Najczęściej numery E w mleczarstwie to barwniki naturalne (B-Karoten, barwniki annato), uzywane do barwienia serow lub masla w zimie, sa calkowicie nieszkodliwe
Ubocznych skutków spożywania E160b (annato) nikt jeszcze nie sklasyfikował, co nie oznacza automatycznie, że jest on całkowicie nieszkodliwy.
jezeli chodzi o peklowanie miesa nie mozna uzywac azotanow poniewaz powodują interakcje z bialkami komorek, nowe twory=nowotwory.
O tym chętnie poczytałbym coś więcej. Masz na ten temat literature może?
Jeżeli ktoś porównuje jogurt Danone np truskawkowy z Bakoma Premium o koszcie 2,75 zl to widzi jaka jest jakość. Uważam osobiście Bakomę za produkt wysokiej klasy. (to nie jest reklama).
Danone jest strasznie kiepskim jogurtem...ale ludziom smakuje taki "zapychacz".
To już wina rolnika, która ma to gdzieś. Ważne żeby plony byłu duże i tanie. Czy ma w sobie kilka procent syfu to już inna sprawa.
Niestety Dinki mylisz się. Za to jaki jest produkt ostateczny ,odpowiada ostatnia osoba w łańcuszku produkcji. Rolnik może proponować co chce, ale od producenta zależy, czy to coś trafi do produkcji. Jeśli to coś jest zasyfione, to winę ponosi producent - to on nas, konsumentów, truje Biada takim producentom, a jest ich wielu!!!
Pozdro
Producent bierze to co potrzebuje. Bierze tani produkt albo taki, który spełnie pewne normy. Jest to odzwierciedlone później w cenie.
A rolnik może do woli faszerować zbiory nawozami ( mało szkodliwe dla ludzi) i pestycydami, których wykrywalnośc jest dość droga i pracochłonna więc mozliwość sprawdzenia co wędruje do producenta jest mocno ograniczona.
W początkowej fazie produkcji powinno się jak największą wagę przyłożyć do "czystośći" surowca a nie w jej ostatniej, czyli u producenta produktu końcowego.
Test
Jak często macie biegunkę po spożywaniu mięcha z supermarketów?
Nigdy jeszcze
Może dlatego, że tylko kilka razy w życiu kupiłem mięcho w hipermarkecie. Przeważnie lubie widzieć z każdej strony i powąchać to co kupie za chwilę.