gildia.pl

Gildia Gier Bitewnych (www.bitewniaki.gildia.pl) => WFB => Kwestia zasad - WFB => Wątek zaczęty przez: voltar w Luty 05, 2007, 08:41:28 am

Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: voltar w Luty 05, 2007, 08:41:28 am
Znalazłem taki drobny konflikt zasad:
Wg Rulebooka: bohater, będący w oddziale, nie może opuścić oddziału, gdy ten jest związany walką.
Wg Skavenskiego czaru Skitterleap można wyteleportować postać nawet z walki wręcz.
Wczoraj tak uratowałem tyłek mojemu Grey Seerowi, gdy jego oddział clanratów zaczął dostawać bęcki - Skitterleap z walczącego oddziału w bezpieczne miesjce. W sumie bardzo to klimatyczne, skavenskie zagranie, ale co na to powiedzieliby sędziowie?
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: JJ w Luty 05, 2007, 09:37:14 am
Nic.

Jest w opisie czaru - więc wolno.
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: Asassello w Luty 05, 2007, 11:14:38 am
pierwszy czar z Shadowa tez na takie zagrania pozwala (->wylecenie z Combatu) i nie jest to nic dziwnego czy niezgodnego z zasadami :) a magom tylki ratuje :)
Tytuł: A co z reakcją na skitterleap
Wiadomość wysłana przez: KrzysiekW w Luty 06, 2007, 12:06:40 pm
A jak jest ze skitterleapem i reakcją na niego?
Bo w  tym temacie  (http://forum.gildia.pl/viewtopic.php?t=21911&postdays=0&postorder=asc&start=0)jakby nie skończyło się jakimś konkretnym wnioskiem.
Jest reakcja, jest że "non fleeing" itp. Część ludzi twierdzi, że assasin staje w miejscu, inni że może coś robić.
IMO mistrz-zabójstwa-ninja nie powienien zostawać na miejscu jak nieładna panna na weselu, ale to jest IMO...
Co robi ten assasin jak mu cel skitterleapu zadeklaruje "flee"? Byłbym wdzięczny za odpowiedź kogoś z LS.
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: JJ w Luty 06, 2007, 12:29:23 pm
NIC.

Staje w miejscu w które sie teleportował.
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: KrzysiekW w Luty 06, 2007, 02:20:01 pm
Mam odpowiedź, mam od członka LS - dziękuję!

mru, mru, mru miałem nadzieję że będzie bardziej jak "IMO" mru, mru, mru) ;)
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: KrzysiekW w Luty 17, 2007, 08:47:54 am
Pozwolę sobie tu zadać kolejne pytanie o skitterlepa (pomyslałem, że lepiej będzie zadawać je w jednym temacie. Przy okazji - mam taką sugestię, że może ktoś mógłby zmienić tytul tego na tematu na "Skitterleap a 7 edycja - pytania różne" lub coś w tym stylu. Z góry dziękuję!)

Chodzi o to, jak się ma poniższy FAQ o możliwośći dostawiania assasina "gdzie się chce"
Cytuj
Q. May a Clan Eshin model use the Skitterleap spell to effectively
charge an enemy unit in a zone that the Clan Eshin model would not be
able to during a normal on foot charge? For example, may a Clan
Eshin Assassin starting in the front zone of an enemy unit be placed
in base to base contact with a model in the flank or rear zone of
the enemy unit using the Skitterleap spell?

A. Yes to both.
S. Phil Kelly - Warhammer Design Team

do 7-edycyjnej zasady z maksymalizacją modeli w walce. Przykładowo (to bardzo ekstremalne, ale chodzi o przykład) - stoi linia strzelców z bohaterem na końcu.

SSSSSSSSSSSSSSSSSSB <<< Assasin

Chcę "wskitterleapować" assasina na bohatera od boku, a przeciwnik mi na to, że nie mogę bo trza maksymalizować.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tytuł: Skitterleap - ucieczka z walki
Wiadomość wysłana przez: Shino w Luty 17, 2007, 09:36:47 am
no i masz zmaksymalizowane.. wszarzowywujesz w trefe bozna a to, ze tam stoi tlyko jeden model to sie z nim stykasz...