chwilą, więc wszstkie 3 jednostki są w HtH do następnej tury  8)

A uwagi o 3ed, przypisz niewyspaniu i mojej niechęci do HtH w ogólności  :badgrin:

Offline Cisza

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 07, 2005, 07:51:01 am »
Cytat: "rhion"

b) nie walczy i robi konsolidacje po nieudanym Sweeping ad.. <i w takim razie jak czy może się konsolidiować spowrotem do hth z nimi bo niby ma 3 cale aby się ruszyć i może wrócić do hth ale nie powinien być z nimi w walce bo jak zwiewali to ich nie złapali>

rhion


Sądzę, że ta opcja będzie ok.
Co do marinów: skoro próbowali zwiać z walki z 2 oddziałami mogliby zwiać TYLKO gdyby udały im się oba testy. Skoro 1 nie wyszedł muszą zostać. Dalej, IMHO dostaną woundy tylko od oddziału, przeciw któremu nie wyszedł im test. Ale ten drugi nie będzie musiał konsolidować się do nich, żeby dalej walczyć HtH bo marini nie uciekli z walki.

I jeszcze: nawet jak przeciwnik Ci zwieje z HtH bo mu wyjdzie tes, ale ruchem konsolidacji możesz go sięgnąć (kiepskie rzuty na fall back) to wchodzisz z nim ponownie w HtH, tyle, że nie masz już bonusów z szarży (bo takiej nie było).

Hmm, a może  powinien być jeden tylko rzut na ucieczkę z HtH, nie ważne z iloma oddziałami się walczy? Bądź co bądź w HtH chyba bardziej rozpatrywało się walczące strony niż liczbę oddziałów po każdej ze stron ...  Ale tu potrzeba kogoś kto lepiej zna aktualne zasady ode mnie :?
rey and silent as death, it stood watching him. It was lean and powerful, tall as his shoulder and its grinning jaws and lolling tongue revealed row upone row of fangs the size of fighting knives.

Offline Vodecki

uscislenia sedziowskie
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 08, 2005, 12:14:33 pm »



 

anything